Különleges sárkányrepülés


Zana Anita  2023.9.15. 8:57

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

Néhány szó a sárkányrepülésről: a repülő nyitott, egy biztonsági övvel bekötve ül az utas a pilóta mögött, lába a lábtartón. A repülő motorja az utas mögött van. A fel- és leszállás lágy, szép, a repülés nagyon szép, a magasban kikapcsolható a motor, és onnantól lágyan vitorlázva siklik a repülő. Nemrégiben ilyen repülésen vett részt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének két csoportja.

A teljesen vak Pintér Erika mesélt az élményeiről.

Láttam a hírlevélben, hogy a vakok szegedi egyesülete szervez sárkányrepülőzést.

Igen, a Tesco pályázatán nyertek erre pénzt.

Ez az „Ön választ, mi segítünk” kampány volt, ugye? Megkeresték környékbeli egyesületeket?

Először a szegediek vettek rajta részt, most pedig már mindenki, minden egyesületet felkerestek, hogy részt vehet rajta.

Te is voltál már ilyenen?

Kettőn is.

Ezt hogyan kell elképzelni? Elmondták nektek, milyen egy sárkányrepülő? Hogyan magyarázták ezt el annak, aki nem lát?

Elmondták, hogy van belőle egy- és kétszemélyes gép, felül van egy trapéz, amivel a pilóta kormányozza a gépet, és hátul van a motor, ami hajtja a gépet. A gép teljesen nyitott. Aki lát, annak bizonyára még nagyobb élmény. A gép maximum ezer-ezeregyszáz méterre megy fel, de onnan biztosan pazar a kilátás.

Számodra milyen élményt nyújtott?

Szerintem egy látássérültnek az élmény maga a tudat, hogy fent van a levegőben és repül. A sárkányrepülő nyitott, lehet érezni a vibráló motort, lehet érezni hogyan változik a hőmérséklet, hogy magasabban vagyunk, vagy amikor jövünk lefelé, vagy amikor már annyira fent vagyunk, hogy siklórepülést lehet végezni. Ilyenkor a pilóta leállítja a motort, és érezni, ahogy süvít a szél és a légáramlatok irányítanak. Valamennyire még a sebességet is érezni. Igazából a testünkkel érezzük.

Szerinted lesz még ilyen alkalom?

Megpróbálunk szervezni még egy csoportot. Még van rá igény, van még hét személy. Egy csoportban a javasolt maximális létszám nyolc. Így a pilóták minden személlyel húsz percet repülhetnek.

Ha valaki szeretne ilyenen részt venni, mit mondanál neki?

Mindenképpen vállalkozzon rá, főleg akkor, ha valaki képes arra, mint én is, hogy kikapcsoljon és bele tudja magát élni, milyen érzés vezetni egy sárkányrepülőt.

Erre is volt lehetőséged?

Igen, a pilóta segítségével erre van mód. Főleg annak nagy élmény, aki egy kicsit lát. Teljesen vakon pedig az benne az élmény, hogy érezni a repülést, hogy fent más a levegő. Bár az ember ül és be van kötve, felnyúlhat, akár a trapézt is megfoghatja, amivel a pilóta irányít. Meglepődött a pilóta, amikor kipróbáltam, hogy meg lehet változtatni a sebességet.

Erre nem volt felkészülve? Engedte?

Mindent nem lehet előre megbeszélni. Először nem igazán értette, mit szeretnék, de aztán igen, és ráállt. Közben azért sem lehet beszélgetni, mert sisak van rajtunk: a pilótán is, az utason is, meg zúg a szél, hangos a motor, nem igazán lehet közben beszélgetni. Ha szeretnénk valamit, úgy tudunk jelezni, hogy megkocogtatjuk a pilóta vállát. De a két pilóta már három éve csinálja, elég tapasztaltak ilyen téren. Már tudják, hogy egy látássérültnek mit érdemes ebből megmutatni. Automatikusan fogják a kezünket, felteszik a trapézra, tehát tudják, hogyan bánjanak az emberrel. Persze közben forgolódnak, hol fel, hol oldalra, hátra vagy lenéznek, mikor mit kell. Többnyire lefelé látnak, felfelé nem igazán. Itt is ugyanúgy be kell tartani a repülési szabályokat, mint másutt. Ugyanúgy be kell jelenteniük, hogy felszállnak, engedélyt kell kérniük stb. Szerintem a szabadság érzése igazából mindenki vágya. Ezen a programon a „bevállalósabb” látássérülteknek érdemes részt venniük. Na, meg azoknak, akik el tudják képzelni, amit láthatnának, meg tudják ítélni, mit jelent az ezer-ezeregyszáz méteres magasságból látni valamit. Volt egy hetvenéves tagunk, aki nemrég vakult meg, ő nagyon élvezte.

A pilóták ellenőrzik a gépet


A repülés előtt. Bal szélen Pintér ErikaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18