Vizes élőhelyeink


Póda Csenge  2019.9.23. 10:18

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

A Ramsari Egyezmény a most is érvényben lévő globális kormányközi környezetvédelmi megállapodások közül az elsőként elfogadott. Célja a vizes élőhelyek megőrzése és azok átgondolt, fenntartható használata a helyi és a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően. Az egyezmény nemcsak a természetes vizes élőhelyek védelméről, hanem a mesterségesen, ember által létrehozottakról is szól, mint például halastavak, víztározók, bányatavak, akvakultúrák.


Az 1960-as években már folytak tárgyalások a szerződésről, végül 1971 februárjában az iráni Ramsar területén tartott kétnapos konferencián a jelenlévő 18 ország elfogadta az államközi egyezményt, melyet másnap, február 3-án alá is írtak. Az egyezmény 1975. december 1-jén lépett érvénybe. A konferencia első napja, február 2-a azóta fontos emléknappá nőtte ki magát: a vizes élőhelyek világnapjává. Az egyezményhez, mely fokozatosan kiszélesítette tevékenységét, már 170 ország csatlakozott. Ennek a dinamikus fejlődésnek köszönhetően a vízi ökoszisztémák és vizes élőhelyek érdekében globális mértékben is hatékony fellépést tanúsít.

Az egyezményhez Magyarország 1979-ben csatlakozott, jelenleg 29 nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel rendelkezik, melyek területe összesen 260 ezer hektár. Szlovákia 1993-ban lépett be 14 Ramsari területtel, ami 40 ezer hektárt tesz ki. Ezek a területek igen sajátos, különleges ökoszisztémát, élőhelyegyüttest alkotnak, mintegy határfelületként átmenetet képeznek a vízi és a szárazföldi világ közt. Egyrészt ennek tudható be, hogy nagy biológiai sokféleséggel rendelkeznek – így természetvédelmi szempontból is kiemelkedő figyelmet érdemelnek.

A vizes élőhelyek már a kezdetek óta hatással vannak az emberiségre. Az első nagyobb települések mind folyók mentén létesültek, hiszen itt élvezhettük a fennmaradásunkhoz nélkülözhetetlen víz közelségét. A folyómenti ártéri területek ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag termőföldet is biztosítottak a mezőgazdasági tevékenységekhez. Emellett a folyók és árterek sok értékes vízi élőlénynek otthont adva az ember számára is táplálékot szolgáltatnak. A víz közelségének megvannak a hátrányai is áradások, illetve esetleges kiszáradások formájában, melyek kihatnak a környezetükre. Ennek ellenére mégis elmondható, hogy a víz és a kapcsolódó vizes élőhelyek jelenléte előnyös és értékes az emberiség számára, hiszen számunkra is hasznos funkciókat látnak el.

Mintegy szűrőberendezésként üzemelnek – többféle módon is tisztítják vízkészleteinket, illetve javítják a vízminőséget. A felszínen lefolyó víz először vizes élőhelyen halad át, s nem egyenesen jut el a vízkészletekig. Útközben a szennyeződések átalakulnak, illetve megsemmisülnek a fizikai, kémiai és biológiai folyamatok során. Az ártéri erdők például igen effektív tisztító funkciót látnak el: a foszfátok 50%-át és a nitrogén akár 90%-át képesek eltüntetni, magukba szívni. A vizes élőhelyeken a bekerülő szerves szennyezőanyagok, folyadékban lebegő szilárd szemcsék, illetve a fémek az üledéklerakódást követően kiesnek a forgalomból, s nem jutnak tovább a vízkészletekig. Tehát a vizes élőhelyek a szennyezőanyagoktól, sőt még egyes kórokozóktól is védik a nagyobb felszíni vizeket, melyeket mi általában ivóvízkészletként hasznosítunk.


Árvízvédelmi szempontból is kiemelten fontos területek, mivel képesek visszatartani, mérsékelni az áradásokat. A folyómedrek mellett kialakult vizes élőhelyek mintegy szivacsként elnyelik az esővizet és a szárazföldi lefolyást, így akadályozva annak egyenes áramlását a folyókba, patakokba. Mikor már nem képesek több vizet befogadni, akkor az ottani vegetáció segíti lassítani a vízlefolyást. Ezt a védő szerepet bizonyítja, hogy az ártéri növényzet megritkulásával, illetve a mocsarak, lápok kiszáradásával a környéken megnövekszik az árvízveszély.

Az édesvízi/szárazföldi vizes élőhelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a természetben: az élővilág fajai 40%-ának, ezen belül az állatfajok 12%-ának biztosít lakóhelyet, táplálékot, búvóhelyet, illetve menedéket, pihenőhelyet. Emellett a sajátos, egyedi fejlődésű vizes élőhelyek gyakran bennszülött fajok kialakulását teszik lehetővé, melyek mind védendő értékek.

Be kell látnunk, számunkra nélkülözhetetlen helyek! Tiszta vizet szolgáltatnak, szennyeződéseket hígítanak fel és tartanak vissza, befolyásolják a talajvízszintet. A vadászat, halászat és a mezőgazdasági tevékenységek révén táplálékot biztosítanak, ráadásul termőföldeket, lakóhelyeket védelmeznek árvizek idején. Üdülés, pihenés céljából is sokan kilátogatnak ezekre a területekre, mivel rekreációs tevékenységek és változatos szabadidős programokra alkalmasak.

Egyes tudósok úgy vélekednek, hogy a vizes élőhelyek egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy az itteni növények anyagcsere-folyamataik révén a szén-dioxidot kivonják a levegőből. Majd az elpusztulást követően a növényi maradvány tőzeggé alakul át, ami felhalmozódva a talajban a széndioxid kivonását jelenti, így hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6