Elképzelni a lehetetlent (2)


Zana Anita  2016.6.13. 0:39

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A második részben a tizenhat éves Surnyák Viktóriával ismerkedhetünk meg.

Surnyák Viktória évek óta remekel a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) görkorcsolya és rövidpályás gyorskorcsolya vagyis short track versenyein is.


Edzője, Miklósné Malek Erzsébet, aki a Magyar Speciális Olimpia Szövetség görkorcsolya szakágvezetője és az iskola tanára, csak dicsérte versenyzőjét.

-- Viki remek versenyző, a görkorcsolya és a gyorskorcsolya technikai elemeit az évek alatt remekül elsajátította. Imádja a sebességet és persze vérbeli versenyzőhöz méltóan győzni is szeret. Mára már viszont a vereséget is megtanulta kezelni, feldolgozni. Tapasztalataim szerint az értelmi fogyatékossággal élő embereknek nehezebb ezeket a helyzeteket feldolgozni, mint ép társaiknak – mondta az edző.

Viki az edzésen elmondta, hogy apukájával is szokott gyakorolni sokszor, és a végén a nevéhez méltóan (a Viktória név győzelmet jelent) ő nyer, és ezzel ő lesz a király(nő)!

– Az iskolákban kétszáz gyerek tanul, jelenleg kilencvenen rendelkeznek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség áltál kibocsátott versenyengedéllyel. A szövetség versenyein különböző sportágakban mindig kiválóan szerepelnek tanítványaink, amely igazi öröm és büszkeség. A sportsikereinkhez nagyban hozzájárul iskolánk alapítványa, az Életjel Alapítvány, melynek elnöke Csíkné Mara – tette hozzá Miklósné Malek Erzsébet.

A tréner egyébként kiváló és sokoldalú szakember, aki korábban kézilabdázó volt, és aktív sportolást befejezve sem szakadt el a sporttól és a mozgástól. Előbb testnevelés-orosz szakon szerzett diplomát, majd szomatopedagógus lett. A Testnevelési Egyetemen elvégezte a gyorskorcsolya, görkorcsolya és kézilabda edzői képzést is. Legutóbb pedig mesterdiplomát szerzett gyógytestnevelés szakon.

Ezt a rengeteg tanulást egyáltalán nem érzi haszontalan időtöltésnek. A sokrétű elméleti tudását ugyanis nagyon jól tudja alkalmazni a speciális olimpikonok edzésein, vagy egy –egy versenyszituációban.

– A speciális olimpikonok szerencsére sokszor tudnak együtt edzeni épekkel. Tarcali Attila az MTK ép rövidpályás gyorskorcsolyázóinak edzője is segít az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak a tréningeken, az edzőtáborokban és a hazai versenyeken egyaránt – mondta az edző. Malek Erzsébet több videofelvételt és elemzést is készít tanítványairól. A magyar speciális olimpikonok korcsolyázó tudása és technikája a világ élvonalához tartozik. Köszönhetően a versenyzők szorgalmának és kitartásának, valamint a szakemberek alázatos munkájának.

Surnyák Viktóriát meglátogattuk kispesti otthonában is. A 16 éves mosolygós fiatal lány rögtön érmeit mutatta nekünk. Megszámlálhatatlan medálja van már a Magyar Speciális Olimpia Szövetség seregszemléiről.

Viki édesanyja elárulta, hogy lányának hatéves korában vettek egy görkorcsolyát, és azóta a sebesség és a mozgás szerelmese:
– Nagyon boldogok vagyunk, hogy lányunk sportol, és támogatjuk is ebben minden erőnkkel. Férjem a versenyekre is elkíséri, és szívesen segít a többi sportolni vágyó gyereknek is.

Viktória több vizsgálaton is átesett, mire kiderült értelmi sérültsége, az iskolát már a Sofiban kezdte, és azóta is örömmel jár ebbe az intézménybe.

Csaknem száz országból háromezer versenyzőt, ezeregyszáz edzőt, háromezer önkéntest, ezer újságírót, ötezer családtagot várnak Grazba, Schladmingba és Ramsauba a világ minden tájáról 2017 márciusában a Speciális Olimpia Téli Világjátékainak szervezői az értelmi fogyatékossággal élő sportolók seregszemléjére. Hazánkat összesen öt sportágban 33 sportoló képviseli majd, és természetesen Surnyák Viktória is bekerült az utazó csapatba.


– Nagyon nagy öröm számunkra, hogy Viktória bekerült a válogatottba, és Magyarországot képviselheti majd a Speciális Olimpia Téli Világjátékain. Lányunk számára ez lesz az első Speciális Olimpia, amelyen részt vesz majd. Már nagyon várjuk, hogy fellobbanjon a világverseny lángja, és kezdődjön a megmérettetés. Azt hiszem, mi már jobbam izgulunk, mint a lányunk – mondta az édesapa.

Hajrá, Viki és hajrá Surnyák család, csak így tovább!

Fotó: Valczer HajniHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484


Elképzelni a lehetetlent (4)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A negyedik részben a tizenhat éves Hoch Norberttel ismerkedhetünk meg.

2016.8.2.    12


Elképzelni a lehetetlent (3)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A harmadik részben a tizennyolc éves Mayer Barbarával ismerkedhetünk meg.

2016.7.4.    92


Elképzelni a lehetetlent (1)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az első részben a tízéves Nagy Rolanddal és családjával ismerkedhetünk meg.

2016.5.23.    3

A rovat további cikkei

Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8