Szavak


Póda Erzsébet  2020.3.7. 23:01

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

A csapból is ezek a témák folynak. Hogy ki kapja fel rá a fejét? Talán már senki. Az emberek amúgy is elvesztek az információk tengerében. Képtelenek követni az eseményeket, hiszen napról napra újabb bugyutaságokkal tömik a fejüket. Az igazságra se kíváncsi senki, mindenki megelégszik a felszínességgel. Egy idő után a legborzasztóbb történésre adott legabszurdabb magyarázat is elfogadásra kerül. Amúgy is mindenkinek meglehet a maga igaza. A közösségi oldalakon bárki véleményt nyilváníthat, akár a legalpáribb módon, a legbutább érveléssel. Ezzel úgy képzelheti, mindent megtett a világ megmentése érdekében, ő is lehet megmondóember – aznap elégedetten térhet nyugovóra.


Az internet virtuális világa talán éppen azért lett kitalálva, hogy végleg alakítható masszává gyúrja az emberiséget. Az ember lassan tényleg elveszíti a fonalat, és képtelen lesz megkülönböztetni a valódit a látszólagostól. Talán unalmas lehet, hogy gyakran emlegetem George Orwell 1984 című regényét. Aki olvasta, tudja, hogy képtelenség nem észrevenni a könyvben leírt és a mai világ közti párhuzamokat. Pedig az előző rendszerben még azt hittük, a regény minden szava arra vonatkozik, s ez nem lehet rosszabb. Ma már tudjuk: nemcsak arra vonatkozott – és lehet rosszabb, még akkor is, ha hamis jólétben élünk.

Amióta zajlanak a politikai kampányok, a tolerancia, a megértés és az elfogadás szavak frekvenciája még intenzívebbé vált. Minden oldal azt erősítgeti, hogy ezek a fogalmak mennyire fontosak. És óva intenek bennünket a szélsőségektől. Hát akkor nézzük meg, mit is jelentenek ezek a szavak!

Tolerancia:„Az akadályok elviselése; folyamatos törekvés az eredeti cél elérésére, annak ellenére, hogy eddigi megoldásaink nem működtek. Más nézetek elfogadása. Kellemetlenség eltűrése. A szélsőségek kibírása.”
Megértés: „A világ egyes dolgai közötti összefüggések megismerése. A forma felismerése, valamint az elvek, az alkalmazás és hatások ismerete.”
Elfogadás: „Beleegyezés, hogy elvegyünk vagy megkapjunk valamit, amit felajánlottak nekünk.”
Menjünk tovább! Szélsőség: „A megszokott határokon túlmenő; extrém. Valaki, akinek szélsőséges politikai nézetei és célkitűzései vannak, és aki hajlandó szokatlan és illegális dolgokat is tenni azért, hogy ezeket elérje.”

Szétnézve a politikai és közéleti berkekben vajon hogyan is állunk ezekkel a dolgokkal a valóságban? Tudatában vagyunk, mit mondunk, és értjük egyáltalán, miről beszélünk? Vagy csak azt ismételgetjük, amit a szánkba adnak…

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.   


Beszűkülés

Póda Erzsébet

Valószínűleg minden kornak megvolt a maga ökológiája.

2020.2.14.   


Kiskorúság

Póda Erzsébet

A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk, az öregekről, akikre még az uralkodók is hallgattak.

2020.2.3.   


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2020.1.3.    5


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsonyi versek

Lehet, hogy ma sem kapna más szállást a Szent család, mint egy állatok által belehelt istállót, ahol a jászolban maga a szeretet ölt testet.

2019.12.12.   


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2019.12.1.   


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2019.11.24.    11


Igaz barátság

Jády Mónika

Befutott a távolsági busz. Egy idős néni mellé ültem le.

2019.11.8.   


Pénz nélkül

Póda Erzsébet

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása.

2019.11.3.   


Normális

Póda Erzsébet

Világunk rohamosan változik. Ma már az a normális, ami még pár évtizeddel ezelőtt nem normális volt.

2019.9.25.    35


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2019.8.24.    14