Példamutatás?


Jády Mónika  2007.2.24. 18:23

Az alábbi cikk elolvasása után felmerül az emberben a kérdés: mi haszna a társadalmi nyomásnak, miszerint muszáj minden nőnek gyereket szülnie...

Egy reggel a szokásosnál korábban értem a buszpályaudvarra. A busz indulásáig még több mint öt perc volt hátra. Beálltam a sorba. „-- Veszed fel azonnal!” – csattant fel egy női hang. Rögtön felkaptam a fejem. A megállóhoz, amelynél várakoztam, egy fiatal anya közeledett a gyermekével. Az előttem várakozóktól nem láttam, hogy mit követett el a kisfiú, de nagyon nem tetszett a durva hangnem.

„-- Ne kiabálj!” – hangzott a következő felszólítás. Hogy ez miért hangzott el, azt már végképp nem értettem, mert az öt-hatévesforma gyereknek alig lehetett hallani a szavát. Nem úgy az asszonyét. Nem sokkal az utolsó felszólítás után felfedezte a következő megállónál várakozó ismerősét, és jó hangosan odaszólt neki: „-- Hát te meg…?! Orvoshoz megyünk a gyerekkel, ha gyorsan végzünk, hazafelé megállok nálatok egy kávéra.”

Befutott a busz. Az asszony meglökte a szótlanul álldogáló fiúcskát. A leszálláskor ismét rápirított a szomorú szemű gyerekre, hogy igyekezzen, majd enyhébb hangon hozzátette: „-- Na, gyere, megnézzük, mit árulnak a piacon!”

Aztán letuszkolta a gyereket a járműről, majd elhajította a buszjegyeket az út szélén…

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

, 26. 02. 2007 17:45:29
Nem tudom, neked hany gyereked van, de bizony elofordul meg a legjobb anyakkal-szulokkel is, hogy turelmetlenebb illetve rosszabb napjuk van. Nem tudod, mi tortent otthon (illetve hogy a vizsla szemektol tavol hogy viselkedik a kisfiu, mert ugye szulokent az ember tudja hogy bizony sokszor a negyszemkozt vadorzo gyermek masok elott kettoig sem tud szamolni latszolag) , nem tudod milyen csaladi hattere van az emlitett holgynek (parkapcsolati problemak stb.) - amit nyilvan nem a gyermeken kell levezetnie, am ettol fuggetlen akkor is csak egy keskeny szegmenset lattad az eletuknek, ami alapjan arra kovetkeztetni, hogy nem minden nonek kellene szulnie - szerintem eleg helytelen :-( Igaz, vannak jo anyak meg kevesbe jo anyak ,de szerintem egy ilyen par perces valamibol ilyen kovetkeztetest hibas levonni..Neha mindannyiunknak kellene par perc mikor kivulrol latjuk magunkat - a masok szemszogebol, ez igaz. Talan neha magunk is meglepodnenk, hogy mi akik 'jo' anyaknak tartjuk magunkat, mi mindent nem mondunk vagy teszunk neha turelmetlensegunkben, faradtsagunkban. De azert egyikunk sem mondana le az anyasagrol.. Csak egy gondolat :)
    
Jády Mónika, 27. 02. 2007 16:08:42 Re:
Kedves névtelen anyuka! Az elején szeretném leszögezni, hogy a bevezetőben írt következtetést (miszerint nem minden nőnek kellene szülnie) nem ebből az egyetlen esetből vontuk le. Igen, nagyon jól tudom, hogy néha MINDEN szülővel előfordul, hogy türelmetlen, még a legjobb szülőkkel is. Azt is tudom, hogy a gyerekek egészen másképp tudnak viselkedni még otthon, a megszokott környezetükben is, ha egy idegen jelenik meg. Meg persze az óvodában, iskolában is másképp viselkednek. És azt hiszem, hogy ezt nemcsak azok tudják, akik már maguk is szülők, hanem azok is, akik még nem, hisz a családjukban, esetleg a munkájuk során ők is találkoznak gyerekekkel. Az irás elsősorban arra akart utalni, hogy miért várunk el olyat a gyerekünktől, amit magunk se teszünk meg. (Miért is ne kiabálna és dobálná el a szemetet, ha tőlünk is ezt látja?) Mellesleg pusztán türelmetlenségében és elkeseredettségében olyan durván még nem nagyon hallottam anyát beszélni a gyerekével, mint a történetben szereplőt. Igenis vannak olyan nők és férfiak, akik nem alkalmasak a szülői szerepre, teherként élik meg azt. Szerintem ez valahol előjön, és nem egyenlő a fáradtságra és a gyerek rosszalkodására visszavezethető türelmetlenséggel.
@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.