A NŐ betűrendben (1)


Kiss Adrienn Éva  2014.1.10. 4:34

Sorozatunkban a nőkkel kapcsolatos legjellemzőbb kifejezéseket tekintjük át - ábécé sorrendben.

Legújabb sorozatunkban a női tulajdonságokat, és a nőkkel kapcsolatos legjellemzőbb kifejezéseket tekintjük át. Lássuk, melyek ezek az ábécé első harmadából!


A-tól GY-ig

A, mint Anyaság
A nőkben ott van az az alapvető ösztön, hogy világra hozzon, és felneveljen egy gyermeket. Sokan természetükből fakadóan magától értetődő csodaként élik meg az anyasággal járó odaadást, másoknál csak később jelentkezik ez a fajta elkötelezettség. Akadnak olyanok is, akikben egyszerűen nem alakul ki ez az érzés, pontosabban átalakul valamiféle bizonytalansággá, teherré. Ez általában akkor következhet be, ha valaki rossz példát lát gyerekkorában és fél, hogy ő sem tudna jó anya lenni emiatt. De lehet olyan is, hogy egy nő önmagát egyszerűen előbbre helyezi az ilyenfajta áldozathozatalnál.

Á, mint Ápoltság
Lehet valaki bármilyen szép, ha nem ad a tisztaságra, az ápoltságra. Alapvető fontosságú, hogy egy nő odafigyeljen ezekre a dolgokra. A leggyönyörűbb ruha sem képes leplezni, ha például koszos a körmünk, vagy izzadtak vagyunk. Ha kellőképpen adunk magunkra és a megjelenésünkre, akkor is feltűnőek és szépek lehetünk, ha a természet nem áldott meg bennünket jó genetikával. Nem véletlenül mondják, hogy a szépség belülről fakad. Akárcsak az ápoltságra való igény is.

B, mint Báj
Van, akinél erőteljesebben megnyilvánul, van akinél kevésbé. A báj, mint tulajdonság egyfajta könnyedséget, szerénységet hordoz magában, és leginkább azokra a nőkre jellemző, akik úgy viselkednek, mintha földön járó angyalok lennének. Mind külső, mind pedig belső mivoltunkban.

C, mint Céltudatosság
A 21. század nőjére mi lehetne meghatározóbb jellemző a céltudatosságnál? Ha egy nő érvényesülni akar a munkahelyén, a magánéletében, vagy az élet bármely más területén, bizony oda kell tennie magát, és küzdenie kell. Megesik, hogy ez által sokak szemében – főleg a férfiakéban – ellenszenvet vált ki. Hiszen, nem mindenkinek tetszik az, ha egy nő mindent elkövet azért, hogy elérje céljait. Főleg azoknak nem, akik túl gyengék ahhoz, hogy ezt megtegyék.

Cs, mint Család
Az anyasághoz kapcsolódó fogalom, ám jelentése jóval több. Azt foglalja magába, hogy egy nő ideális esetben képes egy egész család irányítására, egységesítésére. Hány meg hány olyan család van, ahol a közeli hozzátartozók között is feszültség dúl, vagy ami még rosszabb: közöny. Ilyenkor általában a női rokonok kezdeményezik a békülést, és a közösség újraformálását. A nők sokkal könnyebben bocsátanak meg, és sokkal hamarabb elszáll a haragjuk. Ez pedig veszekedésekkor – ami minden család életében jelen van – igencsak jól jön.

D, mint Dominancia
Habár az elfogadott nézet az, hogy a férfiak a dominánsabbak az élet legtöbb területén, mára ez egy kissé felborulni látszik. Hogy ez kinek a hibája, és hogy egyáltalán hibáról van-e szó, sokat vitatkozhatnánk. A lényeg, hogy egy nőnek amellett, hogy önmagáért ki kell állnia, sok esetben bizony a dominánsabb arcát is meg kell mutatnia. Ez egyébként a céltudatossággal is összefügg: akkor érhetünk el sikereket, ha látják rajtunk, hogy kellően elszántak, és rátermettek vagyunk. Anélkül persze, hogy másokon átgázolnánk; a két dolog nem ugyanazt jelenti.

E, mint Empátia
Az empátia, vagyis az együttérzés művészete ott van a férfiakban is, ám ők sokszor túlságosan keménynek akarnak látszani, mintsem kimutassák ezt. Mi nők azonban, a lehető legtöbb esetben számot adunk erről, és támogatásunkról biztosítjuk az arra rászorulókat. Az odafigyelés, az, hogy meghallgatunk másokat és tanácsot adunk, beleképzelve, beleérezve magunkat a másik helyébe, mind ebből a tulajdonságunkból fakad.

É, mint Érzékenység
Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy a nők hamar elpityergik magukat, vagy éppen, hogy túlságosan gyengék. Ehelyett használjuk inkább a sérülékeny és a sebezhető szavakat ennek szinonimájaként! Az érzékenység mindennapjainkban is jelen van: akár egy félresikerült poén, vagy sanda pillantással egy másik nőre is okozhat „hatalmas” sebet. Ezek természetesen átmeneti, hamar begyógyuló sebek, mégis az adott pillanatban sokként élhetjük meg. Vannak, akik nem tudják leplezni ezt, mások azonban inkább csendben szenvednek, és csak később, egy esetleges vita alkalmával róják fel kedvesüknek egykori „hibáját”.

F, mint Figyelmesség
Itt is említhetjük az empátiát, hiszen ez szükséges a másokra való odafigyeléshez. Nekünk, nőknek, elég sok jutott ebből a tulajdonságból is, ám akadnak kivételek, akik inkább magukra vonnak mindenfajta figyelmet. Akik viszont az előbbi kategóriába tartoznak, szerencsések, hiszen valószínűleg kevesebb konfliktusuk és félreértésük adódik életük során.

G, mint Gondoskodás
Anyaság, empátia, figyelmesség. Ezek a korábban felsorolt tulajdonságok mind közrejátszanak a gondoskodás képességének létezésében. Ha a gyermekünk beteg, ha a párunknak szüksége van ránk, ha a barátnőnk csalódott valakiben, mindig lesz pár jó szavunk hozzá, hiszen megvan bennünk az alapvető gondoskodási hajlam. Van, hogy egy jó szó is elég, ám máskor a hosszú, türelmes hallgatás és beszélgetés lesz eredményes.

Gy, mint Gyengédség
Sokan azért nem merik kimutatni, mert a gyengeséggel párosítják, holott teljesen másról van szó. Ha egy nő gyengéd, sokkal szimpatikusabb mások szemében, mivel emberibb, érzőbb lénynek tűnik. Nem szabad attól tartani, mit gondolnak mások. Bátran mutassuk ki, amikor gyengédségre, megértésre vágyunk. Ugyanígy azt is, ha mi akarunk gyengédek lenni másokhoz.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A NŐ betűrendben (3)

Kiss Adrienn Éva

Sorozatunkban a női tulajdonságokat, és a nőkkel kapcsolatos legjellemzőbb kifejezéseket tekintjük át.

2014.2.5.   


A NŐ betűrendben (2)

Kiss Adrienn Éva

Sorozatunkban a nőkkel kapcsolatos legjellemzőbb kifejezéseket tekintjük át - ábécé sorrendben.

2014.1.17.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.