Legyen ökokarácsonyunk!


Póda Csenge  2018.12.9. 2:57

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

Az év végi ünnepek tájékán, végigsétálva a városokon azt látjuk, hogy az emberek őrülten járkálnak ki-be az üzletekbe, hatalmas, jól megpakolt szatyrokkal. A karácsony a legtöbb ember számára csak az ajándékok beszerzését, áruk tömkelegét jelenti. Az ünnepek elteltével a városi kép megváltozik: a kukák tele szebbnél szebb csomagolópapírokkal, s persze a karácsonyfa is ott hever az utcán, rajta a megmaradt szaloncukorral. Vajon jól van ez így? Az biztos, hogy ezt már megszoktuk: az ember rá se hederít, mikor elhalad mellette. Nem zavar senkit, pár hét alatt ez is eltűnik, majd izgatottan készülődhetünk a következő ünnepre, hogy újfent legyen okunk költekezni.


Józanul gondolkodva, az ünnepek közeledte nem ok arra, hogy a kelleténél jóval többet vásároljunk, fogyasszunk és szemeteljünk. Gondolnunk kellene tetteink következményeire, hiszen ökológiai lábnyomunk enélkül is óriási! A karácsony elsősorban a családról, szeretteinkről és az együtt töltött értékes időről szóljon. Ha emellett ajándékozni is szeretnénk, inkább olyan ajándékokat adjunk, melyek nem kézzel foghatóak. Részesítsük előnyben a szolgáltatásokat (pl. színházi bérlet, kirándulás, kurzusok, stb.), így nem termelünk fölösleges hulladékot. Viszont, ha mindenképpen valamilyen terméket szeretnénk ajándékozni, tartsuk szem előtt a mértékletességet, sose essünk túlzásokba! Az ajándékvásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a termék ellenőrzött gazdaságból származzon (fair-trade); hazai gyártású és csomagolású legyen – ezek utaznak hozzánk legkevesebbet, így a szállításuk során kibocsátott káros üvegházgázok mennyisége kisebb, mint a távolról érkező termékek esetében, mindemellett hazai munkahelyeket támogatunk vásárlásunkkor, saját hazánk gazdaságát pörgetve.


Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, hiszen ezek azok, amik a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett viszont igazán értékesek. Végül a csomagolásról: ha lehet, hagyjuk ki, hiszen a csomagolóanyagok csak addig a pillanatig szolgálnak, míg ki nem bontják az ajándékot. Ezt követően azonnal a kukába kerülnek. Helyette papírból készült ajándéktáskában adjuk át meglepetéseinket: ezt az gazdája egy következő alkalommal újra fel tudja használni, míg a csomagolópapírt nem. Persze, ha valaki mindenképpen ajándékot szeretne csomagolni, akkor újrahasznosított papírból készült anyagból tegye!

A karácsonyi menühöz való készülődéskor szintén tartsuk szem előtt néhány ötletet! Például vásároljunk helyi termékeket: legjobb, ha hazai kistermelőknél teszünk látogatást. Próbáljunk meg olyan menüt összeállítani, melyben kevesebb a húsétel, hiszen a húsfogyasztás csökkenésével kevesebb állattelepre lenne szükség, így csökkenteni lehetne pl. a metánkibocsátást. A karácsonyi süteményekre gondolva nem maradhat el a bejgli és a kalács – ezekhez a töltelékbe kerülő diót, mákot szintén próbáljuk meg otthonról, esetleg nagyszülőktől, helyi termelőktől beszerezni. Mint ahogy a mézeskalácshoz is a házi mézet keressük!


Minden ünnepre érvényes a mértékletesség elve! Ne legyünk a fogyasztói társadalom rabszolgái, próbáljunk meg kiutat találni! Ha kevesebbet vásárolunk, kevesebbet is költünk, kevesebbet szemetelünk, így az általunk termelt hulladék is lassabban fog gyarapodni.

Gondoljunk csak bele: kevesebb vásárlással több szabadidőnk marad, melyet a családunkkal, szeretteinkkel tudunk eltölteni. S ez az, ami a legfontosabb, hiszen a legszebb ajándék, amit adhatunk: a szabadidőnk.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.