Megkésett döntések (6)


Póda Erzsébet  2011.6.15. 4:13

„Csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét.”

Epilógus, avagy tanulságok másoknak

Az első találkozásunkat hetek múltán követte egy második, mivel a történet mesélése az első alkalommal nagyon megviselte. Megbeszéltük, hogy még egyszer leülünk egy csésze tea mellé, s ő összegzi az általa leszűrt tanulságokat. Már nem sírt, de néha még könnybe lábadt a szeme... Azt mesélte, talált magának munkát, és a lakását is csinosítgatja. Vannak új tervei, és optimistán látja a jövőjét is.

A történetemben nincs túl sok dolog, amire büszke lehetnék – egyedül az tölt el jó érzéssel, hogy dönteni tudtam, ha megkésve is, de szerintem helyesen. Azért vállalkoztam arra, hogy a nyilvánosság elé tárom az esetemet, mert úgy látom, sok nő jár hasonló cipőben. Párkapcsolatba lépnek (hozzám hasonlóan) olyan férfiakkal, akik iránt nem éreznek semmit, vagy akik az első perctől kezdve gyanúsan és megmagyarázhatatlanul, vagy legalábbis furcsán viselkednek. Aztán vállalják a megaláztatásokat, elviselik férjük zsarnokságát, arra gondolnak, mit szólna a környezetük, ha elválnának, győzködik magukat arról, hogy ez a szeretet, elhitetik magukkal, hogy holnaptól már más lesz, hogy minden jóra fordul. De telnek a napok, hónapok, évek – és semmi sem lesz jobb. Sőt rosszabb lesz!

Ma már sokkal nyugodtabban, objektívebben nézek vissza a rosszul sikerült házasságom öt évére, akkori önmagamra, viselkedésemre, szenvedéseimre és döntéseimre. A válás után sokat bánkódtam, sokat sírtam, és voltak percek, mikor úgy éreztem, összeomlik az egész világom, semminek nincs már értelme. Ma már azonban – annak ellenére, hogy néha még sírok, ha eszembe jutnak bizonyos dolgok – azt gondolom, megtaláltam a kiutat, feltámadt bennem az életöröm, vannak tanulságaim és új terveim. Sajnálattal és némi megvetéssel gondolok arra a férfira, akivel össze sem kellett volna ismerkednem, aki az egész életét a vagyonszerzésre, harácsolásra fordítja, s kihasználja mások érzelmeit. Kicsit haragszom magamra, amiért néha elhamarkodottan, máskor megkésve hoztam meg a döntéseimet, mentségemre csak azt tudom felhozni, hogy végül mégis jól döntöttem.

Szeretném mások figyelmébe ajánlani az én tanulságaimat, bár azt mondják, mindenki a saját kárán tanul... De talán vannak az olvasók közt olyanok, akik csak arra várnak, hogy valahonnan vagy valakitől megerősítést kapjanak, mert magukban, ott mélyen tudják: csak az a megoldás, ha kilépnek a kapcsolatukból! Azt tanácsolom, mindenki hallgasson a belső hangra, ami csak akkor szólal meg, ha elmélyedünk magunkban, a gondolatainkban, egyedül, csendben. Mert csak akkor szólal meg tisztán és félreérthetetlenül! Erre a hangra kell hallgatnunk, még akkor is, ha fájdalmas, kellemetlen és nehéz megtenni, amit súg! Sosem szabad magunkat alávetni mások akaratának. Tudatosítanunk kell, hogy: én is vagyok olyan értékes, mint az a másik! Sokszor és nagyon fájón, de le kell mondanunk ennek érdekében sok jóról, kényelemről is, de emberként sokkal többet érünk annál, mint hogy hagyjuk magunkat értelmetlenül megalázni! Ha a belső hangra hallgatunk, és meghozzunk helyes döntéseinket, büszkén és emelt fővel tudunk mások szemébe nézni. Sőt mások szemében is értékesebbek leszünk, még ha sokszor ezt nem is mondják ki, de ha odafigyelünk, akkor észrevesszük, megérezzük, hogy felnéznek ránk.

Mai (bár néha könnyes) szemmel nézve büszke vagyok magamra, hogy megtettem azt, amit az első veszekedésünk után (ha hallgattam volna a belső énemre, már akkor) meg kellett volna tennem: az exférjemnek kinyitni az ÉN lakásom ajtaját és megmutatni, hogy kívül tágasabb!

(Vége)Hozzászólások

Vica, 16. 06. 2011 07:44:24 No comment
És csak bízni lehet benne, hogy "xy" valójában tanult a saját borén megélt torténetbol.
Aciv, 16. 06. 2011 08:30:41 Vicának
Vica miért? tudsz valami új fejleményről??? :))) ide megírhatod!!!!
Zazu, 16. 06. 2011 13:52:01
Tanulsagos es nagyszseruen megirt tortenet. Sajnos nem is egy hasonlo esettel talalkoztam mar.
Vica, 20. 06. 2011 07:26:57 Acivnak
Nem tudom a torténet folytatását, csak ráismertem a szereplokre. Talán ennyi lenne.
    
