A nő örök (2)


Kiss Adrienn Éva  2014.3.20. 5:06

Riportunk négy különböző generáció szemszögéből mutatja be a nőiséget, nőiességet.

A nőiség és a nőiesség egyidős a létezéssel.
Mindannyiunkban ott van, ám mindannyiunknál másképp, más formában jelenik meg.
Ahány nő, annyiféle.
A most következő beszélgetés második részében négy különböző generáció szemszögéből mutatja be a nőiséget, a nőiességet.


A nőiesség belülről fakad – vallják sokan. Te mit gondolsz erről?

Blanka (24): Teljesen egyetértek. Először belülről kell megélni a nőiességünket, és az ezzel járó csodás dolgokat, és vonzerőt. De ennek kell egy fizikai „kivetülés is”, ami pedig összhangban kell, hogy legyen a belsővel. Márpedig a külső nagyon is számít, és nem csak a felszínes értelemben, hanem olyan szempontból is, hogy első benyomásként ez alapján ítélnek meg minket. Tehát hiába jó nő egy nő, ha ebből kifelé semmi nem sugárzik. Persze lehet valaki rénszarvas mintás kötött pulcsiban is dögös, azért úgy gondolom, igenis, a legtöbb lány, nő valóban vonzóbbnak érzi magát, ha időt szán a külsejére. A lényeg talán, hogy ez csak kiegészítsen egy meglévő belső töltetet, ne pedig meg nem lévő vagy hiányzó tulajdonságokat pótoljon, vagy „hazudja” azokat.

Adél (34): Igen, a nőiesség belülről fakad, akár a szépség. Mikor azt mondom, belülről, akkor a lelki állapotomra gondolok. Mert ha ott minden rendben van: párkapcsolat, gyerekek, munka, barátok; akkor boldog vagyok. Ez pedig észlelhető lesz rajtam: meglátszik az arcomon, a viselkedésemen, az öltözködésemen is akár – hiszen a hangulatunktól függően öltünk magunkra valamit minden nap. Sugárzom a boldogságtól, sugárzik belőlem az erő, emiatt jól vagyok, szép vagyok, nőies vagyok. Nem attól sugárzik valaki, hogy a legújabb ruhákat veszi fel, és nem számít a kor vagy a súly sem, mert a nőiesség belülről fakad. Ott van minden asszony lelkében.

Évi (44): Szerintem a stílus és a megjelenés összhangja az, ami igazán fontos. A külső az első benyomásnál számít, de nem sokat ér a belső tulajdonságok nélkül. A pozitív benső viszont hosszú távon is vonzóvá teszi még a kevésbe előnyös külsejű hölgyeket is. Fordítva azonban ez nem igaz: egy gyönyörű külső semmit sem ér, ha egy silány belsővel párosul.

Ibolya (54): Ez így igaz. Mi, nők, ezzel együtt születünk. Ez egy olyan megfoghatatlan valami, ami alakítja a személyiségünket, és vezérli a létezésünket. Nem tehetünk róla, egyszerűen csak bennünk van.


Egy nőtől több területen is várnak bizonyítást: legyen csinos és kívánatos, emellett jóságos és szerető édesanya, valamint karrierjében is helytálló, céltudatos személyiség. Hogyan lehet ezt egy személyben megtestesíteni?

Blanka (24): Ahogy nézem a felnőttebb nőket, akik ezt mind egyszerre élik meg, el sem tudom képzelni, hogyan lehetséges. Esetleg az alvás kiiktatásával... Egy nőnek talán elsősorban magát kell először megvalósítania, nőként. Nem feleségként, nem anyaként, hanem felnőtt nőként. Mert úgy gondolom, ez a sorrend. Aztán jöhet a többi. Mert minél erősebb alapokon nyugszik egy ember személyisége, annál könnyebben veszi majd az akadályokat, és annál ügyesebben tud majd „zsonglőrködni” a különböző szerepekkel. Úgy látom, leggyakrabban pont a női/házastársi/szerető szerep kerül legkönnyebben háttérbe, illetve a karrier (önmegvalósítás). Mindkét esetben a nő szerepe, ereje csorbul, illetve a kapcsolat a férfival. Bár valójában egyik szerep hiánya sem szerencsés. Senki sem lehet csak anya, csak házastárs, ha van gyereke. Mert elsősorban nőnek és férfinak születünk. Aztán leszünk társak és anyák, de közben nem szűnünk meg nőnek lenni: ezek egymás után jönnek, de párhuzamosan léteznek. Legalábbis ez lenne az ideális. És borzasztó nehéz ezeket egyszerre megvalósítani, főleg hogy sajnos, egy nőtől még mindig többet várnak.

