Alvási pozíciók


Timár Tímea  2015.4.4. 3:27

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

...így nemcsak a mennyiség a fontos, hanem a megfelelő pozíció is.
Mivel életünk több mint egyharmadát alvással töltjük, ez éppoly fontos, mint a víz vagy a levegő. Az emberek több, mint 90 százaléka minden éjjel ugyanolyan pózban alszik. Érdemes megvizsgálni, hogy az egyes pózoknak milyen egészségügyi előnye illetve hátránya van.

Háton fekvés

Egészségügyi szempontból ez a pozíció az ízületi gyulladásban lévőknek tökéletes, ugyanis a súly egyenletesen oszlik el a testen. Rossz választás azok számára akik rendszeresen horkolnak, mivel a nyelv és az állkapocs izmai teljesen elernyednek, az állkapocs a gravitáció miatt megereszkedik. Ennek következtében a torok keskenyebb lesz, a légutak beszűkülnek.


Hason fekvés

A horkoló emberek számára a legideálisabb választás, mivel így nem lankadnak el az izmok a torok környékén, mint háton alvásnál, és nem záródik el a levegő útja. A fogaknak viszont kifejezetten rosszat tesz, mivel az alsó álkapocs előrébb kerül a felsőnél. Folyamatos nyomás van az alsó fogsoron, az összeérő fogak pedig gyorsabb kopáshoz vezetnek, de akár az álkapocs is eldeformálódhat. Ez a testhelyzet jelentős nyomást gyakorol a hasi, mellkasi szervekre, így a tüdőre is, aminek következtében friss oxigénhez jut a véráram, a szervezetünk.

Magzati póz

Sokak kedvence közé tartozik, de valójában csak a csecsemők és terhes nők számára ajánlott, ugyanis kényelmet szolgál, enyhíti a horkolást és megkönnyíti az alvást. Azonban nem jó a nyak és hátfájás ellen, és nem segíti elő azt, hogy a mellek megfelelő formában maradjanak. Ha mégis erre esik választásunk, akkor olyan párnát használjunk, amely tökéletesen kitölti a nyak és váll közti távolságot. Így elkerülhető az ébredés utáni kellemetlen fejfájás, vagy nyaki fájdalom.

Oldalt fekvés

Kifejezetten ajánlott azok számára, akiknél a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, és ég a gyomruk. Azt mondják, a baloldalon fekvés a kedvezőbb hatású. Segít megelőzni a nyak- és hátfájás kialakulását, és kisebb az esély a horkolásra. Hátrányai közé sorolható, hogy rosszat tesz az arcunkon lévő nevetőráncoknak, a párnától ugyanis kissé összenyomódik az arc.

A leírtak alapján megfigyelhető, hogy a mennyiség még nem minden, fontos az alvási pozíció is, hogy elkerüljük azokat a fájdalmakat, amelyek kialakulhatnak alvás közben. A legfontosabb, hogy mindenki saját maga számára kísérletezze ki, melyik pozíció a legmegfelelőbb számára. Próbáljon ki minél több változatot, a nyugodt és egészséges alvás érdekében!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2016.12.14.    14


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484


A csúcs meghódítása

Kétszeres tüdőtranszplantáció után Magyarország tetején! A 24 éves Lendvai Anna mindent legyőzve meghódította a 8848 méter magas Kékestetőt!

2016.9.6.    13


Facebook szerepjáték

Busai Hajnalka Lilla

Avagy a közösségi oldalak stresszelő, negatív hatása. A lájkok világát éljük: egy lájk felér egy dicsérettel, kézfogással, vagy akár simogatással.

2016.9.5.    11


Váratlan pillanatok

Szalay Mona

Szakmai körökben van egy mondás, amely így hangzik: az a szép az esküvőkben, hogy bármi megtörténhet.

2016.8.31.    55