Karácsonyi gondolatok


Kabók Zita  2004.12.2. 9:05

Manchesterben élő munkatársunk a karácsonyról elmélkedik.

-- Tudod-e hol van Pozsony? -- hallottam a kérdést a munkahelyemen, a paravánnal elválasztott szomszéd íróasztal mellől.
-- Szlovákia fővárosa -- adtam választ a nem nekem szánt kérdésre. Erre az egyik kolléganőm odajött és felolvasta, mit írt az angol újság a különböző karácsonyi szokásokról. „A Mikulás édességgel tömi meg a gyerekek kifényesített cipőit. Karácsonykor élő halat vesznek, amely sok esetben – míg az ünnepi vacsora el nem készül belőle -- a kádban úszkál.” Nagy sikoltás: -- Tényleg? De hát ki pucolja meg? „Szentestén káposztalevest és hal kerül az asztalra.” -- Ó, én hálás vagyok azért, hogy nálunk pulyka van! -- hangzik a következő kommentár.
Mindenhol mások a karácsonyi szokások, és mindenki a sajátját tartja a legértékesebbnek.

Mára valahogy megváltozott a karácsony. Már novembertől karácsonyi akciókkal bombáznak bennünket: karácsonyi kirándulások, karácsonyi vacsoraajánlatok, karácsonyi ruhák. Minden csillog, minden illatozik és mi legszívesebben mindent megvásárolnánk. Holott a legértékesebb ajándékért, a szeretetért nem kell a boltba menni, mégis örök értékű és megfizethetetlen.

Hisz olyan szép a karácsony -- legszebb ünnepünk! A hőmérséklet fagypont alá esik, a tájat beborítja a vakítóan fehér hó, és mi a jó meleg otthonunkban a családdal töltjük el az ünnep idejét. Amikor átvágjuk az ajándék szalagját, mosolyt látunk a gyermekünk arcán, megcsillan a fény egy karácsonyi díszen, érezzük a fa illatát, és az ünnepi vacsora is mindjárt elkészül. A karácsony minden egyes mozzanata értékes számomra. Amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, a lelkünkben is fény gyúl. Szeretteinkre gondolunk: kit mivel lephetnénk meg. Ahogyan fogynak a gyertyák, úgy erősödik a vágyunk az ünnepi élmények után.

Mindenki máshogy éli meg a karácsonyt. Nekem a családot jelenti, szeretetet, ölelést és azokat az értékes napokat, amelyeket velük tölthetek. Egy kellemes vacsorát, fényes gyertyát az asztalon, éjféli misét, karácsonyi égőket a fán. Karácsonykor mindenkit szeretünk, és a szívünk is könnyebben megbocsát. Nem az ajándék értéke a fontos, hanem az a szeretet, amellyel átnyújtjuk.

Minden karácsony különleges, és megismételhetetlen. Minden karácsonyra egy évet várunk, és sok titokzatossággal készülünk rá. A szerény karácsony is lehet szép és emlékekben gazdag. Egy ajándék vacsora is lehet meglepetés. Egy szép vers is szívhez szóló ajándék. Egy lemezjátszó, mellyel kellemes muzsikát hallgathatunk. Egy nyakkendő, amelyet a szürke munkanapokon viselhetünk. Egy könyv, amely mellett hosszú perceket töltünk majd, egy sapka, amelyben nem fogunk fázni. Egy tárgy, amelyet talán minden nap használni fogunk a következő évben.

Hiszen minden ajándék szép, amit szeretettel adunk. Minden szép, mert karácsony van.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1