Riasztás


Póda Erzsébet  2022.1.10. 23:36

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

Maszkok mögé bújva gyanakszunk, kételkedünk, ellenségeskedünk. Évtizedig azt verték belénk, hogy az egyén a világ közepe, most ezt a tömeget alkotó emberek így is gondolják – az egymástól való elidegenítés folyamata már valahol a közepetáján tarthat.(Jó esetben, mert lehet, hogy ettől sokkal rosszabbul állunk.)

Közben a médiának hatalmas szerep jutott, holott az újságírás, mint hivatás darabjaira hullott. Vezető szerepben tetszeleg a mainstream, azaz fősodratú, vagyis megfizetett média, amely szerteágazó és profi eszköztárával bármit – és annak az ellenkezőjét is – képes elhitetni a közönségével. Propagandatorpedóként bombázza az emberi tudatot. Aztán van a független média, sokkal szerényebb eszközökkel, ennélfogva hangja alig hallatszik. Az éter többi részét pedig betölti a blogolók és vlogolók tömege. Hiszen a mai tömegkommunikációs csatornákon bárki helyet kaphat: a franciaországi háztartásbelitől az ausztrál orvoson keresztül a norvég kötöttáru-boltoson át az osztrák fizikusig…


Egyvalamit biztosan kijelenthetünk: hatalmas információs káosz vesz körül bennünket. Ráadásul az eddig szilárnak hitt dolgok mind kimozdultak a helyükről. A jó értelemben vett emberi hierarchia is szertefoszlott: iskolából alig kikerült fiatalok osztják az eszet a jóval idősebb és sokkal tapasztaltabb kollégáiknak a tisztelet legkisebb morzsája nélkül. Az alsóbb posztokon lévő beosztott utasítja a kisfőnököt, a tanuló mondja meg, mit tehet a tanár. Közben azt harsogják mindenhonnan, hogy jogai vannak a kutyának, a macskának, a fűnek, a fának… Valójában pedig fokozatosan semmihez sincs jogunk! Lassan az élelem- és orvosságfogyasztáson kívül mindent elszednek tőlünk.

Nem is olyan régen elvették az emberektől a földjeiket, amely sok-sok generáción át eltartotta ugyanazt a családvonalat. Könnyel, vérrel, örömmel, gyásszal, sorsokkal átitatott termőföldek voltak azok. Egy tollvonással elvették a tulajdonosoktól. Aki nem adta a közösbe, azt ellehetetlenítették, sőt, megkínozták. Ez utóbbi sors főleg azokra várt, akik ellenállásukkal példát mutattak, és támogatótáboruk lett. A hatalom lesöpri a történelem asztaláról, amit le akar söpörni. Mi célból tette a földek eltulajdonítását? A „közösség érdeke és a jobb élet” propagandájával vitte véghez. „Miattunk. Hogy nekünk jobb legyen.” Ma azokon a földeken idegenek ga(rá)zdálkodnak...

Most a hitünk került sorra. Szakrális világunk. „A faluban hangszórón hirdet a pap, ugyanis nincs közös adventi gyertyagyújtás sem mise, semmise. Így közvetítik a „műsort”, a szentleckét. Ha ezt öreganyám látná…! Mi lett az emberi közösségből?!” Üzente minap keseregve az egyik ismerősöm. Valóban: látjuk egyáltalán, hogy mit tesznek velünk, és mi mit teszünk magunkkal?

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.