Sportoljunk!


Lantódy Andrea  2008.7.30. 7:18

Sokat hallhatunk, olvashatunk arról, milyen fontos a testmozgás.

Ezt én is tudatosítottam magamban, de valahogy soha nem tettem meg a kellő lépéseket. Persze, próbálkozásaim nekem is voltak. Ha megláttam az újságárusnál egy életmódmagazint, mely a garantáltan legjobb has-, comb- és fenékfeszesítő gyakorlatot hirdette címlapján, rögtön megvettem. Titokban ettől vártam a megváltást, hogy egy-kettőre formás alakot varázsolok magamnak. Otthon aztán elkezdtem lépésről-lépésre végezni a feladatokat, de vagy nehéznek tűntek, vagy pár hét alatt beleuntam az állandóan ismétlődő gyakorlatokba. Változást ugyan tapasztaltam az alakomon, sőt mások is észrevették, de ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy a sport életem részévé váljon.

Majd jött a változás. Először még csak az étkezésemre figyeltem oda. Megnéztem, hogy mit mivel eszem, a gyümölcs napi fogyasztását is beiktattam, és rájöttem, hogyha nap, mint nap megadom szervezetemnek a megfelelő folyadékmennyiséget, akkor az meghálálja. Így hamarosan sokkal jobban éreztem magam a bőrömben. S hogy még többet tegyek az egészségemért, jöhet a sportolás! – gondoltam. Most már egyáltalán nem azért, hogy formásabb alak köszönjön vissza rám a tükörben, hanem mert úgy éreztem, ezt meg kell, sőt meg akarom tenni önmagamért, a jobb közérzetemért. Így jutottam el az első aerobik órára. Bár úgy gondoltam: ezt a mozgásformát biztosan nem nekem találták ki, idegesít a sok ugrabugrálás. Viszont ez az óra már az első alkalommal megnyert. Ezután minden héten egyszer rászántam magam a mozgásra. Ez igazán nem sok, de hamarosan ez a szám kettőre, háromra növekedett, sőt már nemcsak aerobikra jártam, hanem konditerembe is. Elkezdtem élvezni a testmozgást. Akkor is mentem, amikor a kedvetlenségtől csak úgy vonszoltam magam. Tudtam, hogy ez a sportolás alatt elszáll. Igazam lett. Minden egyes mozdulattal erősebbnek, fittebbnek éreztem magam, és energiával telten léptem ki a konditerem ajtaján. Bónuszként minderre változást láttam az alakomon: feszesebb itt, karcsúbb ott. S nem is ezért kezdtem el, hanem az egészségemért!

Régen nem értettem meg, hogy mi a felemelő a testmozgásban, hogy miként válhat valakinek az élete részévé, de ma már tudom. Fokozatosan tapasztaltam magamon, hogy hétről-hétre egyre jobban igénylik tagjaim a mozgást, az erősítést, a feszesítést. Ha pedig a rendszerességbe néha hiba csúszik, máris elkezd hiányozni. Ezt sosem hittem volna. Alapszabály viszont számomra, hogy csakis olyan mozgást választok, melyet élvezek és kikapcsol, hisz nincs értelme kínozni magunkat „muszáj” sportolással. (Mindenkinek ezt ajánlom.)

S hogy mi a legjobb az egészben? Az, hogy a tesztekben a kérdésre: hányszor sportolsz hetente, már nem a semmikor választ karikázom be, hanem a rendszeres, heti kétszeri-háromszori testmozgást.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.