Szoptatás, a feladat (1)


P. Csordás Gyöngyvér  2009.8.16. 19:05

A civilizált társadalmakban a történelem folyamán többször is sikerült háttérbe szorítani az anyák természetes szoptatási ösztönét.

Természet és társadalom

A szoptatás ősidők óta minden emlős, köztük az ember esetében is az újszülött „egyed” táplálásának alapvető módja. Ezért, elvileg, a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, mely magától értetődő minden édesanya számára. Az állatok nem is bonyolítják túl a kérdést, és az úgynevezett „természeti” népeknél sem jellemző, hogy a szoptatásra úgy tekintenének, mint megoldandó feladatra, vagy problémára. A civilizált társadalmakban viszont a történelem folyamán többször is sikerült háttérbe szorítani az anyák természetes szoptatási ösztönét. A különböző korokban főleg az előkelőség körében nem volt „divat” szoptatni. A csecsemők mégis anyatejen, „mellközelben” nevelkedtek, a szoptatós dajkák jóvoltából.

Manapság az anyukák (és a kisbabák) sok szempontból könnyebb, de sok szempontból nehezebb helyzetben is vannak. A mai kismamák csecsemőkorában megjelenő tápszerek és modern cumisüvegek elterjedése magának az anyatejes táplálásnak a helyettesítésére adott csábítóan kényelmes lehetőséget a munkába hamar visszaálló dolgozó nők számára. A szoptatáspártiak háromóránkénti etetési rendjének propagálása sem használt a szoptatás gördülékeny műveléséhez.

Sajnos ezek a több évtizede berögzült nézetek mélyen meggyökereztek a köztudatban, s ezért nagyon nehéz a gyakorlatban elhagyni őket. Manapság a legtöbb nő számára fontos, hogy úgy érezze, szakmailag is felkészült az anyaságra. Szakkönyveket, cikkeket olvas, böngészi a szoptatós portálokat és fórumokat, már szülés előtt. A mai újdonsült anyukák az információáradatnak és a terhesgondozásnak köszönhetően tisztában vannak az anyatejes táplálás jótékony hatásaival és pótolhatatlanságával. Valamint a szoptatás, mint tevékenység, előnyeivel – mind egészségügyi, mind baba-mama kapcsolat vonatkozásában –, és a technikai kivitelezés minden részletével a helyes mellre tételtől az időbeosztáson át a lehetséges problémákig.

Az elméleti tudással tehát már nincs gond. Sőt! Talán túl is magyarázzuk a dolgot, s ez emeli át a szoptatást az egyszerű, természetes, spontán cselekvések közül az összetett, tudatosan végzett, ezért tanulandó tevékenységek közé. A tanulás pedig a mai teljesítmény- és vizsgacentrikus korunkban legtöbbször elméletet, megfelelni akarást, tökéletesre törekvést jelent, és nem elégszünk meg pusztán tapasztalatszerzéssel.

Az így felkészült leendő anyuka sokszor biztosra veszi, hogy minden idilli lesz, már a kezdetektől. Amikor aztán szembesül a nehézségekkel, azokat saját kudarcaként fogja fel, elbizonytalanodik, elkeseredik, és feladja. Az immár létező, a mai társadalom biztosította, könnyebb utat választja. Nem kell attól félnie, hogy anyatej hiányában éhen hal gyermeke.

A szoptatás rutinja, ami a régi, többgenerációs családokban mindennapos, megszokott látvány volt, nem része egy ma felnövő lány életének. Legfeljebb kisgyermekkorban nézhette kistestvérét, s akkori utánzós játékairól maradhatnak halvány emlékképei.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.