Tilitoli


Nagy Erika  2011.10.19. 5:23

Az ősz utolsó napsütéses napjait kihasználva egy kávéház teraszán fogyasztottuk el a kávénkat.

Megérte, mert az élvezet mellett érdekes beszélgetés ütötte meg a fülünket. A szomszéd asztalnál egy fiatal pár ült és beszélgetett. Bár való igaz, nagy jóindulat kell ahhoz, hogy a jelenetet beszélgetésnek lehessen nevezni.

Mint megtudtuk, egy válófélben lévő házaspár döntött életről, vagyonról, gyerekről. Szomorú lettem, mert soha nem értettem, hogy két értelmesnek látszó ember miként tud olyan ostobán és felelőtlenül viselkedni, mint ők ketten. Nem zavarta őket, hogy más is hallhatja a vitájukat, így beleadtak apait-anyait abba, hogy fájdalmat okozzanak a másiknak. Nem titkoltak semmit, ezért megtudhattuk: már egy éve külön élnek, most már igazán beadhatná a férfi a válókeresetet, hogy végre békesség legyen a szívekben, és azt is elfelejthessék, hogy valaha ismerték egymást. A gyerek persze itt is jó alanynak bizonyult a zsarolásra. Az anya mindent bevetett, hogy elérje céljait. Látszott, a kapcsolatban ő viselte a nadrágot. Kikötötte, ha az apa nem látogatja minden hétvégén a megadott időben a srácot, abból bajok lesznek. Szerencsétlen bizonygatta, hogy mivel külföldön dolgozik, megeshet, hogy nem a megadott időben tud menni érte, de ez nem hatotta meg az anyát. „Akkor felejtsd el örökre”, mondta olyan ridegen, hogy el sem hinné az ember, ők ketten valaha kimondták a szót: jóban-rosszban, s hogy úgy döntöttek, gyermeket vállalnak. Azért a férfit sem kell félteni, mert mint kiderült, eddig nem nagyon törte magát, hogy gyakorolja apai kötelességeit. Néha megjelent, majd nem jött, a gyermek pedig egyre zaklatottabban viselkedett. Szegény gyerek – ide-oda tologatták.

Hogy mi lett a beszélgetés vége, nem tudom, mert az egyre kínosabb incidens végét már nem vártuk meg, mi éreztük magunkat kellemetlenül. Hogy kinek volt igaza, talán még maguk sem tudják, de az biztos, egy gyereket soha nem szabad eszközként használni! Sajnos ők ezt még nem tudják, és lehet, hogy mire rájönnek, már késő lesz.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.