Karácsonyi gondolatok


Kabók Zita  2004.12.2. 9:05

Manchesterben élő munkatársunk a karácsonyról elmélkedik.

-- Tudod-e hol van Pozsony? -- hallottam a kérdést a munkahelyemen, a paravánnal elválasztott szomszéd íróasztal mellől.
-- Szlovákia fővárosa -- adtam választ a nem nekem szánt kérdésre. Erre az egyik kolléganőm odajött és felolvasta, mit írt az angol újság a különböző karácsonyi szokásokról. „A Mikulás édességgel tömi meg a gyerekek kifényesített cipőit. Karácsonykor élő halat vesznek, amely sok esetben – míg az ünnepi vacsora el nem készül belőle -- a kádban úszkál.” Nagy sikoltás: -- Tényleg? De hát ki pucolja meg? „Szentestén káposztalevest és hal kerül az asztalra.” -- Ó, én hálás vagyok azért, hogy nálunk pulyka van! -- hangzik a következő kommentár.
Mindenhol mások a karácsonyi szokások, és mindenki a sajátját tartja a legértékesebbnek.

Mára valahogy megváltozott a karácsony. Már novembertől karácsonyi akciókkal bombáznak bennünket: karácsonyi kirándulások, karácsonyi vacsoraajánlatok, karácsonyi ruhák. Minden csillog, minden illatozik és mi legszívesebben mindent megvásárolnánk. Holott a legértékesebb ajándékért, a szeretetért nem kell a boltba menni, mégis örök értékű és megfizethetetlen.

Hisz olyan szép a karácsony -- legszebb ünnepünk! A hőmérséklet fagypont alá esik, a tájat beborítja a vakítóan fehér hó, és mi a jó meleg otthonunkban a családdal töltjük el az ünnep idejét. Amikor átvágjuk az ajándék szalagját, mosolyt látunk a gyermekünk arcán, megcsillan a fény egy karácsonyi díszen, érezzük a fa illatát, és az ünnepi vacsora is mindjárt elkészül. A karácsony minden egyes mozzanata értékes számomra. Amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, a lelkünkben is fény gyúl. Szeretteinkre gondolunk: kit mivel lephetnénk meg. Ahogyan fogynak a gyertyák, úgy erősödik a vágyunk az ünnepi élmények után.

Mindenki máshogy éli meg a karácsonyt. Nekem a családot jelenti, szeretetet, ölelést és azokat az értékes napokat, amelyeket velük tölthetek. Egy kellemes vacsorát, fényes gyertyát az asztalon, éjféli misét, karácsonyi égőket a fán. Karácsonykor mindenkit szeretünk, és a szívünk is könnyebben megbocsát. Nem az ajándék értéke a fontos, hanem az a szeretet, amellyel átnyújtjuk.

Minden karácsony különleges, és megismételhetetlen. Minden karácsonyra egy évet várunk, és sok titokzatossággal készülünk rá. A szerény karácsony is lehet szép és emlékekben gazdag. Egy ajándék vacsora is lehet meglepetés. Egy szép vers is szívhez szóló ajándék. Egy lemezjátszó, mellyel kellemes muzsikát hallgathatunk. Egy nyakkendő, amelyet a szürke munkanapokon viselhetünk. Egy könyv, amely mellett hosszú perceket töltünk majd, egy sapka, amelyben nem fogunk fázni. Egy tárgy, amelyet talán minden nap használni fogunk a következő évben.

Hiszen minden ajándék szép, amit szeretettel adunk. Minden szép, mert karácsony van.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.