Álláskeresőknek


Kabók Zita  2006.5.29. 21:19

Feltételezhetően mindenki szembesült már munka-ügyben azzal a problémával, hogy professzionális tanács híján nem tudta milyen irányban induljon el.

Bár a szakirodalom kétségtelenül ellát bennünket számos okos tanáccsal, azonban a látszólag hasznos tanácsok -- valljuk be -- kis valószínűséggel alkalmazhatók a mi karrierünkbe!

Megnyugtatásképpen tudnunk kell, hogy a problémánkkal nem vagyunk egyedül, sőt! Az alkalmazottak túlnyomó részét naponta kísérti a késztetés, hogy felfedjék a kilépési szándékukat. Azonban valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a legtöbbször mégis csődöt mondunk. Ne feledjük: a munkaváltás mindenki jogosultsága, és a mai időkben egyenesen trendi öt-hatévente munkahelyet változtatni. Azonban korántsem mindegy az, hogy hogyan változtatunk korrekten munkahelyet.

Mielőtt még a hazai vagy külföldi munkapiac kutatásba kezdenénk, első lépésként készítsük el az életrajzunkat. Az életrajz lesz a „cégérünk”, amely létrehozza az első kapcsolatot a leendő munkáltatónkkal. Nem nehéz megfejteni tehát, hogy a hosszú, avagy sablonszerű, unalmas részletekbe menő életrajz nagy valószínűséggel a papírkosárban fog landolni. Nem egy hasonló esetnek lehettem a szemtanúja. Az okok? A sok felesleges részlet mellett elfelejtjük megadni a telefonszámunkat vagy nem megfelelő, piszkos papírt használunk.

Tehát, ha már mindenképpen a munkahely változtatás mellett döntünk, de akkor is, ha nem, el kell készítenünk az önéletrajzunkat. Az önéletrajz segít majd abban is, hogy átértékeljük a helyzetünket, és tisztázzuk, merre tartunk. Az önéletrajz legyen tömör és strukturált, alakítson ki vázlatos képet arról, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és mit tudunk nyújtani a leendő munkáltatónak.

Ne feledjük, hogy egy állásajánlatra gyakran több száz pályázat érkezik be! Tehát jól át kell gondolnunk a miénket, hogy azok közé kerüljön, amelyeket végül el is olvasnak! Az életrajz legyen könnyen áttekinthető: jól láthatóan kiemelt fejezetcímekkel, és részekre tagolva. Használjunk egyértelmű mondatokat, címszavakat, semmiképpen sem körmondatokat! A terjedelmet úgyszintén be kell tartanunk -- az életrajzunk sohase haladja meg a két oldalt!

Az életrajzunk legyen egyedi! Mellékelhetünk fényképet, válogathatunk a betűtípusok között, ám vigyázzunk nehogy túlzásba vigyük! Kezdődjön a nevünkkel, postai és e-mail címünkkel, telefonszámunkkal. Az első szakaszban tömören fejtsük ki, hogy milyen pozícióra pályázunk, és milyen pozitív adottságokkal rendelkezünk. Ezután kezdjük a munkahelyi jártasságunkat fordított kronológiai sorrendben. Kezdjük a cégünk nevével, jelenlegi titulusunkkal, mióta vagyunk ezen a munkahelyen. Majd röviden 3-4 pontban fejtsük ki, hogy mi a felelősségünk. A munkáltatók kíváncsiak lesznek minden időbeni hézagra, tehát ajánlatos nem kihagyni semmit. Ha úgy érezzük, a múltbeli pozíciónk nem idevágó, akkor csak röviden említsük meg. Ezután jöhet az iskolai végzettség. A végzettség megszerzésének az évet jelöljük meg a releváns titulussal, vagy a certifikát nevével. Az általános iskolát is megemlíthetjük egy sorban, ha kiemelt eredménnyel végeztük. Ha a végzettségünk nem általános, tehát különleges, akkor nem árt, ha felsoroljuk a vizsgatantárgyakat, vagy egy rövid mondatban leírjuk mit is jelent. Ha felsőfokú diplománk van, az mindenképpen legyen kiemelve, hogy ne vesszen el a többi végzettség között! Ugyanakkor, ha tréningeken vagy rövidtávú képzésen vettünk részt, azt egy különálló pontban tüntessük fel! Itt szinten szükséges az év, a certifikát és az intézmény neve. Ezután következhetnek a számítógépes ismeretek, ahol meg kell említenünk, hogy mely programokban dolgozunk. A személyes információk mindig az életrajz végére kerüljenek, úgy, mint: nemzetiség, születési idő, családi állapot, jogosítvány, egészségi állapot, személyes, ill. szakmai érdeklődési kor. A nyelvismereteket vagy az elején, a profilban vagy itt kell megemlíteni.

Mindig ügyeljünk arra, hogy azokat az adottságainkat domborítsuk ki, amelyek a hirdetett munkakör betöltéséhez szükségesek! Játsszunk a szavakkal, de semmiképpen se másítsuk meg a valós helyzetet, és ne említsünk meg olyan képességünket sem, melyre csak egy gyorstalpaló kurzuson tettünk szert, és tudjuk, hogy bár jól hangzik, de nem vagyunk maximálisan képzettek a munkakörre! Ne feledjük: a nagyobb cégek ma már pszichológiai, numerikus, vagy akár nyelvtani teszteknek vetnek alá bennünket! Nem ritkaság az sem, hogy a felvételi beszélgetésen (interjún) adott helyzeteket kell majd megoldanunk, esetleg prezentációt kell készítenünk bizonyos témában.

Amikor pedig úgy érezzük, hogy elkészült a tökéletes életrajzunk, adjuk oda barátunknak, kollégánknak, vagy egy tanárnak véleményezésre. Ezután pedig indulhat az álláshirdetések böngészése! Az önéletrajz hosszútávú befektetés -- ettől függ, hogy behívnak-e a személyes találkozóra, ahol rátermettségünket bizonyíthatjuk, vagy nem.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dolgozom, tehát vagyok(2)

Bernád Emese

Bizony, nem mindenkinek adatik meg, hogy a neki legjobban tetsző munkát kapja...

2006.7.31.   


Dolgozom, tehát vagyok

Bernád Emese

Az ember számára mindig fontos volt a munka. Aki nem dolgozik, ne is egyék -- szólt a népi intelem is.

2006.7.25.   


Keresőmunka, házimunka

Bernád Emese

Az International Social Survey Programme keretében 2002-ben 38 országban készült adatfelvétel a „Család és társadalmi szerep” témájában.

2006.6.30.   

A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16