Amit a szoptatásról tudni érdemes (1)


Kovács Márta  2013.2.21. 6:28

Manapság a szoptatás talán lassan újra elfoglalja méltó helyét a kisbabák táplálásában. (Sorozat)

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára. Ráadásul a szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki anya és gyermeke között. A baba jól érzi magát az anya testéhez közvetlen közel, érzi a bőre melegét és érzékeli anyja szívverését is.
A szoptatás az anyának és a babának is több okból nagyon előnyös. Mielőtt a kismama eldöntené, hogy a szoptatást vagy a mesterséges táplálást választja, érdemes néhány dolgot megfontolni.

Előnyök az anyuka szempontjából

A szoptatás a szülés után segít a méhnek visszanyerni eredeti formáját. A tejtermeléshez nagy mennyiségű energiát használ fel a szervezet, és ez segít csökkenteni a testsúlyunkat. Bizonyított tény, hogy azok a nők, akik minimum három vagy több hónapig szoptattak, kisebb eséllyel kapnak mellrákot, mint azok, akik csak nagyon rövid ideig, vagy egyáltalán nem szoptattak. És nem utolsó sorban kialakul egy nagyon erős érzelmi kötődés anya és gyermeke között. Továbbá a kismamának nem kell vacakolnia a tápszer elkészítésével, a cumisüvegek tisztításával. Az anyatej mindig megfelelő hőmérsékletű, steril, mindig, mindenhol kéznél van, a baba igényei szerint.

Előnyök a baba szempontjából

Az anyatej egyedülálló keveréke a tápanyagoknak, hormonoknak és más fontos anyagoknak, amelyek így a legegészségesebb (és pótolhatatlan) táplálékot adják a babának. Az első években csökkenti a fertőzés veszélyét, nem okoz allergiát, védi a gyermeket a későbbi években kialakuló civilizációs betegségek ellen.(túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség). Jó hatással van a baba agyának fejlődésére a korai szakaszban. Könnyen emészthető, ezért nem okoz emésztési problémákat. Szoptatással a baba az anyától olyan ellenanyagokat kap, amelyek erősítik az immunrendszerét.

Az anyák 98%-a képes szoptatni! Néha előfordul azonban olyan szituáció, amikor mégsem lehetséges a szoptatás, vagy az orvos kifejezetten megtiltja azt (pl.rák kezelése alatt, AIDS, B-típusú hepatitis, drogfüggőség). Ezekben az esetekben túl nagy a fertőzésveszély, ezért jobb, ha a baba mesterséges táplálékot kap.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.