Kiküldetés


Póda Erzsébet  2011.10.12. 5:02

A barátnőm barátnőjét elhagyta a pasija.

Nem szenzáció, a hír mégis váratlanul ért. Mert a barátnőm barátnője, nem is olyan régen, hosszú csetelést folytatott a barátnőmmel, Évivel, aki épp egy ázsiai országban dolgozott párhetes kiküldetésben. Az internetes csevegés nem volt kellemes, ezért is panaszolta el nekem Évi. Rosszul esett neki, és alaposan meg is bolygatta a lelkét.

Ahelyett ugyanis, hogy a barátnő megdicsérte volna Évi szép munkahelyi előrehaladását, szemére vetette, hogy ilyen hosszú időre magára hagyja a pasiját. „Hogy teheted ezt meg vele? Én nem bírnám a párom nélkül egy percig se!” – írta többek között, majd az egyéb lelkiismeret-furdalást kelteni akaró mondanivalója végére velős megállapítással tett pontot, eképpen: „Ha így folytatod, a pasid előbb vagy utóbb elhagy!”

Évi másnap kétségbeesett emailt írt nekem, kikérve a véleményemet. Tényleg rosszul tette, hogy elvállalta a külföldi kiküldetést? De hiszen csak pár hétről van szó...! Egész éjjel azon gondolkodott, hogy lemondja a munkát és visszajön. Előttem már két barátnője is egyetértett a csetelővel: igen, a férfit nem szabad huzamosabb ideig „magára hagyni”!

Nem tudom, miféle barátnői lehetnek Évinek, mindenesetre gyanús volt számomra ez a fajta hozzáállás. Egyrészt miért lenne a férfi „magára hagyva”, hiszen neki is megvan a maga munkája, a maga családja és barátai, ráadásul ő is dolgozott már külföldön néhány hétig, sőt hónapig, mégsem pánikolt Évi miatt. Meg aztán egyébként is nagykorú... Különben meg igenis ő is örült Évi lehetőségének, semmi ellenvetése nem volt – de miért is lett volna? Hasonló esetben ő is élt volna az alkalommal. És azt se feledjük, hogy régen rossz, ha egy párhetes külföldi tartózkodás véget tud vetni egy kapcsolatnak.

Barátnőm lassan megnyugodott. Abbahagyta az időnap előtti bőröndbe pakolás tervét, ám pár napig még sűrűn küldte az esemeseket a barátjának. Hiába állítottam, hogy teljesen felesleges... A rá bízott munkát szépen elvégezte, dicséretet is kapott, a sikert a cégnél megünnepelték, majd felült a repülőre és hazajött.

Azóta is szépen éldegélnek, úgy, ahogy eddig is.

A minap emailt kaptam Évitől. „Képzeld!” Írta. „A barátnőmet elhagyta a pasija! Összejött a titkárnőjével és hozzáköltözött.”

Mit is lehet ehhez még hozzáfűzni? A jó kapcsolatnak nem az a titka, hogy egy perc szabadidőt sem hagyunk a partnerünknek, és egyfolytában a nyakán lógunk. Ezzel csak azt értjük el, hogy előbb vagy utóbb megunja. Az is figyelemre méltó, hogy mennyi butasággal tudják traktálni egymás fejét a „barátnők”. Pedig már rég nem élünk a sötét középkorban.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.