Adél (34): Látod, itt visszatérhetünk picit arra a kérdésre, hogy mitől nő egy nő. Talán attól, hogy több területen is bizonyítani tud, és megfelel mindenki elvárásának. A gyereke elvárásainak, aki azt kéri, hogy legyen anya; a párja elvárásának, aki azt várja, hogy legyen csinos és kívánatos; a feletesse elvárásainak, aki azt szeretné, hogy legyen helytálló. Az a nő, aki saját magától várja el mindezt, na, az meg tudja testesíteni ezeket egy személyben, és akkor meglehet, hogy egy személyben mindez megtestesüljön. Sajnos sokszor a párkapcsolat szorul háttérbe a túlzottan sok szerepvállalás következtében. Ilyen esetekben lehet szomorú vége is a dolognak, ha eljutunk egy olyan pontra, ahonnan már nincs visszaút. De van, hogy időben észrevesszük a helyzetet, és sikerül helyrebillenteni az egyensúlyt a bizonyítási területeken.

Évi (44): Azt gondolom, ha az ember szerető családban él, és az élet egyes területein van segítsége, akkor kialakítható a helyes arány. Tapasztalatom szerint egy nő életében legtöbbször a saját maga igényei szorulnak háttérbe, ami többnyire egy magunk által felállított szabály. Bizonyos fokú egészséges önzés és lelki érettség szükséges ahhoz, hogy merjünk magunkra is gondolni, ám legtöbbször a társadalom által kialakított megfelelési kényszer akadályozza ezt.

Ibolya (54): Az biztos, hogy nehéz egyensúlyozni. Ám ha van, aki segít, akkor lehetséges. Leginkább az anyagi háttér lehet fontos, ahhoz, hogy akár kikapcsolódásra, fodrászra, pihenésre legyen mód. Ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy egy nő megőrizze a személyiségét az anyaság mellett is. Ha elhanyagolja magát valaki, könnyen előfordulhat, hogy párja elhidegül tőle, és ez akár váláshoz is vezethet. Épp ezért fontos, hogy mindig odafigyeljünk saját magunkra is, és ne csupán a tőlünk elvárt szerepek megszemélyesítésére.


Szerinted miben tud kiteljesedni egy nő? Párkapcsolat, anyaság, karrier vagy valami más?

Blanka (24): Bármiben, és jó esetben, ezekben egyszerre, egy időben. A nőknek rengeteg olyan tulajdonságuk van, amit a különböző területeken, különféleképpen kamatoztathatnak, és minden szerepben rengeteg kiaknázható lehetőség van, ami által csak erősebbek leszünk, nemesedünk.

Adél (34): Szerintem minden nő másban leli örömét, másban tud bizonyítani, mást tud nyújtani. Abban tud kiteljesedni a leginkább, amit a legjobban tud bizonyítani, amiben mások értékelését is megtalálja. Mert valljuk be, hogy környezetünk visszajelzései sokszor igencsak meghatározóak lehetnek.

Évi (44): Mindenki számára más a fontos, de az idő múlásával azt veszem észre, hogy mindennek a saját személyes boldogságunk az alapja. Ha jóban vagyunk önmagunkkal, az élet bármely területén könnyebben boldogulunk.

Ibolya (54): Számomra a kiteljesedés azt jelenti, ha ezek mind, együtt vannak jelen az életünkben.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Modernkori amazonok

Palkó Emese

Rengeteg szó esik arról, hogyan lehetünk nőies nők, és hogyan élhetjük meg önnön nőiességünket.

2014.4.24.   


A nő átmeneti lény

Nagy Csivre Katalin

Milyen a mai kor lánya, asszonya? Néhány vélemény...

2014.4.11.   


Mosónő vagy plázacica?

Bányai Ilona

A nőiesség mindenkinek mást jelent, ugyanúgy, ahogy a szépség, a vonzalom, a szeretet.

2014.4.7.    30


Embergyereknek születtem

Nagy Erika

Nőket kérdeztünk arról, mit jelent számukra nőnek lenni, mit gondolnak nőiségről, nőiességről.

2014.3.31.    75


Elsősorban NŐ vagyok

Puha Andrea

…és csak másodsorban fogyatékos.

2014.3.28.    165


A nőiesség az eszközünk

Kozma Eszter

Mitől nő egy nő? Mitől nőies? Sőt, mi az, hogy nőies?

2014.3.25.    10

A rovat további cikkei

A nő örök (1)

Kiss Adrienn Éva

A nőiség és a nőiesség egyidős a létezéssel.

2014.3.18.   


Nőies leszbikusok, férfias heteroszexuálisok

Halász Kata

Van-e bármi köze a testi vonzódásnak ahhoz, hogy egy nő nőies?

2014.3.13.  1    9