Száguldás


Nagy Erika  2011.11.22. 0:11

Bízom benne, hogy nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy egy kétéves gyereknek semmi keresni valója egyedül az utcán.

Nem csak azért, mert a közlekedés útvesztőiben egy ilyen kicsi gyerek nem tud elboldogulni, nem érzi a veszélyt, hanem azért is, mert egy anyának, apának kutya kötelessége, hogy figyelje gyermeke minden egyes lépését egészen addig, amíg a gyermekből felnőtt nem válik. Ami ezután következik, az már egy más történet

Hiába emlegetik oly sokan, hogy hatévesen annak idején ők már egyedül mehettek a közeli parkba játszani, be kell ismernünk, hogy egy teljesen más világ van ma körülöttünk. Arról, hogy mennyi tragédia történik az emberek figyelmetlenségéből, hibájából, beszélni kell, hiszen csak így tudjuk ezeket kellőképpen megelőzni.

Közelmúltban egy interneten keringő szörnyű baleset borzolta a kedélyeket. Egy kétéves kínai kislányt egy szűk piaci utcában elgázolt egy furgon. Az első kerékkel áthajtott rajta, majd úgy sikerült fékeznie, hogy a hátsó kerék a kicsi alélt teste előtt megállt. Pár másodperc töredéke elég volt a sofőrnek ahhoz, hogy mérlegeljen, és gázt adott. Megfutamodott, nem vállalta tette következményét. Borzasztó volt látni, ahogy az addig ártatlan hátsókerék átzökken az akkor még életben lévő gyermek testén. Azt hittem, ettől rosszabb már nem lehet, de tévedtem. Több, mint egy tucat járókelő haladt el a vérben fekvő kislány mellett. Volt, aki megbámulta, majd elment, mintha semmi sem történt volna. Volt, aki felfelé bámult közömbös arccal és elsietett. Úgy látszik, hogy Kínában semmit nem ér az élet. Még egy ártatlan gyermek élete sem. Főleg azután gondoltam ezt, amikor az úttesten fekvő áldozaton egy újabb furgon is áthajtott, és mint aki jól végezte a dolgát, hátra sem nézett. Csak egyetlen egy asszony volt, akinek voltak érzései, mert lehúzta a kicsit az útról. Bár az is igaz, hogy nálunk egy döglött macskát nagyobb méltósággal takarítanak fel az aszfaltról, mint Kínában egy félholt gyermeket.

De ne csak a vétkes autósokat és az érzéketlen szemtanúkat marasztaljuk el, mert abban, hogy ez a tragédia megtörténhetett, a legnagyobb vétkes a szülő. Mert attól, hogy valaki vásárolgat az üzletben, még figyelhet a gyermekére. Nem tudom megérteni és elfogadni azt, ami történt, hiszen a legdrágább kincsről, a gyermekről van szó. Gyermekről, akinek mindig a legjobbat akarjuk nyújtani. Annak tudatában, hogy Kínában más törvények uralkodnak, hogy másképpen szocializálódtak az emberi értékek, mint nálunk, volna javaslatom az ítélőbíró felé, milyen ítélettel sújtsa a gázolókat, s azokat, akik elmulasztották a segítségnyújtást, akik magára hagyták, és ennek következtében a kislány a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Egy másik vétkes személy, akivel a sajtó szinte naponta foglalkozott, a több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelőse, aki 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával, előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a nagymamájukkal sétálgattak békésen. Egyikük öt, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült. Szörnyű eset, elképzelni is nehéz, mit érezhetett a nagyszülő, és mit érezhet azóta is.

A kedves olvasó mit tenne, ha a gyermekével, unokájával, családtagjával történt volna hasonló eset? Hogy büntetne, mit kívánna a gyilkosnak? Mert az, ne szépítsük a dolgot! Igaz, nem egy előre kitervelt gyilkosság, ami történt, de akkor is az.

Vagy másképpen gondolja? Ha igen, írja meg véleményét!Hozzászólások

mara, 23. 11. 2011 09:45:37 büntetés
A cikkben olvasottak nagyon mélyen érintettek. Valóban az a legkegyetlenebb dolog, ha egy kisgyermek a száguldás áldozata. Azt azonban ne feledjük, vannak olyan esetek is, amikor vétlen a sofőr. De ez egy más történet. Itt azokról van szó, akik nem vállalják tetteik következményeit. Hogy mi lenne a méltó büntetés? Sok évi fegyház, ahol mivel kiskorú ellen követett el vétséget, a rabtársasi megkeserítik napjait. Azt hallottam, nincs ennél szörnyűbb.
vera, 24. 11. 2011 17:21:43
Vannak lelkiismeretlen sofőrök, ahogy a példák is mutatják. Az ítéletnek nem szabad kegyesnek lenni. Nem mondom, hogy kövezzük meg, de mindenképpen olyan ítéletre van szükség, amiből okulni lehet. A szülőnek nagy felelősség a gyermekvállalás, ezért fel kell készülni, mielőtt belevágunk a családalapításba.
@


A rovat további cikkei

Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.11.18.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17