Irány a Balaton!


Angyal Sándor  2010.8.31. 5:53

Ezen írás főszereplője azonban nem is a magyarok nagy tava...

A lényeg egy másik történet. Egy gyerektábor, ami augusztus 16-a és 22-e közt zajlott Szántódon és környékén. Mint táborvezető vettem részt az akción Filkó Veronikával, a tábor szervezőjével egyetemben. A korosztály, 9-15 éves gyerekek. A legrosszabb kor. Már tavaly is átéltük azokat az élményeket, melyeket sejtettünk, hogy idén is várnak ránk. Összesen 16 „gyerkőccel” indultunk útnak hétfőn reggel megcélozva a szántódi Rév Hotelt. Mikor odaértünk, akkor esett le, hogy valamikor, talán a gimnázium első osztályában jártam már itt egy osztálykirándulás alkalmával. Akkor mi szépen kiszöktünk éjszaka a mólóra, persze titokban piát vettünk és bolondítottuk a szomszédban lakó ismeretlen lányokat. Szinte sejtettem, hogy a világ nem változott olyan sokat, s a „mi” gyerekeinknek hasonló gondolatok motoszkálnak a fejében.

Első éjjel alig lehetett őket az ágyba üldözni, a legkitartóbbak persze így is hajnali három után fújtak önnön maguk számára takarodót. Viszont a hosszan tartó ébrenlétnek is meglett ám a böjtje, ugyanis a nyolcórai reggeli után, mivel az idő nem volt éppen strandolásra kalibrálva, gyalogtúrára indultunk. A héten mintegy 60 kilométert gyalogoltunk le és voltak, akik az első napokban siránkoztak a hosszú sétákon, de a végére szépen belejöttek. Persze a kisebben sokkal jobban bírták a strapát, mint a nagyok...

Az ott töltött idő alatt megnéztük a Szárszón található József Attila múzeumot, ahol a költő életének utolsó napjait töltötte. Majd egy egész napot töltöttünk Tihanyban, ahol a gyerekek szabadon bejárhatták és megcsodálhatták a várost. Persze nagyon nehéz volt velük, mert a kamaszok már nem akarják elfogadni a felnőttek véleményét, utasításait, de azt hiszem, megoldottuk. Amit pedig az egy hét után következtetésképpen levonhatok, nem a kirándulással, a gyaloglással, illetve a Balatonnal kapcsolatos, az inkább érinti a gyereknevelést.

Úgy vettem észre, hogy a neveletlen gyerekek mind diplomás szülők szárnyai alól kerülnek ki. Talán azért lehet ez, mert otthon nem foglalkoznak velük eleget, vagy, mert pontosan a szülők diplomája miatt nagyon sokat képzelnek magukról. Ezek a kölykök fittyet hánynak a felnőttek szájtépésére, mondókájára, sőt, az is előfordult, hogy szabályosan hátat fordítottak nekünk. Amikor arról volt szó, hogy le kell feküdniük a szerdán a helyi diszkó végeztével fél kettőkor, azt sem akarták nagyon betartani. Néhány perccel múlt el a kitűzött időpont, s „fiaim” már rég nem a zenére táncoltak, inkább magyarországi lányoknak játszották az eszüket.
– Hány óra van gyerekek? – kérdeztem tőlük, majd az egyikük hanyagul felemelte a telefonját, hogy megnézze az időt, aztán félhangosan odavetette:
– Fél kettő múlt két perccel – és ült tovább a fenekén. Erélyesebben kellett rájuk szólni, hogy tudják, hol a helyük, különben reggelig nem állnak fel a kanapéról.

A másik probléma pedig a dohányzás, amit hiába tilt az ember a nebulóknak, ugyanis, ha akarnak, úgyis túljárnak az eszén. De minek strapáljam magam, ha anyuci a tizennégy éves fiának olyan övet vásárol a nadrágjába, aminek csatjába egy benzines öngyújtó van beleépítve? Ha a szülő nem neveli azt a gyereket, akkor én nem tudom jobb belátásra bírni egy hét alatt. Egy azonban biztos: a kétkezi munkás, falusi, egyszerű szülő gyerekével semmiféle gond nincs.

Nem akarok senki felett pálcát törni, mert nincs gyerekem, de elgondolkodtam. Előfordulhat vajon, hogy a nevelésbe csúszott be a hiba?Hozzászólások

egy pedagógus, 31. 08. 2010 09:52:44
Kedves Sándor! Lehet, hogy csoportjában az "egyszerű" családok gyerekei tisztelettudóak voltak, ám az én tapasztalataim szerint minden rétegben előfordulnak neveletlen gyerekek. Csak azon általában jobban fel szoktak háborodni, ha egy diplomás szülő gyereke nem tud viselkedni. Bevallom, néha nekem is megfordult már a fejemben, a problémás, kezelhetetlen tanítógyerekek kapcsán, vajon miért nem nevelte meg a pedagógus szülő... és hogy legyen hiteles pedagógusként, ha a saját gyerekével nem sikerült zöld ágra vergődnie...
@


Kapcsolódó cikkek

Képeslap

Robert H.Raven

A nyaralás tönkretevője...

2010.8.29.  5   


Nem félünk a farkastól

Dráfi Emese

Nyár volt és meleg. – Nem akarok menni! – visítottam. De anyám hajthatatlan volt.

2010.8.27.  2   


Badacsony, sej-haj!

Póda Erzsébet

Leginkább nyáron szeretek utazni. De vajon ki nem?

2010.8.26.  2   


Tökéletes nyár

Nagy Erika

Hihetetlen gyorsan telnek a napok, hetek, hónapok s ezzel együtt lassan véget is ér a nyár.

2010.8.13.    1


Fokozott figyelem

Póda Erzsébet

A kirándulók hárman vannak. Egy ifjú pár, és a fiatalember anyja, azaz az anyós…

2010.8.10.  1   


Sunshine, reggae

Csepy Enikő

Őrült kamaszok vakációja.

2010.8.5.    3

A rovat további cikkei

Papírzsepi

Póda Erzsébet

Ezer fok is lehet – legalábbis nekem úgy tűnik. A troliban nyitva van minden ablak, de ez mit sem segít.

2010.8.2.  1   


Olyan szép az élet!

Huszár Ágnes

Tündérien kedves kislányok, szélvihar gyorsaságú fiúk vettek részt a nyári mesés táborban, amelynek egyik szervezője voltam idén.

2010.7.30.    1


A szem nemcsak lát

Angyal Sándor

Szeretem a nyarat, az évnek ezt az immár nem csak három hónapos szakaszát…

2010.7.29.  1   


Nyár, turizmus!

Robert H.Raven

A nyár egyenlő a turistaszezonnal. Ezzel szembesülök minden reggel, amikor munkába igyekszem.

2010.7.28.  2    1


Topless

Molnár Miriam

Forróság, kikapcsolódás, tengerparti hűsölés – New Yorkban.

2010.7.25.    4


Nyár van, nyár!

Dráfi Emese

Eddig mindenki nyafogott a rossz idő miatt, és bámulta az időjárás-előrejelzést.

2010.7.19.    1