Álláskeresőknek


Kabók Zita  2006.5.29. 21:19

Feltételezhetően mindenki szembesült már munka-ügyben azzal a problémával, hogy professzionális tanács híján nem tudta milyen irányban induljon el.

Bár a szakirodalom kétségtelenül ellát bennünket számos okos tanáccsal, azonban a látszólag hasznos tanácsok -- valljuk be -- kis valószínűséggel alkalmazhatók a mi karrierünkbe!

Megnyugtatásképpen tudnunk kell, hogy a problémánkkal nem vagyunk egyedül, sőt! Az alkalmazottak túlnyomó részét naponta kísérti a késztetés, hogy felfedjék a kilépési szándékukat. Azonban valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a legtöbbször mégis csődöt mondunk. Ne feledjük: a munkaváltás mindenki jogosultsága, és a mai időkben egyenesen trendi öt-hatévente munkahelyet változtatni. Azonban korántsem mindegy az, hogy hogyan változtatunk korrekten munkahelyet.

Mielőtt még a hazai vagy külföldi munkapiac kutatásba kezdenénk, első lépésként készítsük el az életrajzunkat. Az életrajz lesz a „cégérünk”, amely létrehozza az első kapcsolatot a leendő munkáltatónkkal. Nem nehéz megfejteni tehát, hogy a hosszú, avagy sablonszerű, unalmas részletekbe menő életrajz nagy valószínűséggel a papírkosárban fog landolni. Nem egy hasonló esetnek lehettem a szemtanúja. Az okok? A sok felesleges részlet mellett elfelejtjük megadni a telefonszámunkat vagy nem megfelelő, piszkos papírt használunk.

Tehát, ha már mindenképpen a munkahely változtatás mellett döntünk, de akkor is, ha nem, el kell készítenünk az önéletrajzunkat. Az önéletrajz segít majd abban is, hogy átértékeljük a helyzetünket, és tisztázzuk, merre tartunk. Az önéletrajz legyen tömör és strukturált, alakítson ki vázlatos képet arról, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és mit tudunk nyújtani a leendő munkáltatónak.

Ne feledjük, hogy egy állásajánlatra gyakran több száz pályázat érkezik be! Tehát jól át kell gondolnunk a miénket, hogy azok közé kerüljön, amelyeket végül el is olvasnak! Az életrajz legyen könnyen áttekinthető: jól láthatóan kiemelt fejezetcímekkel, és részekre tagolva. Használjunk egyértelmű mondatokat, címszavakat, semmiképpen sem körmondatokat! A terjedelmet úgyszintén be kell tartanunk -- az életrajzunk sohase haladja meg a két oldalt!

Az életrajzunk legyen egyedi! Mellékelhetünk fényképet, válogathatunk a betűtípusok között, ám vigyázzunk nehogy túlzásba vigyük! Kezdődjön a nevünkkel, postai és e-mail címünkkel, telefonszámunkkal. Az első szakaszban tömören fejtsük ki, hogy milyen pozícióra pályázunk, és milyen pozitív adottságokkal rendelkezünk. Ezután kezdjük a munkahelyi jártasságunkat fordított kronológiai sorrendben. Kezdjük a cégünk nevével, jelenlegi titulusunkkal, mióta vagyunk ezen a munkahelyen. Majd röviden 3-4 pontban fejtsük ki, hogy mi a felelősségünk. A munkáltatók kíváncsiak lesznek minden időbeni hézagra, tehát ajánlatos nem kihagyni semmit. Ha úgy érezzük, a múltbeli pozíciónk nem idevágó, akkor csak röviden említsük meg. Ezután jöhet az iskolai végzettség. A végzettség megszerzésének az évet jelöljük meg a releváns titulussal, vagy a certifikát nevével. Az általános iskolát is megemlíthetjük egy sorban, ha kiemelt eredménnyel végeztük. Ha a végzettségünk nem általános, tehát különleges, akkor nem árt, ha felsoroljuk a vizsgatantárgyakat, vagy egy rövid mondatban leírjuk mit is jelent. Ha felsőfokú diplománk van, az mindenképpen legyen kiemelve, hogy ne vesszen el a többi végzettség között! Ugyanakkor, ha tréningeken vagy rövidtávú képzésen vettünk részt, azt egy különálló pontban tüntessük fel! Itt szinten szükséges az év, a certifikát és az intézmény neve. Ezután következhetnek a számítógépes ismeretek, ahol meg kell említenünk, hogy mely programokban dolgozunk. A személyes információk mindig az életrajz végére kerüljenek, úgy, mint: nemzetiség, születési idő, családi állapot, jogosítvány, egészségi állapot, személyes, ill. szakmai érdeklődési kor. A nyelvismereteket vagy az elején, a profilban vagy itt kell megemlíteni.

Mindig ügyeljünk arra, hogy azokat az adottságainkat domborítsuk ki, amelyek a hirdetett munkakör betöltéséhez szükségesek! Játsszunk a szavakkal, de semmiképpen se másítsuk meg a valós helyzetet, és ne említsünk meg olyan képességünket sem, melyre csak egy gyorstalpaló kurzuson tettünk szert, és tudjuk, hogy bár jól hangzik, de nem vagyunk maximálisan képzettek a munkakörre! Ne feledjük: a nagyobb cégek ma már pszichológiai, numerikus, vagy akár nyelvtani teszteknek vetnek alá bennünket! Nem ritkaság az sem, hogy a felvételi beszélgetésen (interjún) adott helyzeteket kell majd megoldanunk, esetleg prezentációt kell készítenünk bizonyos témában.

Amikor pedig úgy érezzük, hogy elkészült a tökéletes életrajzunk, adjuk oda barátunknak, kollégánknak, vagy egy tanárnak véleményezésre. Ezután pedig indulhat az álláshirdetések böngészése! Az önéletrajz hosszútávú befektetés -- ettől függ, hogy behívnak-e a személyes találkozóra, ahol rátermettségünket bizonyíthatjuk, vagy nem.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dolgozom, tehát vagyok(2)

Bernád Emese

Bizony, nem mindenkinek adatik meg, hogy a neki legjobban tetsző munkát kapja...

2006.7.31.   


Dolgozom, tehát vagyok

Bernád Emese

Az ember számára mindig fontos volt a munka. Aki nem dolgozik, ne is egyék -- szólt a népi intelem is.

2006.7.25.   


Keresőmunka, házimunka

Bernád Emese

Az International Social Survey Programme keretében 2002-ben 38 országban készült adatfelvétel a „Család és társadalmi szerep” témájában.

2006.6.30.   

A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13