Hányadik gyerekként születtünk?


Timár Tímea  2023.1.20. 3:00

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

Általában úgy közeledünk embertársaink felé, ahogyan azt a családi fészekben megtanultuk. Egyáltalán nem mindegy, hogy hányadik gyerekként jöttünk a világra, hiszen ez határozza meg személyiségünket, életcélunkat, párkapcsolatainkat és problémamegoldó készségünket.

Vizsgáljuk meg, hogy melyek azok az általános viselkedési formák amelyek leginkább jellemeznek bennünket! Persze nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kivételek mindig is voltak és lesznek, mióta világ a világ.


A vezető

Az uralkodó cím az elsőszülött gyermeket illeti, mivel eleinte egyedül van és a szülők számára új a helyzet. Rengeteg figyelem és odaadó gondoskodás jut neki mindaddig, amíg egy új tesó születése le nem taszítja őt a „trónról”. Mint elsőszülött, példaként szolgál a kisebbek számára, szellemi teljesítménye nagyszerű, az IQ-szintje általában kiváló, a legjobb.
Remek vezetői ambíciókat képes elsajátítani az évek során, hiszen sokszor neki kell felelősséget vállalnia a kicsikért, néha ő „pótolja” a szülők szerepét. Továbbá komoly, rendszerezett, és könnyen képes alkalmazkodni az élet váratlan kihívásaival szemben.

A lázadó

Középső gyermekként élni nem egyszerű feladat, állítják sokan. Hogy miért? Míg a nagy gyermek könnyen válik sikeressé, a kicsiért pedig mindenki rajong, addig a középső gyermekre irányul a legkevesebb figyelem. Ennek következtében gyakran előfordul, hogy lázadás által próbál beférkőzni a középpontba, nagy családi kalamajkát okozva. A kevés figyelem miatt kissé zárkózottabbá válik, keveset árul el érzéseiről, azok számára képes igazán megnyílni, akikről látja, hogy igazán érdekli.
Azonban pozitív hatás is megfigyelhető, hiszen remek szociális készséggel rendelkezik, rengeteg barátja van. Hamar megtanulja a kompromisszumkötés művészetét, valamint határozott elképzeléseit rendszerint valóra is váltja, kerüljön bármibe.

A merész

A legkisebb jövevény, a család kicsi kincse, akinek minden lépését árgus szemek kísérik, aki akkor is reflektorfényben tündököl, ha semmit nem tesz érte. Ez leginkább az idősödő szülőknél mutatkozik meg, hiszen egyfajta „jutalomként” élik meg a nevelését. Az ilyen gyermekek elragadóak, bájosak, jól érzik magukat a bőrükben, lazák, kevés bennük az ambíció, hiszen testvéreikhez képest nem igazán kellett harcolniuk.
Mivel gyermekkorukban rengeteg szeretet árasztotta el őket, így felnőttként is nagy marad a szeretetigényük és a pozitív visszajelzések elengedhetetlen feltételként szolgálnak a boldogságuk kiteljesedésében.


A harcosok

Bár ikernek lenni csodálatos és felemelő érzés, azáltal, hogy valakihez oly szoros kötelék fűz, azonban ők azok kiknek a legtöbbet kell küzdeniük személyiségük egyediségének a fenntartásáért. Ők azok akiket a szülők nem különböztetnek meg, hiszen születésük pillanatától egyenrangú szerepet töltenek be a család életében.

És végül

Az egykék – akár a legkisebb gyermekek, szeretnek a figyelem középpontjában lenni és nagy szükségük van a törődésre meg a szeretetre. Abban a megtiszteltetésben lehet részük, hogy a szülők figyelme csakis rájuk irányul. Ennek következtében néha kényeskedőkké válnak és a visszautasítás valóságos rémálom a számukra.

Tartozzunk bármelyik csoportba is, ne feledjük, hogy a sorsunkat mi magunk irányítjuk! Életünk alakulása, legyen az akár pozitív vagy negatív hatású, a saját döntéseink következményeként történik meg!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6