Csinszka


Huszár Katalin  2013.4.16. 4:26

Ady Endre múzsája, felesége és özvegye...

Csinszka vigyázott rá, amikor már senki sem tudott vigyázni a szenvedély- és halálos beteg költőzsenire. Házasságuk nem tekinthető tündérmesének, de még jó pár évig életben tartotta a költőt, hogy az meg tudja írni az Őrizem a szemed, Nézz, drágám, kincseimre, De ha mégis? és a többi kitűnő, boldogságot, nyugalmat és gyengéd melegséget sugárzó Csinszka-verseket.

Vajon ki volt ez a fiatal fruska, aki tizenhét éves korában írta meg első rajongói levelét Adynak? Vajon ki volt ez a lány, aki huszonegy évesen feleségül ment hozzá? Vajon ki volt ez a szenvedélyes nő, aki szebbnél szebb szerelmes versekre ihlette a megfáradt és betegeskedő költőt? Vajon ki volt ez az asszony, aki huszonöt évesen siratta halott férjét?

Csinszka, polgári nevén Boncza Berta az erdélyi Csucsán született 1894-ben. Nemcsak saját, hanem szüleinek házassága is eléggé érdekes és botrányos volt. Hiszen apja, Boncza Miklós, ügyvéd és földbirtokos, csaknem ötvenéves korában saját nővérének a lányát, vagyis unokahúgát, a huszonkét éves Török Bertát vette feleségül. Mivel az anya nem sokkal a szülés után gyermekágyi lázban meghalt, a ház ura gyermekét lelencházba akarta adni. Ezt a család végképp nem engedte, így került és nevelkedett a kis Berta egy svájci leánynevelő intézetben. Hazatérése után a Boncza-kastélyban töltötte napjait szigorú atyai felügyelet alatt. A szigor azonban nem érintette az érzékeny kamaszlány romantikáról, szenvedélyről és szerelemről szőtt ábrándjait.

A nővé érő Berta legnagyobb álma az volt, hogy Szendrey Júliához hasonlóan híres költőfeleség és múzsa legyen. Ezért először az ifjú írót, Tabéry Gézát ostromolta leveleivel, eredménytelenül. A csalódás után írt Adynak rajongói leveleket, sőt verseket is küldött neki. A híres és elismert költő épphogy kilábalt a Léda-szerelemből, ezért eleinte elutasította a fiatal lányt, de Berta nem adta fel, s egyre sűrűsödő és bizalmassá váló levelei megtették hatásukat. Valószínűleg az is közrejátszott, hogy a magányos Ady megunta eddigi hányaveti, züllött életmódját, az alkalmi nőket, és biztonságra, az otthon melegére vágyott.

Először 1914-ben találkoztak: a költő meglátogatta Bertát Csucsán, amikor is tréfásan magát Csacsinszky lengyel grófnak adta ki. Így lett Berta Csacsinszka, becenéven Csinszka.

1915-ben árvaszéki engedéllyel tartották meg az esküvőt Budapesten, hiszen Berta apja nem adta rájuk áldását a nagy korkülönbség miatt (16 év). Ráadásul szerinte a züllött költő nem volt férjnek való.

Eleinte Csucsán éltek, majd Boncza Miklós halála után megörökölték a budapesti lakást, s ott telepedtek le. A helyszín nem lényeges, hiszen Csinszka odaadással ápolta nagybeteg férjét, etette őt, rendben tartotta, harcolt annak alkohol- és nikotinfüggőségével, még arra is vetemedett, hogy eldugta és elkobozta a cselédség által odalopott bort. Mindezért cserébe pedig a magyar szerelmi líra legszebb darabjait kapta, s gyermekkori álma vált valóra, miszerint egy híres költő múzsája lett.

Az ifjú özvegy férje halála után Babits Mihállyal keveredett szerelmi viszonyba, amelynek egy év után szakítás lett a vége. Ezt követően kezdődött viszonya Márffy Ödön festőművésszel, akihez feleségül is ment. Ez a házasság anyagi biztonságot és társadalmi elismerést hozott Berta számára. Mindössze negyvenévesen, 1934-ben agyvérzésben halt meg.

Minden bizonnyal ez volt az életfeladata. Múzsa-típus volt, aki lényével, jelenlétével inspirálta Tabéryt, Babitsot és Márffyt, de leginkább Adyt, a költőt.
Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Sárvári Anna

Huszár Katalin

Milyen volt...? Vajon a valóságban milyen volt Anna szőkesége, szeme színe és hangja csengése?

2013.11.22.  3    8


Csajághy Laura

Huszár Katalin

Vajon ki volt az a lány, aki merengésével rabul ejtette Vörösmarty Mihály szívét?

2013.10.15.    10


Gyarmati Fanni

Huszár Katalin

Vajon ki az az asszony, akihez a 20. század leggyalázatosabb éveiben a magyar hitvesi líra legszebb gyöngyszemeit írták?

2013.5.16.   


Ilona

Huszár Katalin

Csupa I, csupa L, csupa O, csupa N, csupa A. Ilona. Harmos Ilona. Kosztolányi Dezső múzsája, társa és felesége.

2013.5.3.   


Léda

Huszár Katalin

Ady egyik leghíresebb múzsája volt. (A múzsákról szóló sorozatunk első része.)

2013.3.25.    31

A rovat további cikkei

Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2020.7.17.    2


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24