Szétválasztott családok


Kovács Márta  2020.5.31. 22:07

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

Szétválasztott bennünket valami, amiről a legvadabb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy bekövetkezik. Nem voltunk rá felkészülve semmilyen szempontból. Mert az ilyesmire nem készül az ember. Legalábbis ez idáig nem készült. Hogyan lesz ezután, majd kiderül.


Távol rekedt egymástól sok-sok családtag. Apák, akik munkájuk miatt külföldön rekedtek hosszú időre. Anyák is, akiket a megélhetés szintén külföldre szólított. Szülők és gyerekek hónapokig csak telefonon, jobb esetben videóhívásokon keresztül láthatták, hallhatták egymást. Megszületett a várva várt baba – az apuka távollétében. Pedig kezdettől fogva apás szülést szerettek volna. Talán majd legközelebb. Elmentek örökre rokonok, barátok, ismerősök – nem tudtunk tőlük elbúcsúzni, még az utolsó útjukra sem volt szabad őket elkísérni.

Szétszakadtak az iskolai, óvodai osztályok, csoportok. Pedig bizony a kis elsősök még épphogy csak megszokták az iskolapadot. Vajon mindenkinek sikerült odahaza elsajátítani az írás-olvasás tudományát? Talán meglazultak barátságok, szerelmek is. Hiszen a személyes találkozók, a másik érintésének hiánya rányomja majd a bélyegét a kapcsolatokra. Nem mellékes, hogy sajnos munkahelyek szűntek meg vagy kerültek felfüggesztésre, ami ugyancsak megkeserítette sok család életét. Vajon lesz-e majd elég munkahely, lehetőség pénzkeresésre ezután? Telis-tele vagyunk aggodalommal!

De mint minden rosszban, ebben is találni azért valami jót. Olyan is volt, hogy otthon kellett maradni. Az egész családnak. Bizony ez is sok új és szokatlan helyzetet teremtett. Reggeltől estig együtt az egész család. Vajon mikor volt ez utoljára így? Talán sokan már nem is emlékeztek rá. Jó alkalom volt ez arra, hogy újra közelebb kerüljenek egymáshoz, újra alaposan megismerjék egymás szokásait. Rengeteg alkalom adódott hosszabb beszélgetésekre, ami mindenképpen csak jó lehet egy családban, kapcsolatban.

Mindannyian azt kívánjuk, legyen már vége! Térjen vissza életünk a rendes kerékvágásba! Vagy mégsem? Sokan érezzük úgy, hogy valami jó irányba változott. Figyelmesebbek, odaadóbbak, türelmesebbek lettünk? Ha igen, ezt talán érdemes lenne megőrizni!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.