A petesejtdonor 3.


Kabók Zita  2007.9.12. 15:03

Samantha nemsokára megtudta, sikeres volt-e petesejtje megtermékenyítése és beültetése, vagy nem...

A következő napon az orvos elmondta, hogy megtalálták a megfelelő párt a „petesejtjeim számára”. Elmagyarázta, hogy ha csak lehet, a hasonlóság szerint választanak. Például hasonló haj és bőrszín -- hogy az anya és gyermeke a lehető legnagyobb mértékben hasonlítsanak egymásra. Elmondta azt is, hogy a petesejtet megkapó nő párjának a spermája lesz összekeverve az én petesejtemmel, hogy kifejlődjön az embrió, amit pár nappal később beültetnek. Ez a pár mind a 15 petesejtemet megkapja majd, ha esetleg szeretnének még több gyereket.

Ezek után, az én közreműködésem véget ért, és próbáltam a saját életemet tovább élni, úgy ahogyan azelőtt. De nehéz volt. Nem múlt el úgy nap, hogy ne gondoltam volna arra a másik nőre. Vajon mit élt át? Vajon sikeres-e a procedúra?...

Egy hónap múlva felhívtak a klinikáról, hogy a terhesség kialakult, és a baba márciusban fog megszületni. A fellegekben jártam, de ugyanakkor nem tudtam megállni, hogy ne legyek féltékeny. Bármennyire is próbáltam a gondolataimból kiverni, a képek mindig visszatértek. A boldog pár most biztosan a tizenkét hetes vizsgálatra megy… Az anya érzi a bébi első mozdulatát… Babaruhákat vásárolnak… Amíg az a másik nő a babavárás varázslatos idejét éli, én millió mérföldre vagyok attól, hogy az álmom teljesüljön…

A Mr. Igazi keresése helyett, már új célom volt: a gyermekem jövendő édesapjának megtalálására összpontosítottam. Márciusban volt a legnehezebb. Megszületett már? Hasonlíthat rám? A tudat, hogy valahol van egy genetikai gyermekem, megmagyarázhatatlanul különös...

Március óta csak arra koncentrálok, hogy az életem a régi kerékvágásba zökkenjen. Eddig még nem találkoztam senkivel, de nem adom fel a reményt. A barátaim sokszor mondják, hogy ha annyira akarok gyereket, miért nem igényelek sperma donort? De nem ez az álmom – hanem egy gyermek apával.

Aggódom, hogy az álmom soha nem fog teljesülni, és ez a gondolat szörnyű érzéssel tölt el. Néha megelégszem azzal, hogy legalább segítettem egy családnak. Máskor azon gondolkodom, hogy jól tettem-e, hogy másnak adtam a petesejtjeimet. Az egyetlen reményem, hogy egy napon majd én is megtudom, milyen érzés a saját gyermekemet tartani a karjaimban.

Adatok a petesejt adományozásról
(Egyesült Királyságra vonatkozó adatok)

A petesejt beültetés iránt óriási a kereslet – a gyermekáldásra váró nők akár két évet is várnak a megfelelő petesejtre. A legtöbb nő 18-35 éves kora között képes petesejtet adni. Akik erre vállalkoznak, teljes pszichikai támogatásban és orvosi kivizsgálásban részesülnek. Az adományozó, donor, semmilyen legális vagy anyagi felelőséggel nem tartozik a gyermekkel szemben, és a neve nem lesz feltüntetve a gyermek születési bizonyítványán. Amikor azonban a gyermek betölti a 18. életévét, joga van megtudni az adományozó által megadott utolsó lakcímet.

A petesejtdonorra többhetes injekciókúra vár, ezzel serkentik a petesejttermelést, ezen kívül rendszeres vérvételt és más orvosi ellenőrzéseket végeznek el rajta. A petesejteket hosszú, vékony tűvel veszik ki, érzéstelenítés alatt, általában ultrahang segítségével bevezetett tűvel. Bár mellékhatások előfordulhatnak, a donor a művelet elteltével, pár óra múlva hazamehet.

Az angliai törvények alapján a donor nem kaphat anyagi ellenjuttatást a petesejtjeiért, azonban 250 angol font összegű kártérítésre (munkakiesés) és az utazási költségek hozzáfizetésére jogosult. A személynek joga van megtudni, hogy a beültetés sikeres volt-e, és ha sikeres volt, akkor a született gyermekek számát is, azonban a neveiket vagy tartózkodási helyüket nem.

További információk: www.hfea.gov.uk vagy www.lfc.org.uk

Írásunk a Glamour, 2007. augusztus cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A petesejtdonor 2.

Kabók Zita

Samanthát első lépésként alapos orvosi ellenőrzésnek vették alá.

2007.9.8.   


A petesejtdonor 1.

Kabók Zita

Egy másik nő szülte meg a gyermekemet! (Samantha igaz története.)

2007.9.6.   

A rovat további cikkei

9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13