A petesejtdonor 3.


Kabók Zita  2007.9.12. 15:03

Samantha nemsokára megtudta, sikeres volt-e petesejtje megtermékenyítése és beültetése, vagy nem...

A következő napon az orvos elmondta, hogy megtalálták a megfelelő párt a „petesejtjeim számára”. Elmagyarázta, hogy ha csak lehet, a hasonlóság szerint választanak. Például hasonló haj és bőrszín -- hogy az anya és gyermeke a lehető legnagyobb mértékben hasonlítsanak egymásra. Elmondta azt is, hogy a petesejtet megkapó nő párjának a spermája lesz összekeverve az én petesejtemmel, hogy kifejlődjön az embrió, amit pár nappal később beültetnek. Ez a pár mind a 15 petesejtemet megkapja majd, ha esetleg szeretnének még több gyereket.

Ezek után, az én közreműködésem véget ért, és próbáltam a saját életemet tovább élni, úgy ahogyan azelőtt. De nehéz volt. Nem múlt el úgy nap, hogy ne gondoltam volna arra a másik nőre. Vajon mit élt át? Vajon sikeres-e a procedúra?...

Egy hónap múlva felhívtak a klinikáról, hogy a terhesség kialakult, és a baba márciusban fog megszületni. A fellegekben jártam, de ugyanakkor nem tudtam megállni, hogy ne legyek féltékeny. Bármennyire is próbáltam a gondolataimból kiverni, a képek mindig visszatértek. A boldog pár most biztosan a tizenkét hetes vizsgálatra megy… Az anya érzi a bébi első mozdulatát… Babaruhákat vásárolnak… Amíg az a másik nő a babavárás varázslatos idejét éli, én millió mérföldre vagyok attól, hogy az álmom teljesüljön…

A Mr. Igazi keresése helyett, már új célom volt: a gyermekem jövendő édesapjának megtalálására összpontosítottam. Márciusban volt a legnehezebb. Megszületett már? Hasonlíthat rám? A tudat, hogy valahol van egy genetikai gyermekem, megmagyarázhatatlanul különös...

Március óta csak arra koncentrálok, hogy az életem a régi kerékvágásba zökkenjen. Eddig még nem találkoztam senkivel, de nem adom fel a reményt. A barátaim sokszor mondják, hogy ha annyira akarok gyereket, miért nem igényelek sperma donort? De nem ez az álmom – hanem egy gyermek apával.

Aggódom, hogy az álmom soha nem fog teljesülni, és ez a gondolat szörnyű érzéssel tölt el. Néha megelégszem azzal, hogy legalább segítettem egy családnak. Máskor azon gondolkodom, hogy jól tettem-e, hogy másnak adtam a petesejtjeimet. Az egyetlen reményem, hogy egy napon majd én is megtudom, milyen érzés a saját gyermekemet tartani a karjaimban.

Adatok a petesejt adományozásról
(Egyesült Királyságra vonatkozó adatok)

A petesejt beültetés iránt óriási a kereslet – a gyermekáldásra váró nők akár két évet is várnak a megfelelő petesejtre. A legtöbb nő 18-35 éves kora között képes petesejtet adni. Akik erre vállalkoznak, teljes pszichikai támogatásban és orvosi kivizsgálásban részesülnek. Az adományozó, donor, semmilyen legális vagy anyagi felelőséggel nem tartozik a gyermekkel szemben, és a neve nem lesz feltüntetve a gyermek születési bizonyítványán. Amikor azonban a gyermek betölti a 18. életévét, joga van megtudni az adományozó által megadott utolsó lakcímet.

A petesejtdonorra többhetes injekciókúra vár, ezzel serkentik a petesejttermelést, ezen kívül rendszeres vérvételt és más orvosi ellenőrzéseket végeznek el rajta. A petesejteket hosszú, vékony tűvel veszik ki, érzéstelenítés alatt, általában ultrahang segítségével bevezetett tűvel. Bár mellékhatások előfordulhatnak, a donor a művelet elteltével, pár óra múlva hazamehet.

Az angliai törvények alapján a donor nem kaphat anyagi ellenjuttatást a petesejtjeiért, azonban 250 angol font összegű kártérítésre (munkakiesés) és az utazási költségek hozzáfizetésére jogosult. A személynek joga van megtudni, hogy a beültetés sikeres volt-e, és ha sikeres volt, akkor a született gyermekek számát is, azonban a neveiket vagy tartózkodási helyüket nem.

További információk: www.hfea.gov.uk vagy www.lfc.org.uk

Írásunk a Glamour, 2007. augusztus cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A petesejtdonor 2.

Kabók Zita

Samanthát első lépésként alapos orvosi ellenőrzésnek vették alá.

2007.9.8.   


A petesejtdonor 1.

Kabók Zita

Egy másik nő szülte meg a gyermekemet! (Samantha igaz története.)

2007.9.6.   

A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13