Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?


Faar Ida  2013.8.27. 3:21

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

Gondolom, most minden gyerekes családban a tanszerek, füzetek, vonalzók, tolltartók és iskolatáskák bűvöletében telnek a napok – üzletről-üzletre járva, keresve a legoptimálisabb, a leginkább pénztárcakímélő megoldásokat. Mert egyáltalán nem mindegy, mennyibe kerül az új tanév elkezdése. Bizony, ha nem vagyunk körültekintőek, pillanatok alatt kifolyik a pénz az ujjaink közül olyan dolgokra, amelyek nem feltétlenül szükségesek a tanuláshoz.

Leltározzunk!

Általában a múlt tanévről is maradnak meg eszközök, vonalzók, üres füzetek, írólap-csomagok, tollak, stb. Írjuk, össze miből mennyi van, és ehhez viszonyítva vásároljuk csak meg a szükséges mennyiséget. Ellenőrizzük a táskák és tolltartók állapotát is: ha kellőképpen megkíméltek, nem szükséges újat vennünk.

Listázzunk!
Azaz részletesen listázzuk, miből mennyi kell. Soha ne vásároljunk csak a hasunkra ütve, hiszen úgy sok fölösleges dolgot is megvehetünk.

Szabjunk határt!
Ha megszabjuk a költségkeretet, elkerülhetjük a túlköltekezést. Ezt a limitet csak abban az esetben lépjük át, ha olyan vásárolnivaló merült fel, amivel addig nem számoltunk.

Hasonlítsuk össze a kínálatot!
A legnagyobb áruházak kínálata ilyenkor a mi malmunkra hajtja a vizet, hiszen egymással versenyezve alakítják ki az áraikat. Ne legyünk restek összehasonlítani az ajánlataikat, és kiválasztani a legkedvezőbbet. Sajnos ebben az árversenyben a kisebb papírboltok rendre alul maradnak, viszont év közben ők az olcsóbbak.

Ne dőljünk be a reklámoknak!
Hupikék törpikék, Barbie, Thomas mozdony – és még folytathatnánk a reklámfigurákat, melyek lázában ég az ország ilyenkor. Na, és a tanszergyártók is, hiszen meg is lovagolják ezt a hullámot – méghozzá borsos árakat kialakítva. Ne dőljön be a reklámoknak, inkább győzze meg a gyermekét arról, hogy jobban jár, ha inkább a moziban nézik meg a filmet a méregdrága füzetek, tolltartók megvásárlása helyett.


Legyünk kreatívak: néhány régi színes meseújság kitűnő füzetborítóként funkcionál, és még egyedi is lesz. A gyermek névjegyét is elkészíthetjük saját magunk, kis fehér papírlapból, amelyre magunk vagy a gyerekünk kreálhat díszes betűket.

Szóljunk rokonainknak, ismerőseinknek!
Csereberéljünk az ismerőseinkkel, hiszen sok teljesen új iskolaszer megmaradt az előző tanévből, így mindenkinek „megújulhat” a felszerelése.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10


Vajon ki ő és hol van a hazája?

Nagy Erika

Az, hogy egyre kevesebb gyerek vesz kezébe manapság könyvet, talán abból is adódik...

2012.5.9.    4