Példamutatás?


Jády Mónika  2007.2.24. 18:23

Az alábbi cikk elolvasása után felmerül az emberben a kérdés: mi haszna a társadalmi nyomásnak, miszerint muszáj minden nőnek gyereket szülnie...

Egy reggel a szokásosnál korábban értem a buszpályaudvarra. A busz indulásáig még több mint öt perc volt hátra. Beálltam a sorba. „-- Veszed fel azonnal!” – csattant fel egy női hang. Rögtön felkaptam a fejem. A megállóhoz, amelynél várakoztam, egy fiatal anya közeledett a gyermekével. Az előttem várakozóktól nem láttam, hogy mit követett el a kisfiú, de nagyon nem tetszett a durva hangnem.

„-- Ne kiabálj!” – hangzott a következő felszólítás. Hogy ez miért hangzott el, azt már végképp nem értettem, mert az öt-hatévesforma gyereknek alig lehetett hallani a szavát. Nem úgy az asszonyét. Nem sokkal az utolsó felszólítás után felfedezte a következő megállónál várakozó ismerősét, és jó hangosan odaszólt neki: „-- Hát te meg…?! Orvoshoz megyünk a gyerekkel, ha gyorsan végzünk, hazafelé megállok nálatok egy kávéra.”

Befutott a busz. Az asszony meglökte a szótlanul álldogáló fiúcskát. A leszálláskor ismét rápirított a szomorú szemű gyerekre, hogy igyekezzen, majd enyhébb hangon hozzátette: „-- Na, gyere, megnézzük, mit árulnak a piacon!”

Aztán letuszkolta a gyereket a járműről, majd elhajította a buszjegyeket az út szélén…

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

, 26. 02. 2007 17:45:29
Nem tudom, neked hany gyereked van, de bizony elofordul meg a legjobb anyakkal-szulokkel is, hogy turelmetlenebb illetve rosszabb napjuk van. Nem tudod, mi tortent otthon (illetve hogy a vizsla szemektol tavol hogy viselkedik a kisfiu, mert ugye szulokent az ember tudja hogy bizony sokszor a negyszemkozt vadorzo gyermek masok elott kettoig sem tud szamolni latszolag) , nem tudod milyen csaladi hattere van az emlitett holgynek (parkapcsolati problemak stb.) - amit nyilvan nem a gyermeken kell levezetnie, am ettol fuggetlen akkor is csak egy keskeny szegmenset lattad az eletuknek, ami alapjan arra kovetkeztetni, hogy nem minden nonek kellene szulnie - szerintem eleg helytelen :-( Igaz, vannak jo anyak meg kevesbe jo anyak ,de szerintem egy ilyen par perces valamibol ilyen kovetkeztetest hibas levonni..Neha mindannyiunknak kellene par perc mikor kivulrol latjuk magunkat - a masok szemszogebol, ez igaz. Talan neha magunk is meglepodnenk, hogy mi akik 'jo' anyaknak tartjuk magunkat, mi mindent nem mondunk vagy teszunk neha turelmetlensegunkben, faradtsagunkban. De azert egyikunk sem mondana le az anyasagrol.. Csak egy gondolat :)
    
Jády Mónika, 27. 02. 2007 16:08:42 Re:
Kedves névtelen anyuka! Az elején szeretném leszögezni, hogy a bevezetőben írt következtetést (miszerint nem minden nőnek kellene szülnie) nem ebből az egyetlen esetből vontuk le. Igen, nagyon jól tudom, hogy néha MINDEN szülővel előfordul, hogy türelmetlen, még a legjobb szülőkkel is. Azt is tudom, hogy a gyerekek egészen másképp tudnak viselkedni még otthon, a megszokott környezetükben is, ha egy idegen jelenik meg. Meg persze az óvodában, iskolában is másképp viselkednek. És azt hiszem, hogy ezt nemcsak azok tudják, akik már maguk is szülők, hanem azok is, akik még nem, hisz a családjukban, esetleg a munkájuk során ők is találkoznak gyerekekkel. Az irás elsősorban arra akart utalni, hogy miért várunk el olyat a gyerekünktől, amit magunk se teszünk meg. (Miért is ne kiabálna és dobálná el a szemetet, ha tőlünk is ezt látja?) Mellesleg pusztán türelmetlenségében és elkeseredettségében olyan durván még nem nagyon hallottam anyát beszélni a gyerekével, mint a történetben szereplőt. Igenis vannak olyan nők és férfiak, akik nem alkalmasak a szülői szerepre, teherként élik meg azt. Szerintem ez valahol előjön, és nem egyenlő a fáradtságra és a gyerek rosszalkodására visszavezethető türelmetlenséggel.
@


A rovat további cikkei

A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.