Sportoljunk!


Lantódy Andrea  2008.7.30. 7:18

Sokat hallhatunk, olvashatunk arról, milyen fontos a testmozgás.

Ezt én is tudatosítottam magamban, de valahogy soha nem tettem meg a kellő lépéseket. Persze, próbálkozásaim nekem is voltak. Ha megláttam az újságárusnál egy életmódmagazint, mely a garantáltan legjobb has-, comb- és fenékfeszesítő gyakorlatot hirdette címlapján, rögtön megvettem. Titokban ettől vártam a megváltást, hogy egy-kettőre formás alakot varázsolok magamnak. Otthon aztán elkezdtem lépésről-lépésre végezni a feladatokat, de vagy nehéznek tűntek, vagy pár hét alatt beleuntam az állandóan ismétlődő gyakorlatokba. Változást ugyan tapasztaltam az alakomon, sőt mások is észrevették, de ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy a sport életem részévé váljon.

Majd jött a változás. Először még csak az étkezésemre figyeltem oda. Megnéztem, hogy mit mivel eszem, a gyümölcs napi fogyasztását is beiktattam, és rájöttem, hogyha nap, mint nap megadom szervezetemnek a megfelelő folyadékmennyiséget, akkor az meghálálja. Így hamarosan sokkal jobban éreztem magam a bőrömben. S hogy még többet tegyek az egészségemért, jöhet a sportolás! – gondoltam. Most már egyáltalán nem azért, hogy formásabb alak köszönjön vissza rám a tükörben, hanem mert úgy éreztem, ezt meg kell, sőt meg akarom tenni önmagamért, a jobb közérzetemért. Így jutottam el az első aerobik órára. Bár úgy gondoltam: ezt a mozgásformát biztosan nem nekem találták ki, idegesít a sok ugrabugrálás. Viszont ez az óra már az első alkalommal megnyert. Ezután minden héten egyszer rászántam magam a mozgásra. Ez igazán nem sok, de hamarosan ez a szám kettőre, háromra növekedett, sőt már nemcsak aerobikra jártam, hanem konditerembe is. Elkezdtem élvezni a testmozgást. Akkor is mentem, amikor a kedvetlenségtől csak úgy vonszoltam magam. Tudtam, hogy ez a sportolás alatt elszáll. Igazam lett. Minden egyes mozdulattal erősebbnek, fittebbnek éreztem magam, és energiával telten léptem ki a konditerem ajtaján. Bónuszként minderre változást láttam az alakomon: feszesebb itt, karcsúbb ott. S nem is ezért kezdtem el, hanem az egészségemért!

Régen nem értettem meg, hogy mi a felemelő a testmozgásban, hogy miként válhat valakinek az élete részévé, de ma már tudom. Fokozatosan tapasztaltam magamon, hogy hétről-hétre egyre jobban igénylik tagjaim a mozgást, az erősítést, a feszesítést. Ha pedig a rendszerességbe néha hiba csúszik, máris elkezd hiányozni. Ezt sosem hittem volna. Alapszabály viszont számomra, hogy csakis olyan mozgást választok, melyet élvezek és kikapcsol, hisz nincs értelme kínozni magunkat „muszáj” sportolással. (Mindenkinek ezt ajánlom.)

S hogy mi a legjobb az egészben? Az, hogy a tesztekben a kérdésre: hányszor sportolsz hetente, már nem a semmikor választ karikázom be, hanem a rendszeres, heti kétszeri-háromszori testmozgást.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.