Száguldás


Nagy Erika  2011.11.22. 0:11

Bízom benne, hogy nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy egy kétéves gyereknek semmi keresni valója egyedül az utcán.

Nem csak azért, mert a közlekedés útvesztőiben egy ilyen kicsi gyerek nem tud elboldogulni, nem érzi a veszélyt, hanem azért is, mert egy anyának, apának kutya kötelessége, hogy figyelje gyermeke minden egyes lépését egészen addig, amíg a gyermekből felnőtt nem válik. Ami ezután következik, az már egy más történet

Hiába emlegetik oly sokan, hogy hatévesen annak idején ők már egyedül mehettek a közeli parkba játszani, be kell ismernünk, hogy egy teljesen más világ van ma körülöttünk. Arról, hogy mennyi tragédia történik az emberek figyelmetlenségéből, hibájából, beszélni kell, hiszen csak így tudjuk ezeket kellőképpen megelőzni.

Közelmúltban egy interneten keringő szörnyű baleset borzolta a kedélyeket. Egy kétéves kínai kislányt egy szűk piaci utcában elgázolt egy furgon. Az első kerékkel áthajtott rajta, majd úgy sikerült fékeznie, hogy a hátsó kerék a kicsi alélt teste előtt megállt. Pár másodperc töredéke elég volt a sofőrnek ahhoz, hogy mérlegeljen, és gázt adott. Megfutamodott, nem vállalta tette következményét. Borzasztó volt látni, ahogy az addig ártatlan hátsókerék átzökken az akkor még életben lévő gyermek testén. Azt hittem, ettől rosszabb már nem lehet, de tévedtem. Több, mint egy tucat járókelő haladt el a vérben fekvő kislány mellett. Volt, aki megbámulta, majd elment, mintha semmi sem történt volna. Volt, aki felfelé bámult közömbös arccal és elsietett. Úgy látszik, hogy Kínában semmit nem ér az élet. Még egy ártatlan gyermek élete sem. Főleg azután gondoltam ezt, amikor az úttesten fekvő áldozaton egy újabb furgon is áthajtott, és mint aki jól végezte a dolgát, hátra sem nézett. Csak egyetlen egy asszony volt, akinek voltak érzései, mert lehúzta a kicsit az útról. Bár az is igaz, hogy nálunk egy döglött macskát nagyobb méltósággal takarítanak fel az aszfaltról, mint Kínában egy félholt gyermeket.

De ne csak a vétkes autósokat és az érzéketlen szemtanúkat marasztaljuk el, mert abban, hogy ez a tragédia megtörténhetett, a legnagyobb vétkes a szülő. Mert attól, hogy valaki vásárolgat az üzletben, még figyelhet a gyermekére. Nem tudom megérteni és elfogadni azt, ami történt, hiszen a legdrágább kincsről, a gyermekről van szó. Gyermekről, akinek mindig a legjobbat akarjuk nyújtani. Annak tudatában, hogy Kínában más törvények uralkodnak, hogy másképpen szocializálódtak az emberi értékek, mint nálunk, volna javaslatom az ítélőbíró felé, milyen ítélettel sújtsa a gázolókat, s azokat, akik elmulasztották a segítségnyújtást, akik magára hagyták, és ennek következtében a kislány a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Egy másik vétkes személy, akivel a sajtó szinte naponta foglalkozott, a több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelőse, aki 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával, előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a nagymamájukkal sétálgattak békésen. Egyikük öt, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült. Szörnyű eset, elképzelni is nehéz, mit érezhetett a nagyszülő, és mit érezhet azóta is.

A kedves olvasó mit tenne, ha a gyermekével, unokájával, családtagjával történt volna hasonló eset? Hogy büntetne, mit kívánna a gyilkosnak? Mert az, ne szépítsük a dolgot! Igaz, nem egy előre kitervelt gyilkosság, ami történt, de akkor is az.

Vagy másképpen gondolja? Ha igen, írja meg véleményét!Hozzászólások

mara, 23. 11. 2011 09:45:37 büntetés
A cikkben olvasottak nagyon mélyen érintettek. Valóban az a legkegyetlenebb dolog, ha egy kisgyermek a száguldás áldozata. Azt azonban ne feledjük, vannak olyan esetek is, amikor vétlen a sofőr. De ez egy más történet. Itt azokról van szó, akik nem vállalják tetteik következményeit. Hogy mi lenne a méltó büntetés? Sok évi fegyház, ahol mivel kiskorú ellen követett el vétséget, a rabtársasi megkeserítik napjait. Azt hallottam, nincs ennél szörnyűbb.
vera, 24. 11. 2011 17:21:43
Vannak lelkiismeretlen sofőrök, ahogy a példák is mutatják. Az ítéletnek nem szabad kegyesnek lenni. Nem mondom, hogy kövezzük meg, de mindenképpen olyan ítéletre van szükség, amiből okulni lehet. A szülőnek nagy felelősség a gyermekvállalás, ezért fel kell készülni, mielőtt belevágunk a családalapításba.
@


A rovat további cikkei

Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6