Szétválasztott családok


Kovács Márta  2020.5.31. 22:07

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

Szétválasztott bennünket valami, amiről a legvadabb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy bekövetkezik. Nem voltunk rá felkészülve semmilyen szempontból. Mert az ilyesmire nem készül az ember. Legalábbis ez idáig nem készült. Hogyan lesz ezután, majd kiderül.


Távol rekedt egymástól sok-sok családtag. Apák, akik munkájuk miatt külföldön rekedtek hosszú időre. Anyák is, akiket a megélhetés szintén külföldre szólított. Szülők és gyerekek hónapokig csak telefonon, jobb esetben videóhívásokon keresztül láthatták, hallhatták egymást. Megszületett a várva várt baba – az apuka távollétében. Pedig kezdettől fogva apás szülést szerettek volna. Talán majd legközelebb. Elmentek örökre rokonok, barátok, ismerősök – nem tudtunk tőlük elbúcsúzni, még az utolsó útjukra sem volt szabad őket elkísérni.

Szétszakadtak az iskolai, óvodai osztályok, csoportok. Pedig bizony a kis elsősök még épphogy csak megszokták az iskolapadot. Vajon mindenkinek sikerült odahaza elsajátítani az írás-olvasás tudományát? Talán meglazultak barátságok, szerelmek is. Hiszen a személyes találkozók, a másik érintésének hiánya rányomja majd a bélyegét a kapcsolatokra. Nem mellékes, hogy sajnos munkahelyek szűntek meg vagy kerültek felfüggesztésre, ami ugyancsak megkeserítette sok család életét. Vajon lesz-e majd elég munkahely, lehetőség pénzkeresésre ezután? Telis-tele vagyunk aggodalommal!

De mint minden rosszban, ebben is találni azért valami jót. Olyan is volt, hogy otthon kellett maradni. Az egész családnak. Bizony ez is sok új és szokatlan helyzetet teremtett. Reggeltől estig együtt az egész család. Vajon mikor volt ez utoljára így? Talán sokan már nem is emlékeztek rá. Jó alkalom volt ez arra, hogy újra közelebb kerüljenek egymáshoz, újra alaposan megismerjék egymás szokásait. Rengeteg alkalom adódott hosszabb beszélgetésekre, ami mindenképpen csak jó lehet egy családban, kapcsolatban.

Mindannyian azt kívánjuk, legyen már vége! Térjen vissza életünk a rendes kerékvágásba! Vagy mégsem? Sokan érezzük úgy, hogy valami jó irányba változott. Figyelmesebbek, odaadóbbak, türelmesebbek lettünk? Ha igen, ezt talán érdemes lenne megőrizni!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2020.3.7.   


Beszűkülés

Póda Erzsébet

Valószínűleg minden kornak megvolt a maga ökológiája.

2020.2.14.   


Kiskorúság

Póda Erzsébet

A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk, az öregekről, akikre még az uralkodók is hallgattak.

2020.2.3.   


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2020.1.3.    5


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsonyi versek

Lehet, hogy ma sem kapna más szállást a Szent család, mint egy állatok által belehelt istállót, ahol a jászolban maga a szeretet ölt testet.

2019.12.12.   


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2019.12.1.