Szavak


Póda Erzsébet  2024.3.9. 23:01

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

A csapból is ezek a témák folynak. Hogy ki kapja fel rá a fejét? Talán már senki. Az emberek amúgy is elvesztek az információk tengerében. Képtelenek követni az eseményeket, hiszen napról napra újabb bugyutaságokkal tömik a fejüket. Az igazságra se kíváncsi senki, mindenki megelégszik a felszínességgel. Egy idő után a legborzasztóbb történésre adott legabszurdabb magyarázat is elfogadásra kerül. Amúgy is mindenkinek meglehet a maga igaza. A közösségi oldalakon bárki véleményt nyilváníthat, akár a legalpáribb módon, a legbutább érveléssel. Ezzel úgy képzelheti, mindent megtett a világ megmentése érdekében, ő is lehet megmondóember – aznap elégedetten térhet nyugovóra.


Az internet virtuális világa talán éppen azért lett kitalálva, hogy végleg alakítható masszává gyúrja az emberiséget. Az ember lassan tényleg elveszíti a fonalat, és képtelen lesz megkülönböztetni a valódit a látszólagostól. Talán unalmas lehet, hogy gyakran emlegetem George Orwell 1984 című regényét. Aki olvasta, tudja, hogy képtelenség nem észrevenni a könyvben leírt és a mai világ közti párhuzamokat. Pedig az előző rendszerben még azt hittük, a regény minden szava arra vonatkozik, s ez nem lehet rosszabb. Ma már tudjuk: nemcsak arra vonatkozott – és lehet rosszabb, még akkor is, ha hamis jólétben élünk.

Amióta zajlanak a politikai kampányok, a tolerancia, a megértés és az elfogadás szavak frekvenciája még intenzívebbé vált. Minden oldal azt erősítgeti, hogy ezek a fogalmak mennyire fontosak. És óva intenek bennünket a szélsőségektől. Hát akkor nézzük meg, mit is jelentenek ezek a szavak!

Tolerancia:„Az akadályok elviselése; folyamatos törekvés az eredeti cél elérésére, annak ellenére, hogy eddigi megoldásaink nem működtek. Más nézetek elfogadása. Kellemetlenség eltűrése. A szélsőségek kibírása.”
Megértés: „A világ egyes dolgai közötti összefüggések megismerése. A forma felismerése, valamint az elvek, az alkalmazás és hatások ismerete.”
Elfogadás: „Beleegyezés, hogy elvegyünk vagy megkapjunk valamit, amit felajánlottak nekünk.”
Menjünk tovább! Szélsőség: „A megszokott határokon túlmenő; extrém. Valaki, akinek szélsőséges politikai nézetei és célkitűzései vannak, és aki hajlandó szokatlan és illegális dolgokat is tenni azért, hogy ezeket elérje.”

Szétnézve a politikai és közéleti berkekben vajon hogyan is állunk ezekkel a dolgokkal a valóságban? Tudatában vagyunk, mit mondunk, és értjük egyáltalán, miről beszélünk? Vagy csak azt ismételgetjük, amit a szánkba adnak…

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6