Szavak


Póda Erzsébet  2020.3.7. 23:01

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

A csapból is ezek a témák folynak. Hogy ki kapja fel rá a fejét? Talán már senki. Az emberek amúgy is elvesztek az információk tengerében. Képtelenek követni az eseményeket, hiszen napról napra újabb bugyutaságokkal tömik a fejüket. Az igazságra se kíváncsi senki, mindenki megelégszik a felszínességgel. Egy idő után a legborzasztóbb történésre adott legabszurdabb magyarázat is elfogadásra kerül. Amúgy is mindenkinek meglehet a maga igaza. A közösségi oldalakon bárki véleményt nyilváníthat, akár a legalpáribb módon, a legbutább érveléssel. Ezzel úgy képzelheti, mindent megtett a világ megmentése érdekében, ő is lehet megmondóember – aznap elégedetten térhet nyugovóra.


Az internet virtuális világa talán éppen azért lett kitalálva, hogy végleg alakítható masszává gyúrja az emberiséget. Az ember lassan tényleg elveszíti a fonalat, és képtelen lesz megkülönböztetni a valódit a látszólagostól. Talán unalmas lehet, hogy gyakran emlegetem George Orwell 1984 című regényét. Aki olvasta, tudja, hogy képtelenség nem észrevenni a könyvben leírt és a mai világ közti párhuzamokat. Pedig az előző rendszerben még azt hittük, a regény minden szava arra vonatkozik, s ez nem lehet rosszabb. Ma már tudjuk: nemcsak arra vonatkozott – és lehet rosszabb, még akkor is, ha hamis jólétben élünk.

Amióta zajlanak a politikai kampányok, a tolerancia, a megértés és az elfogadás szavak frekvenciája még intenzívebbé vált. Minden oldal azt erősítgeti, hogy ezek a fogalmak mennyire fontosak. És óva intenek bennünket a szélsőségektől. Hát akkor nézzük meg, mit is jelentenek ezek a szavak!

Tolerancia:„Az akadályok elviselése; folyamatos törekvés az eredeti cél elérésére, annak ellenére, hogy eddigi megoldásaink nem működtek. Más nézetek elfogadása. Kellemetlenség eltűrése. A szélsőségek kibírása.”
Megértés: „A világ egyes dolgai közötti összefüggések megismerése. A forma felismerése, valamint az elvek, az alkalmazás és hatások ismerete.”
Elfogadás: „Beleegyezés, hogy elvegyünk vagy megkapjunk valamit, amit felajánlottak nekünk.”
Menjünk tovább! Szélsőség: „A megszokott határokon túlmenő; extrém. Valaki, akinek szélsőséges politikai nézetei és célkitűzései vannak, és aki hajlandó szokatlan és illegális dolgokat is tenni azért, hogy ezeket elérje.”

Szétnézve a politikai és közéleti berkekben vajon hogyan is állunk ezekkel a dolgokkal a valóságban? Tudatában vagyunk, mit mondunk, és értjük egyáltalán, miről beszélünk? Vagy csak azt ismételgetjük, amit a szánkba adnak…

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.