Legyen ökokarácsonyunk!


Póda Csenge  2018.12.9. 2:57

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

Az év végi ünnepek tájékán, végigsétálva a városokon azt látjuk, hogy az emberek őrülten járkálnak ki-be az üzletekbe, hatalmas, jól megpakolt szatyrokkal. A karácsony a legtöbb ember számára csak az ajándékok beszerzését, áruk tömkelegét jelenti. Az ünnepek elteltével a városi kép megváltozik: a kukák tele szebbnél szebb csomagolópapírokkal, s persze a karácsonyfa is ott hever az utcán, rajta a megmaradt szaloncukorral. Vajon jól van ez így? Az biztos, hogy ezt már megszoktuk: az ember rá se hederít, mikor elhalad mellette. Nem zavar senkit, pár hét alatt ez is eltűnik, majd izgatottan készülődhetünk a következő ünnepre, hogy újfent legyen okunk költekezni.


Józanul gondolkodva, az ünnepek közeledte nem ok arra, hogy a kelleténél jóval többet vásároljunk, fogyasszunk és szemeteljünk. Gondolnunk kellene tetteink következményeire, hiszen ökológiai lábnyomunk enélkül is óriási! A karácsony elsősorban a családról, szeretteinkről és az együtt töltött értékes időről szóljon. Ha emellett ajándékozni is szeretnénk, inkább olyan ajándékokat adjunk, melyek nem kézzel foghatóak. Részesítsük előnyben a szolgáltatásokat (pl. színházi bérlet, kirándulás, kurzusok, stb.), így nem termelünk fölösleges hulladékot. Viszont, ha mindenképpen valamilyen terméket szeretnénk ajándékozni, tartsuk szem előtt a mértékletességet, sose essünk túlzásokba! Az ajándékvásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a termék ellenőrzött gazdaságból származzon (fair-trade); hazai gyártású és csomagolású legyen – ezek utaznak hozzánk legkevesebbet, így a szállításuk során kibocsátott káros üvegházgázok mennyisége kisebb, mint a távolról érkező termékek esetében, mindemellett hazai munkahelyeket támogatunk vásárlásunkkor, saját hazánk gazdaságát pörgetve.


Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, hiszen ezek azok, amik a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett viszont igazán értékesek. Végül a csomagolásról: ha lehet, hagyjuk ki, hiszen a csomagolóanyagok csak addig a pillanatig szolgálnak, míg ki nem bontják az ajándékot. Ezt követően azonnal a kukába kerülnek. Helyette papírból készült ajándéktáskában adjuk át meglepetéseinket: ezt az gazdája egy következő alkalommal újra fel tudja használni, míg a csomagolópapírt nem. Persze, ha valaki mindenképpen ajándékot szeretne csomagolni, akkor újrahasznosított papírból készült anyagból tegye!

A karácsonyi menühöz való készülődéskor szintén tartsuk szem előtt néhány ötletet! Például vásároljunk helyi termékeket: legjobb, ha hazai kistermelőknél teszünk látogatást. Próbáljunk meg olyan menüt összeállítani, melyben kevesebb a húsétel, hiszen a húsfogyasztás csökkenésével kevesebb állattelepre lenne szükség, így csökkenteni lehetne pl. a metánkibocsátást. A karácsonyi süteményekre gondolva nem maradhat el a bejgli és a kalács – ezekhez a töltelékbe kerülő diót, mákot szintén próbáljuk meg otthonról, esetleg nagyszülőktől, helyi termelőktől beszerezni. Mint ahogy a mézeskalácshoz is a házi mézet keressük!


Minden ünnepre érvényes a mértékletesség elve! Ne legyünk a fogyasztói társadalom rabszolgái, próbáljunk meg kiutat találni! Ha kevesebbet vásárolunk, kevesebbet is költünk, kevesebbet szemetelünk, így az általunk termelt hulladék is lassabban fog gyarapodni.

Gondoljunk csak bele: kevesebb vásárlással több szabadidőnk marad, melyet a családunkkal, szeretteinkkel tudunk eltölteni. S ez az, ami a legfontosabb, hiszen a legszebb ajándék, amit adhatunk: a szabadidőnk.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2020.12.23.   


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2020.12.21.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2020.12.18.  1    17


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3

A rovat további cikkei

Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8