Riasztás


Póda Erzsébet  2022.1.10. 23:36

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

Maszkok mögé bújva gyanakszunk, kételkedünk, ellenségeskedünk. Évtizedig azt verték belénk, hogy az egyén a világ közepe, most ezt a tömeget alkotó emberek így is gondolják – az egymástól való elidegenítés folyamata már valahol a közepetáján tarthat.(Jó esetben, mert lehet, hogy ettől sokkal rosszabbul állunk.)

Közben a médiának hatalmas szerep jutott, holott az újságírás, mint hivatás darabjaira hullott. Vezető szerepben tetszeleg a mainstream, azaz fősodratú, vagyis megfizetett média, amely szerteágazó és profi eszköztárával bármit – és annak az ellenkezőjét is – képes elhitetni a közönségével. Propagandatorpedóként bombázza az emberi tudatot. Aztán van a független média, sokkal szerényebb eszközökkel, ennélfogva hangja alig hallatszik. Az éter többi részét pedig betölti a blogolók és vlogolók tömege. Hiszen a mai tömegkommunikációs csatornákon bárki helyet kaphat: a franciaországi háztartásbelitől az ausztrál orvoson keresztül a norvég kötöttáru-boltoson át az osztrák fizikusig…


Egyvalamit biztosan kijelenthetünk: hatalmas információs káosz vesz körül bennünket. Ráadásul az eddig szilárnak hitt dolgok mind kimozdultak a helyükről. A jó értelemben vett emberi hierarchia is szertefoszlott: iskolából alig kikerült fiatalok osztják az eszet a jóval idősebb és sokkal tapasztaltabb kollégáiknak a tisztelet legkisebb morzsája nélkül. Az alsóbb posztokon lévő beosztott utasítja a kisfőnököt, a tanuló mondja meg, mit tehet a tanár. Közben azt harsogják mindenhonnan, hogy jogai vannak a kutyának, a macskának, a fűnek, a fának… Valójában pedig fokozatosan semmihez sincs jogunk! Lassan az élelem- és orvosságfogyasztáson kívül mindent elszednek tőlünk.

Nem is olyan régen elvették az emberektől a földjeiket, amely sok-sok generáción át eltartotta ugyanazt a családvonalat. Könnyel, vérrel, örömmel, gyásszal, sorsokkal átitatott termőföldek voltak azok. Egy tollvonással elvették a tulajdonosoktól. Aki nem adta a közösbe, azt ellehetetlenítették, sőt, megkínozták. Ez utóbbi sors főleg azokra várt, akik ellenállásukkal példát mutattak, és támogatótáboruk lett. A hatalom lesöpri a történelem asztaláról, amit le akar söpörni. Mi célból tette a földek eltulajdonítását? A „közösség érdeke és a jobb élet” propagandájával vitte véghez. „Miattunk. Hogy nekünk jobb legyen.” Ma azokon a földeken idegenek ga(rá)zdálkodnak...

Most a hitünk került sorra. Szakrális világunk. „A faluban hangszórón hirdet a pap, ugyanis nincs közös adventi gyertyagyújtás sem mise, semmise. Így közvetítik a „műsort”, a szentleckét. Ha ezt öreganyám látná…! Mi lett az emberi közösségből?!” Üzente minap keseregve az egyik ismerősöm. Valóban: látjuk egyáltalán, hogy mit tesznek velünk, és mi mit teszünk magunkkal?

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.3.29.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2