A petesejtdonor 3.


Kabók Zita  2007.9.12. 15:03

Samantha nemsokára megtudta, sikeres volt-e petesejtje megtermékenyítése és beültetése, vagy nem...

A következő napon az orvos elmondta, hogy megtalálták a megfelelő párt a „petesejtjeim számára”. Elmagyarázta, hogy ha csak lehet, a hasonlóság szerint választanak. Például hasonló haj és bőrszín -- hogy az anya és gyermeke a lehető legnagyobb mértékben hasonlítsanak egymásra. Elmondta azt is, hogy a petesejtet megkapó nő párjának a spermája lesz összekeverve az én petesejtemmel, hogy kifejlődjön az embrió, amit pár nappal később beültetnek. Ez a pár mind a 15 petesejtemet megkapja majd, ha esetleg szeretnének még több gyereket.

Ezek után, az én közreműködésem véget ért, és próbáltam a saját életemet tovább élni, úgy ahogyan azelőtt. De nehéz volt. Nem múlt el úgy nap, hogy ne gondoltam volna arra a másik nőre. Vajon mit élt át? Vajon sikeres-e a procedúra?...

Egy hónap múlva felhívtak a klinikáról, hogy a terhesség kialakult, és a baba márciusban fog megszületni. A fellegekben jártam, de ugyanakkor nem tudtam megállni, hogy ne legyek féltékeny. Bármennyire is próbáltam a gondolataimból kiverni, a képek mindig visszatértek. A boldog pár most biztosan a tizenkét hetes vizsgálatra megy… Az anya érzi a bébi első mozdulatát… Babaruhákat vásárolnak… Amíg az a másik nő a babavárás varázslatos idejét éli, én millió mérföldre vagyok attól, hogy az álmom teljesüljön…

A Mr. Igazi keresése helyett, már új célom volt: a gyermekem jövendő édesapjának megtalálására összpontosítottam. Márciusban volt a legnehezebb. Megszületett már? Hasonlíthat rám? A tudat, hogy valahol van egy genetikai gyermekem, megmagyarázhatatlanul különös...

Március óta csak arra koncentrálok, hogy az életem a régi kerékvágásba zökkenjen. Eddig még nem találkoztam senkivel, de nem adom fel a reményt. A barátaim sokszor mondják, hogy ha annyira akarok gyereket, miért nem igényelek sperma donort? De nem ez az álmom – hanem egy gyermek apával.

Aggódom, hogy az álmom soha nem fog teljesülni, és ez a gondolat szörnyű érzéssel tölt el. Néha megelégszem azzal, hogy legalább segítettem egy családnak. Máskor azon gondolkodom, hogy jól tettem-e, hogy másnak adtam a petesejtjeimet. Az egyetlen reményem, hogy egy napon majd én is megtudom, milyen érzés a saját gyermekemet tartani a karjaimban.

Adatok a petesejt adományozásról
(Egyesült Királyságra vonatkozó adatok)

A petesejt beültetés iránt óriási a kereslet – a gyermekáldásra váró nők akár két évet is várnak a megfelelő petesejtre. A legtöbb nő 18-35 éves kora között képes petesejtet adni. Akik erre vállalkoznak, teljes pszichikai támogatásban és orvosi kivizsgálásban részesülnek. Az adományozó, donor, semmilyen legális vagy anyagi felelőséggel nem tartozik a gyermekkel szemben, és a neve nem lesz feltüntetve a gyermek születési bizonyítványán. Amikor azonban a gyermek betölti a 18. életévét, joga van megtudni az adományozó által megadott utolsó lakcímet.

A petesejtdonorra többhetes injekciókúra vár, ezzel serkentik a petesejttermelést, ezen kívül rendszeres vérvételt és más orvosi ellenőrzéseket végeznek el rajta. A petesejteket hosszú, vékony tűvel veszik ki, érzéstelenítés alatt, általában ultrahang segítségével bevezetett tűvel. Bár mellékhatások előfordulhatnak, a donor a művelet elteltével, pár óra múlva hazamehet.

Az angliai törvények alapján a donor nem kaphat anyagi ellenjuttatást a petesejtjeiért, azonban 250 angol font összegű kártérítésre (munkakiesés) és az utazási költségek hozzáfizetésére jogosult. A személynek joga van megtudni, hogy a beültetés sikeres volt-e, és ha sikeres volt, akkor a született gyermekek számát is, azonban a neveiket vagy tartózkodási helyüket nem.

További információk: www.hfea.gov.uk vagy www.lfc.org.uk

Írásunk a Glamour, 2007. augusztus cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A petesejtdonor 2.

Kabók Zita

Samanthát első lépésként alapos orvosi ellenőrzésnek vették alá.

2007.9.8.   


A petesejtdonor 1.

Kabók Zita

Egy másik nő szülte meg a gyermekemet! (Samantha igaz története.)

2007.9.6.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    48


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21