Felcsendült a nóta


Bott Noémi  2022.6.8. 7:14

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

A nemeshodosi kultúrházban megrendezett nótaverseny a „Szólj, szólj csalogány” – Határon innen és határon túl elnevezést kapta. Kérdéseimmel Nagy Noémit, a verseny ötletgazdáját kérdeztem.


A felvételen Nagy Noémi (jobbról) és édesanyja

Honnan jött az ötlet egy ilyen jellegű verseny megrendezéséhez?

Öt éven keresztül részt vettünk egy versenyen és édesanyámmal arra gondoltunk, mi is csinálhatnánk egy hasonlót, amelyet féléves szervezés és készülődés előzött meg. A verseny célja az volt, hogy minél több fiatalt szólítsunk meg, hogy tudják: magyar nótát énekelni nem szégyen. Sok embernek nincs arra lehetősége, hogy zenekarral énekeljen és ez a verseny arra is jó volt, hogy kipróbálják magukat ebben a formációban. Január 3-án hirdettük meg a versenyt, összesen 24 jelentkezőnk lett, amiből ketten sajnos betegség miatt nem tudtak színpadra állni. Érkeztek résztvevők Debrecenből, és Hajdúböszörménytől kezdve Salgótarjánig ellátogattak hozzánk, de természetesen felléptek helyiek is. A nézőtéren 140 ember ült, akik folyamatosan cserélődtek a nap folyamán.

Mi volt a verseny napjának programja?

Délelőtt 10 órakor kezdődött, előtte próbáltak a zenekarral. A Cseh Tamás Band már 8:30-tól, akik egész nap fáradhatatlanul kísérte az énekeseket. Két részre voltak osztva a versenyzők; az első és második felvonásban is 11-en léptek színpadra. A második rész után jött a kiértékelés, majd egy gálaműsorral zárult a nap. Az eseményhez nélkülözhetetlen a műsorvezető szerepe, ezt Nagy Irma és Győri Béla töltötte be. A zsűri 5 tagú volt, elnöke, Bokor János előadóművész Budapestről érkezett hozzánk. A zsűriszékben helyet foglalt továbbá dr. Cseh Tamás, a szlovákiai könnyűzenei élet kiemelkedő egyénisége, Ladacsi Mónika zenepedagógus, Polák László, Ekecs község polgármestere és Molnár Erzsébet nyugdíjazott hegedűtanárnő. Mindenképpen eltérő személyeket szerettünk volna a zsűriben látni, akik között ugyanúgy van énektanár, ahogy kívülálló is.


Hogyan zajlott a gálaműsor?

A zsűri két tagja, Bokor János és Ladacsi Mónika énekelt, valamint az elnök úr kérésére az első helyezett, Bojti Tibor is színpadra lépett, aki Hajdúböszörményből érkezett; illetve két hazai énekes is, jómagam és édesanyám, Nagy Irma. Mi nyitottuk meg a gálaműsort egy andalgóval, melynek az a címe: Harangszót hozott a nyáresti szél. A verseny második helyezettje Matus Ernő lett Nyékvárkonyról, a harmadik Csemez Anikó Jókáról, a közönségdíjas pedig Rácz Pál Nemeshodosból. Az első három helyezett a helyi vállalkozók, valamint a község és a Csemadok által összeállított ajándékcsomagot és serleget kapott, a közönségdíjas szintúgy.

Összegezve hogyan sikerült ez az első alkalommal megrendezett verseny?

Az első alkalom után jön rá az ember, hogy javítani mindig van min, de ezeket a hibákat ki fogjuk javítani, és már most biztos vagyok benne, hogy jövőre is megszervezzük ezt a versenyt. Az idei évre is vannak még terveink, augusztusban szeretnénk megszervezni az ötödik Hajlik a rózsafa nótaestet, valamint októberben készülünk újabb meglepetésre is.A felvételen Ladacsi Mónika


Ladacsi Mónika, a verseny egyik zsűritagja a következőképpen értékelte az eseményt: „Nagyon izgultam, mert életemben nem adódott még hasonló feladatom, ez egy új kihívás volt számomra. A járványhelyzet elég sokáig elhúzódott, a rendezvények nem voltak megtartva és ez eléggé megviselte a művészeket. Elszoktunk a színpadtól, és hosszú idő után újra mikrofont fogni és kiállni a közönség elé nem egyszerű. Volt pillanat, mikor úgy éreztem, én vagyok túl szigorú a színpadon álló emberekkel, végül kiderült, hogy én még az enyhébb kategóriába tartoztam. Próbáltam a hangtechnikára, az előadásmódra, a színpadi megjelenésre és hangszínre fókuszálni. Ha volt egy versenyző, aki technikailag nem volt a legjobb, de a hangszíne sokat dobott az előadásán, akkor én eltekintettem a hibáktól. Egy zsűri elhatározhatja, hogy mit fog kvalifikálni, de ha a produkció abban a pillanatban hat az ember lelkére, akkor azt nem fogja lepontozni."
Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10