Megoldásaink


Posmiková Lucia  2004.9.7. 18:35

Ha az embernek rossz napjai vannak, amikor semmi sem sikerül, és egyik probléma a másikat követi, bizony elgondolkodik azon, vajon mi értelme van az életnek?

Mely dolgok és időszakok azok, amelyek értelemmel töltik meg az életünket, és ellenkezőleg, mi az, ami boldogtalanná tesz. Egyáltalán mi jelenti számunkra a boldogságot? Sok embernek elsősorban a család és a munka. Ha valakinek szerető családja van, és olyan munkája, amit szívből végez, csak gratulálhat önmagának -- szerintem ez a boldogság. De hogyan lehet a boldogságot elérni?

Sokan állítják, hogy pozitív hozzáállás kérdése az egész: tartanunk kell magunkat a célunkhoz, és hinnünk kell, s máris megszűnnek az akadályok. Azért ez nem ilyen egyszerű. Bár igaz, hogy ha az életre csak pesszimistán tekintenénk, ha nem volna bennünk szemernyi elhatározás sem, és nem vágyakoznánk, nem örülnénk semminek, akkor valószínűleg nagyon szomorú lenne az életünk. Az élet értelmének keresése valahol máshol rejtőzik – az emberi kapcsolatokban, egymás iránti bizalmunkban, az emberek közti kommunikációban.

Tehát igaz, hogy minden csak tőlünk függ. Persze, vannak időszakok, amikor problémák vannak az emberek közt. Viták, félreértések, súrlódások. Ugyan fontos az egymás közti kapcsolat, de van, amikor nem az azonnal megbeszélés a megoldás. Ilyenkor időre van szükség, teret kell adni a dolgok folyásának, és hagyni kell, hogy mindenki megnyugodjon, hogy a dolgok mintegy maguktól alakuljanak. De ezekben az időszakokban is szem előtt kell tartani az egymás iránti tiszteletet. A megoldás azonban sohasem a menekülés! Vagyis amikor egy adott időszakban és helyzetben rosszul érezzük magunkat, és el akarunk menekülni a világ elől, a legjobb megoldás, ha világosan közöljük a környezetünkben élőkkel, hogy időre van szükségünk, egy kis magányra. Át akarjuk gondolni a dolgokat, és nem akarunk senkit megbántani hirtelen elhatározásainkkal, amelyeket talán később megbánnánk.

És itt van a következő megmérettetés – társunk reagálása (ha éppen párkapcsolati súrlódásokról, problémákról van szó). Sokszor éppen ennél a reakciónál követjük el a nagy hibát – minden tudni akarunk, itt és most! Azt, hogy mi miért történt, és mi a megoldás. Nem akarjuk megérteni, miért később, miért nem azonnal. Tudatosítsuk azonban, hogy ezzel a módszerrel csak az érjük el, hogy a másikat sarokba szorítjuk. A legjobb védekezés a támadás, úgyhogy a probléma megoldása helyett csak azt érem el, hogy még jobban elmérgesedik a helyzet, fájdalmat okozunk magamnak. És a másikat is megbánthatjuk.

Sokszor fájdalmas számunkra, hogy nem tudjuk a velünk történteket orvosolni. Marcangol bennünket a tehetetlenség érzése, és dühösek vagyunk, amiért az, akit szeretünk, nem akarja a kialakult helyzetet rögtön megoldani. Árulásnak érezzük a cselekedeteit, méltatlannak a hozzáállását, és úgy érezzük, már nem hisz nekünk többé, vagy nem akarunk hinni neki. Kínozzuk magunkat az érzéssel, hogy miért van ez így? Hol követtük el a hibát? Vádoljuk magunkat, hogy megint helytelenül cselekedtünk. És egyre nehezebbnek érezzük a sors ránk mért „csapásait”. Zaklatottak vagyunk, nem érdekel semmi, nem tudunk összpontosítani, és ezekben a keserű pillanatokban a legszívesebben ágyba vetnénk magunkat és sírnánk, sírnánk…

Csakhogy tudatosítanunk kell, hogy ezzel nem érünk el semmit sem. Hagyjunk a megoldásra időt, és foglaljuk el magunkat valami mással! Töltsük be a tudatunkat, foglaljuk el magunkat vagy lazítsunk. Persze sokkal könnyebb ezt leírni, mint megtenni, de próbáljuk meg, hisz semmit se veszíthetünk. Hagyjuk a másikat is, hagyjuk magára a gondolataival. Én ilyen esetekben például papírt és ceruzát veszek a kezembe, és írni kezdek. Bármit, ami csak az eszembe jut, papírra vetem, és utána sokkal jobban érzem magam. Vagy olyasmivel foglalatoskodom, ami a hobbijaim közé tartozott, és amivel órákat tudok bíbelődni, csakhogy általában nem jut rá idő. És csak arra a tevékenységre összpontosítok, olyannyira, hogy megszűnik számomra a környező világ. Egyszercsak azt veszem észre, hogy eltelt egy újabb nap, már jobban érzem magam, és lehet, hogy holnap még jobb lesz. Persze mindenkinek magának kell eldöntenie, mivel foglalja el magát, de fontos, hogy olyan tevékenységet válasszon, ami szórakoztatja, amit jókedvvel csinál, ami örömmel tölti el. Lehet, hogy az egyik embernek társaságra van szüksége, a barátaira, másnak inkább a magány segít, vagy a hobbija -- mindenki más, ezért magunknak kell megtalálnunk a megoldást.

És lehet, hogy idővel rájövünk: tényleg jobb várni egy kicsit, az időre hagyni a megoldást, mint meggondolatlanul erőltetni a dolgok folyását. És biztos, hogy egyszer megtaláljuk a választ is a kérdéseinkre.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.