Szoptatás, a feladat (1)


P. Csordás Gyöngyvér  2009.8.16. 19:05

A civilizált társadalmakban a történelem folyamán többször is sikerült háttérbe szorítani az anyák természetes szoptatási ösztönét.

Természet és társadalom

A szoptatás ősidők óta minden emlős, köztük az ember esetében is az újszülött „egyed” táplálásának alapvető módja. Ezért, elvileg, a világ legtermészetesebb dolga kellene, hogy legyen, mely magától értetődő minden édesanya számára. Az állatok nem is bonyolítják túl a kérdést, és az úgynevezett „természeti” népeknél sem jellemző, hogy a szoptatásra úgy tekintenének, mint megoldandó feladatra, vagy problémára. A civilizált társadalmakban viszont a történelem folyamán többször is sikerült háttérbe szorítani az anyák természetes szoptatási ösztönét. A különböző korokban főleg az előkelőség körében nem volt „divat” szoptatni. A csecsemők mégis anyatejen, „mellközelben” nevelkedtek, a szoptatós dajkák jóvoltából.

Manapság az anyukák (és a kisbabák) sok szempontból könnyebb, de sok szempontból nehezebb helyzetben is vannak. A mai kismamák csecsemőkorában megjelenő tápszerek és modern cumisüvegek elterjedése magának az anyatejes táplálásnak a helyettesítésére adott csábítóan kényelmes lehetőséget a munkába hamar visszaálló dolgozó nők számára. A szoptatáspártiak háromóránkénti etetési rendjének propagálása sem használt a szoptatás gördülékeny műveléséhez.

Sajnos ezek a több évtizede berögzült nézetek mélyen meggyökereztek a köztudatban, s ezért nagyon nehéz a gyakorlatban elhagyni őket. Manapság a legtöbb nő számára fontos, hogy úgy érezze, szakmailag is felkészült az anyaságra. Szakkönyveket, cikkeket olvas, böngészi a szoptatós portálokat és fórumokat, már szülés előtt. A mai újdonsült anyukák az információáradatnak és a terhesgondozásnak köszönhetően tisztában vannak az anyatejes táplálás jótékony hatásaival és pótolhatatlanságával. Valamint a szoptatás, mint tevékenység, előnyeivel – mind egészségügyi, mind baba-mama kapcsolat vonatkozásában –, és a technikai kivitelezés minden részletével a helyes mellre tételtől az időbeosztáson át a lehetséges problémákig.

Az elméleti tudással tehát már nincs gond. Sőt! Talán túl is magyarázzuk a dolgot, s ez emeli át a szoptatást az egyszerű, természetes, spontán cselekvések közül az összetett, tudatosan végzett, ezért tanulandó tevékenységek közé. A tanulás pedig a mai teljesítmény- és vizsgacentrikus korunkban legtöbbször elméletet, megfelelni akarást, tökéletesre törekvést jelent, és nem elégszünk meg pusztán tapasztalatszerzéssel.

Az így felkészült leendő anyuka sokszor biztosra veszi, hogy minden idilli lesz, már a kezdetektől. Amikor aztán szembesül a nehézségekkel, azokat saját kudarcaként fogja fel, elbizonytalanodik, elkeseredik, és feladja. Az immár létező, a mai társadalom biztosította, könnyebb utat választja. Nem kell attól félnie, hogy anyatej hiányában éhen hal gyermeke.

A szoptatás rutinja, ami a régi, többgenerációs családokban mindennapos, megszokott látvány volt, nem része egy ma felnövő lány életének. Legfeljebb kisgyermekkorban nézhette kistestvérét, s akkori utánzós játékairól maradhatnak halvány emlékképei.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26