Karácsonyi gondolatok


Kabók Zita  2004.12.2. 9:05

Manchesterben élő munkatársunk a karácsonyról elmélkedik.

-- Tudod-e hol van Pozsony? -- hallottam a kérdést a munkahelyemen, a paravánnal elválasztott szomszéd íróasztal mellől.
-- Szlovákia fővárosa -- adtam választ a nem nekem szánt kérdésre. Erre az egyik kolléganőm odajött és felolvasta, mit írt az angol újság a különböző karácsonyi szokásokról. „A Mikulás édességgel tömi meg a gyerekek kifényesített cipőit. Karácsonykor élő halat vesznek, amely sok esetben – míg az ünnepi vacsora el nem készül belőle -- a kádban úszkál.” Nagy sikoltás: -- Tényleg? De hát ki pucolja meg? „Szentestén káposztalevest és hal kerül az asztalra.” -- Ó, én hálás vagyok azért, hogy nálunk pulyka van! -- hangzik a következő kommentár.
Mindenhol mások a karácsonyi szokások, és mindenki a sajátját tartja a legértékesebbnek.

Mára valahogy megváltozott a karácsony. Már novembertől karácsonyi akciókkal bombáznak bennünket: karácsonyi kirándulások, karácsonyi vacsoraajánlatok, karácsonyi ruhák. Minden csillog, minden illatozik és mi legszívesebben mindent megvásárolnánk. Holott a legértékesebb ajándékért, a szeretetért nem kell a boltba menni, mégis örök értékű és megfizethetetlen.

Hisz olyan szép a karácsony -- legszebb ünnepünk! A hőmérséklet fagypont alá esik, a tájat beborítja a vakítóan fehér hó, és mi a jó meleg otthonunkban a családdal töltjük el az ünnep idejét. Amikor átvágjuk az ajándék szalagját, mosolyt látunk a gyermekünk arcán, megcsillan a fény egy karácsonyi díszen, érezzük a fa illatát, és az ünnepi vacsora is mindjárt elkészül. A karácsony minden egyes mozzanata értékes számomra. Amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, a lelkünkben is fény gyúl. Szeretteinkre gondolunk: kit mivel lephetnénk meg. Ahogyan fogynak a gyertyák, úgy erősödik a vágyunk az ünnepi élmények után.

Mindenki máshogy éli meg a karácsonyt. Nekem a családot jelenti, szeretetet, ölelést és azokat az értékes napokat, amelyeket velük tölthetek. Egy kellemes vacsorát, fényes gyertyát az asztalon, éjféli misét, karácsonyi égőket a fán. Karácsonykor mindenkit szeretünk, és a szívünk is könnyebben megbocsát. Nem az ajándék értéke a fontos, hanem az a szeretet, amellyel átnyújtjuk.

Minden karácsony különleges, és megismételhetetlen. Minden karácsonyra egy évet várunk, és sok titokzatossággal készülünk rá. A szerény karácsony is lehet szép és emlékekben gazdag. Egy ajándék vacsora is lehet meglepetés. Egy szép vers is szívhez szóló ajándék. Egy lemezjátszó, mellyel kellemes muzsikát hallgathatunk. Egy nyakkendő, amelyet a szürke munkanapokon viselhetünk. Egy könyv, amely mellett hosszú perceket töltünk majd, egy sapka, amelyben nem fogunk fázni. Egy tárgy, amelyet talán minden nap használni fogunk a következő évben.

Hiszen minden ajándék szép, amit szeretettel adunk. Minden szép, mert karácsony van.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.