A siker a siker?


Palkó Emese  2014.12.9. 3:53

Mediatizált társadalmunk naponta önti a nyakunkba a sok „jó tanácsot”, hogyan váljunk sikeres nőkké.

A tökéletesnek hitt emancipáció korát éljük, mi nők, amiért keményen megdolgoztak elődeink és mi is. Mediatizált társadalmunk naponta önt a nyakunkba egy vödörnyi – nem is, inkább több vödörnyi – „jó tanácsot”, hogyan válhatunk sikeres nőkké. Kapjuk a sokkoló információáradatot a tévéből, újságokból, internetről, hogy aki nem épít karriert az nem sikeres, aki nem szép, vékony és fiatal, az nem sikeres. Állandó nyomás alatt vagyunk tartva: minél szebbekké, fiatalabbakká, vékonyabbakká és persze sikeresebbekké kell válnunk, különben gyakorlatilag számkivetett, sikertelen nőként kudarcra vagyunk/leszünk ítélve. Örökkön örökké.

Na, de álljunk itt meg egy kicsit! Tényleg több millió nőnek ezt KELL, hogy jelentse a siker? Tényleg ennyire felületessé kell válnunk ahhoz, hogy sikeresek és boldogok lehessünk? Mert, ugye, aki nem sikeres a szó mai ránk erőszakolt értelmében, amit a médiumok közvetítenek, az nem is lehet boldog. Legalábbis ezt sugallja és sulykolja belénk minden szembejövő újság, tévéműsor, önsegítő (!) könyv, és még sorolhatnám.


Ennek ellenére a nőknek, nekem is, más jelentéssel (is) bírhat a siker. Ennek a gondolatnak pedig egyenes következménye, hogy élek a jogommal, miszerint nekem és sok más nőnek nem egyenlő a siker azzal, amit mások el akarnak hitetni velem. Hiszen érezhetem magamat sikeresnek egy jól megszervezett születésnapi bulitól, vagy egy tökéletesen elkészített süteménytől, amit agyondicsérnek a kóstolók. Annyi, de annyi apróság vagy éppen nagy esemény van, amitől az ember lánya sikeresnek és boldognak érezheti magát! És ezek a dolgok nem erőltetnek ránk totális teljesítménykényszert. Csak szimplán elégedettek vagyunk – erőlködés nélkül. Szentül hiszem, hogy a kis dolgok visznek minket előre a siker és a boldogság felé. Abban is hiszek, hogy nem minden nőnek a karrier, a tökéletesen önálló élet, és a tökéletes test jelenti azt, amitől sikeresnek érzik magukat.

Nem szeretem ezt a nyomást, ami felénk áramlik mindenhonnan. Nem minden nő egyenbábu, karrierista Barbie, akinek a szájába kell rágni, hogy ezt és ezt kell tenned ahhoz, hogy vonzó, sikeres és önálló légy, és ha nem ez vagy, akkor senki sem vagy!

Különbözőek vagyunk, eltérő vágyakkal és álmokkal. Sok nőnek az anyaság fontos, vagy a jól működő párkapcsolat, ami megértésen és szereteten alapul, ami mellett a karrier már csak másodlagos. Hány nő van, aki a hobbija révén teljesedik ki, és abban sikeres! Rengeteg nő van, akik számára a közeli család és a barátok a siker kulcsa és záloga. A tökéletes egyensúlyban levő emberi kapcsolataiktól érzik magukat sikeresnek.


Megszámlálhatatlan dologtól lehetünk elégedettek, és ez jó. Nem azt mondom, hogy valaki ne küzdjön, hogy feljebb jusson a ranglétrán. Nem azt mondom, hogy ne járjon edzőterembe, hogy szexinek érezze magát. Nem azt mondom, hogy ne legyen célja, hogy egyedül is fent tudjon tartani egy lakást és egy jó életszínvonalat. Nem azt mondom, hogy ne figyeljen oda a sminkjére és hajára a mindennapokban. Nem azt mondom, hogy ne tartson minden kézben, ha akar.

Csak annak szeretnék hangot adni, hogy nem minden nőnek az a siker, amit nap, mint nap töményen sugároznak a tudatunkba minden fórumon. Csak annak szeretnék hangot adni, hogy vannak olyan nők akiknek, példának okáért az a siker, ha szépen megművelik és leszüretelik a saját termesztésű biogyümölcseiket, zöldségeiket a kis kertjükben.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A nő és a siker V.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Gódány Ildikó, Virágh Mária)

2014.12.19.    51


A nő és a siker IV.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Pogány Erzsébet)

2014.12.12.    6


Sikerre vágyva

Kovács Márta

A fáma szerint, ahol sok nő dolgozik együtt, előbb vagy utóbb elszabadul a pokol.

2014.12.5.    10


A siker nem végtermék

Nagy Erika

Hogy ki miben sikeres, az változó, mint ahogy az is, hogy ki mit tart sikernek.

2014.12.2.    4


A nő és a siker III.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bial Judit, Bokor Klára)

2014.11.28.    27


Sikeresnek lenni

Oriskó Renáta

Sikeresnek lenni egy nő életében azt jelenti, hogy olyan teljesítményt képes nyújtani a mindennapokban, amelyek által közelebb kerül céljai eléréséhez.

2014.11.24.    12

A rovat további cikkei

A nő és a siker II.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bartal Tímea, Gálffy Hodosy Marianna)

2014.11.14.    44


A nő és a siker I.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Dániel Erzsébet)

2014.11.11.    33


Gondolatok a sikerről

Dr. Stenger Györgyi

A siker egy állapot. Olyan belső állapot, amelyet a gondolatainkkal hozunk létre.

2014.11.10.