Szétválasztott családok


Kovács Márta  2020.5.31. 22:07

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

Szétválasztott bennünket valami, amiről a legvadabb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy bekövetkezik. Nem voltunk rá felkészülve semmilyen szempontból. Mert az ilyesmire nem készül az ember. Legalábbis ez idáig nem készült. Hogyan lesz ezután, majd kiderül.


Távol rekedt egymástól sok-sok családtag. Apák, akik munkájuk miatt külföldön rekedtek hosszú időre. Anyák is, akiket a megélhetés szintén külföldre szólított. Szülők és gyerekek hónapokig csak telefonon, jobb esetben videóhívásokon keresztül láthatták, hallhatták egymást. Megszületett a várva várt baba – az apuka távollétében. Pedig kezdettől fogva apás szülést szerettek volna. Talán majd legközelebb. Elmentek örökre rokonok, barátok, ismerősök – nem tudtunk tőlük elbúcsúzni, még az utolsó útjukra sem volt szabad őket elkísérni.

Szétszakadtak az iskolai, óvodai osztályok, csoportok. Pedig bizony a kis elsősök még épphogy csak megszokták az iskolapadot. Vajon mindenkinek sikerült odahaza elsajátítani az írás-olvasás tudományát? Talán meglazultak barátságok, szerelmek is. Hiszen a személyes találkozók, a másik érintésének hiánya rányomja majd a bélyegét a kapcsolatokra. Nem mellékes, hogy sajnos munkahelyek szűntek meg vagy kerültek felfüggesztésre, ami ugyancsak megkeserítette sok család életét. Vajon lesz-e majd elég munkahely, lehetőség pénzkeresésre ezután? Telis-tele vagyunk aggodalommal!

De mint minden rosszban, ebben is találni azért valami jót. Olyan is volt, hogy otthon kellett maradni. Az egész családnak. Bizony ez is sok új és szokatlan helyzetet teremtett. Reggeltől estig együtt az egész család. Vajon mikor volt ez utoljára így? Talán sokan már nem is emlékeztek rá. Jó alkalom volt ez arra, hogy újra közelebb kerüljenek egymáshoz, újra alaposan megismerjék egymás szokásait. Rengeteg alkalom adódott hosszabb beszélgetésekre, ami mindenképpen csak jó lehet egy családban, kapcsolatban.

Mindannyian azt kívánjuk, legyen már vége! Térjen vissza életünk a rendes kerékvágásba! Vagy mégsem? Sokan érezzük úgy, hogy valami jó irányba változott. Figyelmesebbek, odaadóbbak, türelmesebbek lettünk? Ha igen, ezt talán érdemes lenne megőrizni!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.