Elképzelni a lehetetlent (2)


Zana Anita  2016.6.13. 0:39

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A második részben a tizenhat éves Surnyák Viktóriával ismerkedhetünk meg.

Surnyák Viktória évek óta remekel a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) görkorcsolya és rövidpályás gyorskorcsolya vagyis short track versenyein is.


Edzője, Miklósné Malek Erzsébet, aki a Magyar Speciális Olimpia Szövetség görkorcsolya szakágvezetője és az iskola tanára, csak dicsérte versenyzőjét.

-- Viki remek versenyző, a görkorcsolya és a gyorskorcsolya technikai elemeit az évek alatt remekül elsajátította. Imádja a sebességet és persze vérbeli versenyzőhöz méltóan győzni is szeret. Mára már viszont a vereséget is megtanulta kezelni, feldolgozni. Tapasztalataim szerint az értelmi fogyatékossággal élő embereknek nehezebb ezeket a helyzeteket feldolgozni, mint ép társaiknak – mondta az edző.

Viki az edzésen elmondta, hogy apukájával is szokott gyakorolni sokszor, és a végén a nevéhez méltóan (a Viktória név győzelmet jelent) ő nyer, és ezzel ő lesz a király(nő)!

– Az iskolákban kétszáz gyerek tanul, jelenleg kilencvenen rendelkeznek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség áltál kibocsátott versenyengedéllyel. A szövetség versenyein különböző sportágakban mindig kiválóan szerepelnek tanítványaink, amely igazi öröm és büszkeség. A sportsikereinkhez nagyban hozzájárul iskolánk alapítványa, az Életjel Alapítvány, melynek elnöke Csíkné Mara – tette hozzá Miklósné Malek Erzsébet.

A tréner egyébként kiváló és sokoldalú szakember, aki korábban kézilabdázó volt, és aktív sportolást befejezve sem szakadt el a sporttól és a mozgástól. Előbb testnevelés-orosz szakon szerzett diplomát, majd szomatopedagógus lett. A Testnevelési Egyetemen elvégezte a gyorskorcsolya, görkorcsolya és kézilabda edzői képzést is. Legutóbb pedig mesterdiplomát szerzett gyógytestnevelés szakon.

Ezt a rengeteg tanulást egyáltalán nem érzi haszontalan időtöltésnek. A sokrétű elméleti tudását ugyanis nagyon jól tudja alkalmazni a speciális olimpikonok edzésein, vagy egy –egy versenyszituációban.

– A speciális olimpikonok szerencsére sokszor tudnak együtt edzeni épekkel. Tarcali Attila az MTK ép rövidpályás gyorskorcsolyázóinak edzője is segít az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak a tréningeken, az edzőtáborokban és a hazai versenyeken egyaránt – mondta az edző. Malek Erzsébet több videofelvételt és elemzést is készít tanítványairól. A magyar speciális olimpikonok korcsolyázó tudása és technikája a világ élvonalához tartozik. Köszönhetően a versenyzők szorgalmának és kitartásának, valamint a szakemberek alázatos munkájának.

Surnyák Viktóriát meglátogattuk kispesti otthonában is. A 16 éves mosolygós fiatal lány rögtön érmeit mutatta nekünk. Megszámlálhatatlan medálja van már a Magyar Speciális Olimpia Szövetség seregszemléiről.

Viki édesanyja elárulta, hogy lányának hatéves korában vettek egy görkorcsolyát, és azóta a sebesség és a mozgás szerelmese:
– Nagyon boldogok vagyunk, hogy lányunk sportol, és támogatjuk is ebben minden erőnkkel. Férjem a versenyekre is elkíséri, és szívesen segít a többi sportolni vágyó gyereknek is.

Viktória több vizsgálaton is átesett, mire kiderült értelmi sérültsége, az iskolát már a Sofiban kezdte, és azóta is örömmel jár ebbe az intézménybe.

Csaknem száz országból háromezer versenyzőt, ezeregyszáz edzőt, háromezer önkéntest, ezer újságírót, ötezer családtagot várnak Grazba, Schladmingba és Ramsauba a világ minden tájáról 2017 márciusában a Speciális Olimpia Téli Világjátékainak szervezői az értelmi fogyatékossággal élő sportolók seregszemléjére. Hazánkat összesen öt sportágban 33 sportoló képviseli majd, és természetesen Surnyák Viktória is bekerült az utazó csapatba.


– Nagyon nagy öröm számunkra, hogy Viktória bekerült a válogatottba, és Magyarországot képviselheti majd a Speciális Olimpia Téli Világjátékain. Lányunk számára ez lesz az első Speciális Olimpia, amelyen részt vesz majd. Már nagyon várjuk, hogy fellobbanjon a világverseny lángja, és kezdődjön a megmérettetés. Azt hiszem, mi már jobbam izgulunk, mint a lányunk – mondta az édesapa.

Hajrá, Viki és hajrá Surnyák család, csak így tovább!

Fotó: Valczer HajniHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484


Elképzelni a lehetetlent (4)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A negyedik részben a tizenhat éves Hoch Norberttel ismerkedhetünk meg.

2016.8.2.    12


Elképzelni a lehetetlent (3)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A harmadik részben a tizennyolc éves Mayer Barbarával ismerkedhetünk meg.

2016.7.4.    92


Elképzelni a lehetetlent (1)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az első részben a tízéves Nagy Rolanddal és családjával ismerkedhetünk meg.

2016.5.23.    3

A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19