Óvodából iskolába


Jády Mónika  2006.9.6. 12:07

A leendő elsősök szülei általában szorongva várják az iskolakezdést.

A következő (vagy ehhez hasonló) kérdések merülnek fel bennük: Hogy fogja magát érezni a gyerekem az iskolában? Vajon könnyen megy majd neki a tanulás?

Az iskolába kerülés a legtöbb gyerek számára nem okoz problémát: az óvoda és a család általában előkészíti a gyermeket az új életmódra. Mindemellett az iskolakezdés az iskolaértett gyerekeknek is nagy változást jelent (akárcsak az egész családnak), így az első hetekben még őket is kimerítheti az új feladatkör, és ennek következtében egy időre megváltozhat a viselkedésük, fáradékonyabbak lehetnek. Ha pár hétnél tovább tartana ez az időszak, érdemes szakemberhez – gyermekpszichológushoz fordulni.

Hogy mikor tekinthető a gyerek iskolaérettnek? Akkor, ha az új szerepre testileg-lelkileg felkészült. Ez általában hatéves kor körül következik be. Ekkor kerül sor a fogváltásra, valamint az „első alakváltozásra”: az óvodáskori testarányok eltolódnak, a gyermek nyúlánkabb lesz. A kéz is jelentős fejlődésen megy át, amely lehetővé teszi az írás elsajátítását. Csökken a gondolkodás érzelmi telítettsége, az azonnali vágybeteljesülés igénye.

Nagyobb szerepet kapnak a környezet követelményei, és a társas kapcsolatokban is változás következik be, a gyerek egyre inkább kitekint a családi környezetből, és mélyebb kapcsolatot teremt egykorú társaival. Az iskolaérett óvodás örömmel készül az iskolába, az iskolával kapcsolatos tárgyak, tevékenységek bizonyos mértékben a játékaiban is megjelennek. Képes kapcsolatot teremteni és fenntartani a gyerekekkel és a felnőttekkel egyaránt, a rábízott feladatokat nem hagyja félbe, és képes tartósan lekötni magát rajzolással, színezéssel.

Természetesen egy bizonyos tudásszint is szükséges -- például, hogy a gyerek eligazodjon az egytől tízig terjedő számok között, jól használja a több-kevesebb, kisebb-nagyobb fogalmát, képes legyen magát egyszerűbb összetett mondatokban kifejezni. Egyébként a vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyerekek értelmi fejlettségüket tekintve előbb válnak iskolaéretté, mint viselkedésükben.

Az esetek többségében az iskolai foglalkozásokra való alkalmatlanság nem az értelmi képességek hiányát jelenti, hanem azt, hogy a gyermek még nem képes az új helyzethez való alkalmazkodásra.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Becsengettek

Nagy Erika

Becsengettek. Szélesre tárt kapukkal várták az iskolák az örök megújulást képviselő első osztályosokat.

2007.9.16.   


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

A gyerekek egészséges fejlődése természetes ingadozást mutat, és nem hajlandó mindig a rendeletekben előírt évszámokhoz igazodni.

2005.9.10.   

A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10