Magyar névadási szokások


PR-cikk  2020.8.4. 14:33

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

Gondoljunk csak arra, hogy már a teremtés történetének a leírásánál is névvel neveztek el minden „teremtményt”, beleértve az embert is. A név egyben misztikus erővel is bír, személyiségünk kialakulásában fontos szerepet játszik, velünk együtt születik, velünk nő fel, úgy hozzánk kötődik, mint saját testünk és lelkünk. Őseink korában leginkább babonák, szokások határozták meg, hogy az újszülött milyen nevet kapjon. Talán a ’90-es évekig szokásban volt, hogy olyan nevet adtak a babának, amilyen névnapon született.


Ugyanakkor még mai napig is élő hagyomány, hogy a fiúgyermek az apja vagy a nagyapja nevét viszi tovább, vagy, ha épp valaki elhunyt a családban, akkor tiszteletből az illető nevét örökítették ilyen formán át. Vallásos környezetben nevelkedőknél gyakori volt, hogy a lánygyermekek a női szentek nevét kapták. Azt viszont mindenképp meg kell állapítanunk, hogy a névadási szokások generációról generációra változtak és változnak mai napig is, ami önmagában egy rendkívül izgalmas téma.

Míg például az Andrea keresztnév Magyarországon a ’70-es évek végén és a ’80-as években a 3. leggyakrabban választott női nevek közé tartozott, a 2000-es évek elejétől szinte teljesen kiment a divatból. A teljes népességre vetítve jelenleg a 9. helyen áll a leggyakoribb női nevek között.

Míg a szocializmusban szigorúan szabályozták a névadást, addigra ma olyan keresztnevek is bejegyzésre kerültek, amelyekről anno álmodni se mertek volna a szülők, vagy egyszerűen nem is léteztek. Elmondhatjuk ugyanakkor, hogy az utóbbi tíz év névadási szokásainak tekintetében is teljesen újszerű világba csöppentünk. Az Akadémia Nyelvtudományi Intézete dönt arról, hogy a beküldött névjavaslatok közül melyeket fogadnak el, azaz, melyek lesznek anyakönyvezhető utónevek. 2020. január elsejétől 2375 női és 1813 férfinév anyakönyvezhető Magyarországon. Az olyan neveket például, amelyekről nem dönthető el egyértelműen, hogy férfi vagy női, elutasítják, és a külföldi nevek csak magyar helyesírással kerülhetnek anyakönyvezésre, pl. Jessica helyett Dzsesszika.

Szerencsére azonban a tavalyi névadási trend azt mutatja, hogy az olyan szép hangzású női nevek, mint a Hanna, Anna, Zoé hármasa voltak a legnépszerűbbek. És nem is találunk a népszerű nevek listájában meghökkentő és különleges neveket, mint például: Babetta, Balzsam vagy Üdvöske.

Ha további népszerű női nevek között szemezgetnél, mert épp az anyaság öröme elé nézel, és nem tudod eldönteni, milyen keresztnévvel ajándékozd meg kisbabádat, vagy csak kíváncsi vagy a névadási trendekre a nevnaplap.hu-n megtalálod a teljes listát.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.   


Nők és vallások (2)

Kozma Eszter

A zsidó vallásban a nőknek a többi vallás női követőihez hasonló, de sokkal elismertebb szerepe van...

2013.11.28.