Karácsonyi gondolatok


Kabók Zita  2004.12.2. 9:05

Manchesterben élő munkatársunk a karácsonyról elmélkedik.

-- Tudod-e hol van Pozsony? -- hallottam a kérdést a munkahelyemen, a paravánnal elválasztott szomszéd íróasztal mellől.
-- Szlovákia fővárosa -- adtam választ a nem nekem szánt kérdésre. Erre az egyik kolléganőm odajött és felolvasta, mit írt az angol újság a különböző karácsonyi szokásokról. „A Mikulás édességgel tömi meg a gyerekek kifényesített cipőit. Karácsonykor élő halat vesznek, amely sok esetben – míg az ünnepi vacsora el nem készül belőle -- a kádban úszkál.” Nagy sikoltás: -- Tényleg? De hát ki pucolja meg? „Szentestén káposztalevest és hal kerül az asztalra.” -- Ó, én hálás vagyok azért, hogy nálunk pulyka van! -- hangzik a következő kommentár.
Mindenhol mások a karácsonyi szokások, és mindenki a sajátját tartja a legértékesebbnek.

Mára valahogy megváltozott a karácsony. Már novembertől karácsonyi akciókkal bombáznak bennünket: karácsonyi kirándulások, karácsonyi vacsoraajánlatok, karácsonyi ruhák. Minden csillog, minden illatozik és mi legszívesebben mindent megvásárolnánk. Holott a legértékesebb ajándékért, a szeretetért nem kell a boltba menni, mégis örök értékű és megfizethetetlen.

Hisz olyan szép a karácsony -- legszebb ünnepünk! A hőmérséklet fagypont alá esik, a tájat beborítja a vakítóan fehér hó, és mi a jó meleg otthonunkban a családdal töltjük el az ünnep idejét. Amikor átvágjuk az ajándék szalagját, mosolyt látunk a gyermekünk arcán, megcsillan a fény egy karácsonyi díszen, érezzük a fa illatát, és az ünnepi vacsora is mindjárt elkészül. A karácsony minden egyes mozzanata értékes számomra. Amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, a lelkünkben is fény gyúl. Szeretteinkre gondolunk: kit mivel lephetnénk meg. Ahogyan fogynak a gyertyák, úgy erősödik a vágyunk az ünnepi élmények után.

Mindenki máshogy éli meg a karácsonyt. Nekem a családot jelenti, szeretetet, ölelést és azokat az értékes napokat, amelyeket velük tölthetek. Egy kellemes vacsorát, fényes gyertyát az asztalon, éjféli misét, karácsonyi égőket a fán. Karácsonykor mindenkit szeretünk, és a szívünk is könnyebben megbocsát. Nem az ajándék értéke a fontos, hanem az a szeretet, amellyel átnyújtjuk.

Minden karácsony különleges, és megismételhetetlen. Minden karácsonyra egy évet várunk, és sok titokzatossággal készülünk rá. A szerény karácsony is lehet szép és emlékekben gazdag. Egy ajándék vacsora is lehet meglepetés. Egy szép vers is szívhez szóló ajándék. Egy lemezjátszó, mellyel kellemes muzsikát hallgathatunk. Egy nyakkendő, amelyet a szürke munkanapokon viselhetünk. Egy könyv, amely mellett hosszú perceket töltünk majd, egy sapka, amelyben nem fogunk fázni. Egy tárgy, amelyet talán minden nap használni fogunk a következő évben.

Hiszen minden ajándék szép, amit szeretettel adunk. Minden szép, mert karácsony van.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    10


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2018.1.3.    12


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1