Kiküldetés


Póda Erzsébet  2011.10.12. 5:02

A barátnőm barátnőjét elhagyta a pasija.

Nem szenzáció, a hír mégis váratlanul ért. Mert a barátnőm barátnője, nem is olyan régen, hosszú csetelést folytatott a barátnőmmel, Évivel, aki épp egy ázsiai országban dolgozott párhetes kiküldetésben. Az internetes csevegés nem volt kellemes, ezért is panaszolta el nekem Évi. Rosszul esett neki, és alaposan meg is bolygatta a lelkét.

Ahelyett ugyanis, hogy a barátnő megdicsérte volna Évi szép munkahelyi előrehaladását, szemére vetette, hogy ilyen hosszú időre magára hagyja a pasiját. „Hogy teheted ezt meg vele? Én nem bírnám a párom nélkül egy percig se!” – írta többek között, majd az egyéb lelkiismeret-furdalást kelteni akaró mondanivalója végére velős megállapítással tett pontot, eképpen: „Ha így folytatod, a pasid előbb vagy utóbb elhagy!”

Évi másnap kétségbeesett emailt írt nekem, kikérve a véleményemet. Tényleg rosszul tette, hogy elvállalta a külföldi kiküldetést? De hiszen csak pár hétről van szó...! Egész éjjel azon gondolkodott, hogy lemondja a munkát és visszajön. Előttem már két barátnője is egyetértett a csetelővel: igen, a férfit nem szabad huzamosabb ideig „magára hagyni”!

Nem tudom, miféle barátnői lehetnek Évinek, mindenesetre gyanús volt számomra ez a fajta hozzáállás. Egyrészt miért lenne a férfi „magára hagyva”, hiszen neki is megvan a maga munkája, a maga családja és barátai, ráadásul ő is dolgozott már külföldön néhány hétig, sőt hónapig, mégsem pánikolt Évi miatt. Meg aztán egyébként is nagykorú... Különben meg igenis ő is örült Évi lehetőségének, semmi ellenvetése nem volt – de miért is lett volna? Hasonló esetben ő is élt volna az alkalommal. És azt se feledjük, hogy régen rossz, ha egy párhetes külföldi tartózkodás véget tud vetni egy kapcsolatnak.

Barátnőm lassan megnyugodott. Abbahagyta az időnap előtti bőröndbe pakolás tervét, ám pár napig még sűrűn küldte az esemeseket a barátjának. Hiába állítottam, hogy teljesen felesleges... A rá bízott munkát szépen elvégezte, dicséretet is kapott, a sikert a cégnél megünnepelték, majd felült a repülőre és hazajött.

Azóta is szépen éldegélnek, úgy, ahogy eddig is.

A minap emailt kaptam Évitől. „Képzeld!” Írta. „A barátnőmet elhagyta a pasija! Összejött a titkárnőjével és hozzáköltözött.”

Mit is lehet ehhez még hozzáfűzni? A jó kapcsolatnak nem az a titka, hogy egy perc szabadidőt sem hagyunk a partnerünknek, és egyfolytában a nyakán lógunk. Ezzel csak azt értjük el, hogy előbb vagy utóbb megunja. Az is figyelemre méltó, hogy mennyi butasággal tudják traktálni egymás fejét a „barátnők”. Pedig már rég nem élünk a sötét középkorban.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1