Kicsik hatalmas szívvel


Bott Noémi  2022.5.26. 21:26

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022. május 19-én az óvodások műsora megkönnyeztette az édesanyákat és nagyszülőket. Hosszú készülődés és gyakorlás után megmutathatták a gyerekek a tudásukat, örömet okozva ezzel a szülőknek.


A Temető utcai magyar óvoda igazgatónőjével, Fodor Deniszával beszélgettem az eseményről, aki hosszú évekig óvónőként dolgozott ugyanitt, tehát egyáltalán nem volt ismeretlen terepen.

Kiket láthattunk a színpadon a mai anyák napi ünnepségen?

A Temető utcai magyar óvodások kis- és nagycsoportjai léptek ma fel. Szerencsére nagyon sok gyerek jár hozzánk, 22 kicsi és 25 nagy, ezért sok szülő és nagyszülő ellátogatott a mai eseményünkre. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az előző évekkel szemben idén városunk kultúrházában rendezzük ezt meg, ezenkívül higiénia szempontjából is megfelelőbbnek találtam ezt a helyszínt.


Mivel készültek a gyerekek?

Anyák napi műsorokkal, dalocskákkal, versikékkel, a kicsik még körjátékkal is. Az előadás végén pedig odaadták a kézzel készített ajándékokat édesanyjuknak, amit még az oviban készítettek el, illetve a nagyszülők is kaptak virágot, ami szintén saját kezűleg készült. Mindemellett kaptak még hűtőmágnest is, ami egy örökös emlék marad. Ez egy kis kedvesség volt az óvodától.

Hogyan újítják meg minden évben ezeket az óvodai anyák napi fellépéseket?

Igazgatóként ez az első anyák napi műsorom, mivel a két év kimaradt és csak három éve vagyok ezen a poszton. Előtte is próbáltam figyelni arra, hogy ne ugyanaz a vers és dal hangozzon el a színpadon, főleg egymást követő évek alatt. A dalokból nem túl nagy a repertoár, kevés az olyan, ami könnyen tanulható és kimondottan óvodásoknak találtak ki. A verseket egy füzetbe írom össze folyamatosan, hogy évről évre valóban változatos legyen. Minden évben más a díszítés is, ami idén nagyon szépre sikerült, ez a kolleganők érdeme. Június 10-én készülünk egy óvoda bálra, ahová van egy ötletünk a dekorációra és úgy döntött a többi tanító néni, hogy már most hasonlót készítenek, csak jelenleg kimondottan az anyukáknak. A díszlet előtt volt lehetőségük fotózkodni a szülőknek gyermekeikkel.


Hogyan telt a gyakorlás?

Nekünk van egy óvoda-programunk, ami alapján dolgozunk, tehát vannak napi terveink, amit igyekszünk is rendszeresen betartani. A kötelező tanulás után a játék mellett minden nap egy fél órácskát gyakoroltunk. 2-3 hete kezdtük el, de látható volt a felkészülés. Voltak napok, amikor bármit tehettünk, nem voltak hajlandóak figyelni a gyerekek. Féltünk tőle, milyen lesz élesben a fellépés, de nagyon jól viselkedtek és helyesen elmondták a megtanult verset és dalt. Én alkalmazom a „valamit valamiért” elvet, tehát tudták jól, ha ügyesek lesznek, akkor másnap megyünk jutalomfagyira.

Mit jelent a kicsiknek ez a nap?

Ezekről a dolgokról elsősorban mindig beszélgetünk a gyerekekkel. Kicsit későbbre sikerült tenni a fellépést május első vasárnapjához viszonyítva, de a hónap első hete nálunk ettől függetlenül az anyák napjáról szólt. Elmeséltük nekik, miről szól ez a nap, mit ünneplünk. Mindenki mesélt a saját anyukájáról, majd az összes gyermek lerajzolta a sajátját. Már ekkor kezdtük gyakorolni a verseket és dalokat is, és már tudták, hogy az édesanyjuknak fog szólni ez a műsor. A következő alkalom a gyereknap lesz június 4-én, amire szintén készülünk meglepetéssel az óvoda udvarán. Tavaly csupán két napos volt és csak a gyerekekkel, idén már szülőkkel együtt tervezzük, mivel az ilyen rendezvények jobban összehozzák az embereket.
Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10