Riasztás


Póda Erzsébet  2022.1.10. 23:36

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

Maszkok mögé bújva gyanakszunk, kételkedünk, ellenségeskedünk. Évtizedig azt verték belénk, hogy az egyén a világ közepe, most ezt a tömeget alkotó emberek így is gondolják – az egymástól való elidegenítés folyamata már valahol a közepetáján tarthat.(Jó esetben, mert lehet, hogy ettől sokkal rosszabbul állunk.)

Közben a médiának hatalmas szerep jutott, holott az újságírás, mint hivatás darabjaira hullott. Vezető szerepben tetszeleg a mainstream, azaz fősodratú, vagyis megfizetett média, amely szerteágazó és profi eszköztárával bármit – és annak az ellenkezőjét is – képes elhitetni a közönségével. Propagandatorpedóként bombázza az emberi tudatot. Aztán van a független média, sokkal szerényebb eszközökkel, ennélfogva hangja alig hallatszik. Az éter többi részét pedig betölti a blogolók és vlogolók tömege. Hiszen a mai tömegkommunikációs csatornákon bárki helyet kaphat: a franciaországi háztartásbelitől az ausztrál orvoson keresztül a norvég kötöttáru-boltoson át az osztrák fizikusig…


Egyvalamit biztosan kijelenthetünk: hatalmas információs káosz vesz körül bennünket. Ráadásul az eddig szilárnak hitt dolgok mind kimozdultak a helyükről. A jó értelemben vett emberi hierarchia is szertefoszlott: iskolából alig kikerült fiatalok osztják az eszet a jóval idősebb és sokkal tapasztaltabb kollégáiknak a tisztelet legkisebb morzsája nélkül. Az alsóbb posztokon lévő beosztott utasítja a kisfőnököt, a tanuló mondja meg, mit tehet a tanár. Közben azt harsogják mindenhonnan, hogy jogai vannak a kutyának, a macskának, a fűnek, a fának… Valójában pedig fokozatosan semmihez sincs jogunk! Lassan az élelem- és orvosságfogyasztáson kívül mindent elszednek tőlünk.

Nem is olyan régen elvették az emberektől a földjeiket, amely sok-sok generáción át eltartotta ugyanazt a családvonalat. Könnyel, vérrel, örömmel, gyásszal, sorsokkal átitatott termőföldek voltak azok. Egy tollvonással elvették a tulajdonosoktól. Aki nem adta a közösbe, azt ellehetetlenítették, sőt, megkínozták. Ez utóbbi sors főleg azokra várt, akik ellenállásukkal példát mutattak, és támogatótáboruk lett. A hatalom lesöpri a történelem asztaláról, amit le akar söpörni. Mi célból tette a földek eltulajdonítását? A „közösség érdeke és a jobb élet” propagandájával vitte véghez. „Miattunk. Hogy nekünk jobb legyen.” Ma azokon a földeken idegenek ga(rá)zdálkodnak...

Most a hitünk került sorra. Szakrális világunk. „A faluban hangszórón hirdet a pap, ugyanis nincs közös adventi gyertyagyújtás sem mise, semmise. Így közvetítik a „műsort”, a szentleckét. Ha ezt öreganyám látná…! Mi lett az emberi közösségből?!” Üzente minap keseregve az egyik ismerősöm. Valóban: látjuk egyáltalán, hogy mit tesznek velünk, és mi mit teszünk magunkkal?

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.