Vica, 20. 06. 2011 15:29:40 Re: Acivnak
jó lenne ha a nők tanulnának az ilyen esetekből... és jó lenne tudni is arról hogy tanultak e belőle ha megtörtént velük. szerintem rajtam kívül más is kiváncsi lenne arra hogy az illető tényleg másként gondolja most már vagy még mindig siránkozik amikor éppen egyedül van... de azért reménykedjünk hogy ha már vállalta a közszereplést akkor talán már tényleg megjött az esze...
xy, 20. 06. 2011 21:50:15 re: vicának
Mindenkit megnyugtatok, ha siránkodom is nem az elrontott életemen, hanem azon, hogy milyen módon tudom az egészet a javamra fordítani, hogy végül is győztesen léphessek ki az egészből.
Aciv, 21. 06. 2011 11:39:20 elnézést
elnézést kérek Vicától... véletlenül az ő nevét írtam a saját nickem helyett a Re: Acivnak h ozzászóláshoz...:(((
Szandra, 22. 06. 2011 11:33:17
Jaj hát mennyi ilyen történet van!!! Szerintem mindannyian be tudnánk küldeni legalább egy ilyen esetet amit ismerünk!!! Nem lehetne hogy mi is küldünk be ilyen történeteket??? Legalább láthatnánk mi nők hogy milyen ostobaságokra vagyunk képesek...!!!
Alekosz, 23. 06. 2011 20:21:44 Béla hol vagy????
Nem kellene ennek a " Béla" gyereknek is megszólalnia végre ????????? Béla, hol vagy ???????
lili, 24. 06. 2011 10:40:12 Alekosznak
Béla lehet, hogy nagyon is tisztában van azzal amit müvel és nem akar megszólalni.
Alekosz, 24. 06. 2011 12:34:27 xy-nak
Te még tényleg azt gondolod , hogy gyoztesen johetsz ki bármibol is? Mert szerintem nem. A vereséget is lehet ám emelt fovel viselni. Talán ezt kéne még megtanulnod. És nem mindenáron világelsoségre torekedni.
    
pompomlány, 24. 06. 2011 14:47:23 Re: xy-nak
Alekosz... milyen világelsöségre törekszik xy??? te miről beszélsz??? érthetetlen amiket itt összirkálsz... milyen vereség??? itt aki vereséget szenvedett az az olyan undorító pasi aki előbb vagy utóbb megkapja az élettől azt amit másoknak adott.. .
Sárika, 24. 06. 2011 16:03:59 Alekosznak
Jé Alekosz... te nő vagy??? CSak egy nő tud ilyet és ilyen stílusban írni!!! Jé Alekosz csak nem te van a Béllllaaaaa új nője??? :))))))))
Alekosz, 24. 06. 2011 21:21:12 a csajoknak
Na csajok...majd még rámfogjátok, hogy én vagyok a nagy betus "BÉLA". Pedig elhihetitek, hogy nem. Csak ismerem ot és ismerem az exnejeit is. Pontosan ahogy írom, mindkettot. És bizony, egyiket sem kell félteni...az egyiket azért nem, a másikat meg ezért nem. Mert bár Bélát én is egy gerinctelen, erkolcstelen, ellenszenves alaknak tartom....mégiscsak meg kellene szólítani ezen ugyekben. Márcsak azért is, mert ami ugye két ember kozott a négy fal kozott zajlik arrol csak ok ketten tudják a valódi igazságot. Mondom: Ok-ketten. És egyébként is, így lenne tisztességes.
    
Nénike, 25. 06. 2011 16:58:08 Re: a csajoknak
Alekosz nem hiszünk el neked mindent... Ha meg mindkettőt ismered és egyiket sem kell félteni akkor miért félted mégis Bélát minek akarod tudni a valódi igazságot ha te már úgyis tudod a valódi igazságot...
Sárika, 25. 06. 2011 17:16:25
Sztem Alekosz nő ... hahaha... és irigykedik... :P
Lili, 25. 06. 2011 20:11:13
Szerintem is nö Alekosz és közel áll Bélához. Még az is lehet, hogy valami közeli rokon.
Klárika, 25. 06. 2011 22:25:50 N
Ez egy korekt történet. Nem úgy néz ki mintha a riport alany magát akarná szépíteni egyáltalán szó sincs erröl. Inkább még beismeri az összes hibáját és ettöl szimpatikus. Aki végigolvassa a sorozatot annak nyilvánvalóvá válik hogy itt nincs mit sumákolni a nö részéröl. Valami tényleg nincs rendben az Alekosz hozzászólóval... Miért annyira kiváncsi Bélára hiszen ismeri??
ilali, 01. 08. 2011 22:38:01 Tennessee Williams
„Az a kevés őszinteség, ami a világon van, az olyanoké, akiket valami bánat megpróbált.”
@


Kapcsolódó cikkek

Megkésett döntések (5)

Póda Erzsébet

„Csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét.”

2011.5.20.  1   


Megkésett döntések (4)

Póda Erzsébet

„Csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét.”

2011.4.27.  6   


Megkésett döntések (3)

Póda Erzsébet

„Csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét.”

2011.4.19.    7


Megkésett döntések (2)

Póda Erzsébet

„Csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét.”

2011.4.11.   


Megkésett döntések (1)

Póda Erzsébet

„Csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét.”

2011.4.5.    14

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.