Alvási pozíciók


Timár Tímea  2019.3.24. 4:27

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

...így nemcsak a mennyiség a fontos, hanem a megfelelő pozíció is.
Mivel életünk több mint egyharmadát alvással töltjük, ez éppoly fontos, mint a víz vagy a levegő. Az emberek több, mint 90 százaléka minden éjjel ugyanolyan pózban alszik. Érdemes megvizsgálni, hogy az egyes pózoknak milyen egészségügyi előnye illetve hátránya van.

Háton fekvés

Egészségügyi szempontból ez a pozíció az ízületi gyulladásban lévőknek tökéletes, ugyanis a súly egyenletesen oszlik el a testen. Rossz választás azok számára akik rendszeresen horkolnak, mivel a nyelv és az állkapocs izmai teljesen elernyednek, az állkapocs a gravitáció miatt megereszkedik. Ennek következtében a torok keskenyebb lesz, a légutak beszűkülnek.


Hason fekvés

A horkoló emberek számára a legideálisabb választás, mivel így nem lankadnak el az izmok a torok környékén, mint háton alvásnál, és nem záródik el a levegő útja. A fogaknak viszont kifejezetten rosszat tesz, mivel az alsó álkapocs előrébb kerül a felsőnél. Folyamatos nyomás van az alsó fogsoron, az összeérő fogak pedig gyorsabb kopáshoz vezetnek, de akár az álkapocs is eldeformálódhat. Ez a testhelyzet jelentős nyomást gyakorol a hasi, mellkasi szervekre, így a tüdőre is, aminek következtében friss oxigénhez jut a véráram, a szervezetünk.

Magzati póz

Sokak kedvence közé tartozik, de valójában csak a csecsemők és terhes nők számára ajánlott, ugyanis kényelmet szolgál, enyhíti a horkolást és megkönnyíti az alvást. Azonban nem jó a nyak és hátfájás ellen, és nem segíti elő azt, hogy a mellek megfelelő formában maradjanak. Ha mégis erre esik választásunk, akkor olyan párnát használjunk, amely tökéletesen kitölti a nyak és váll közti távolságot. Így elkerülhető az ébredés utáni kellemetlen fejfájás, vagy nyaki fájdalom.

Oldalt fekvés

Kifejezetten ajánlott azok számára, akiknél a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, és ég a gyomruk. Azt mondják, a baloldalon fekvés a kedvezőbb hatású. Segít megelőzni a nyak- és hátfájás kialakulását, és kisebb az esély a horkolásra. Hátrányai közé sorolható, hogy rosszat tesz az arcunkon lévő nevetőráncoknak, a párnától ugyanis kissé összenyomódik az arc.

A leírtak alapján megfigyelhető, hogy a mennyiség még nem minden, fontos az alvási pozíció is, hogy elkerüljük azokat a fájdalmakat, amelyek kialakulhatnak alvás közben. A legfontosabb, hogy mindenki saját maga számára kísérletezze ki, melyik pozíció a legmegfelelőbb számára. Próbáljon ki minél több változatot, a nyugodt és egészséges alvás érdekében!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18