Au-pairnek lenni nem könnyű(2)


Kabók Zita  2003.12.16. 22:38

Amikor elmúlik a kezdeti eufória, elkezdtem összehasonlítani a hazámat külfölddel.

És bizony rájöttem, hogy szakadéknyi a két ország közti különbség. Mert itt minden más: a házak, az utak, az utcák, az autók, a gyerekek, a felnőttek, az emberek viselkedése, a boltok, az időjárás, az életszínvonal. Az elárusító itt nem néz ránk ferde szemmel és természetes, hogy az ember visszaviszi a boltba az előző napon vásárolt terméket - mert nem tetszik a színe, vagy a formája.

Angliában magas az életszínvonal, és csak az nem talál munkát magának, aki nem akar. Nagyon sok a jótékonysági célú bolt, ahol használt ruhát, könyvet, tárgyakat lehet vásárolni. Reggelenként nagy zsákok állnak előttük, mert aki lomtalanít, ide hozza a felesleges tárgyait, s a befolyó pénzt aztán jótékony célokra fordítják. Ilyen ez a körforgás, és így hoz egy termék többször is hasznot. Nagyon sok kincset lehet találni az efféle helyeken. Például vettem már magamnak Budapestről származó angol nyelvű könyvet, magyar nyelvű lemezt vagy Magyarországon készült ruhát.

Az élelmiszerboltokban kis csomagolású kekszet nemigen lehet venni, minden nagy csomagokban és zsákokban kapható. A tanulók iskola után bevonulnak az édességboltba és minden elképzelhetetlen színű es formájú gumicukrot, nyalánkságot és üdítőitalt vásárolnak, hogy úton hazafelé teletömjék magukat, s aztán otthon folytassák.

Először fintorogva néztem, hogy az angolok mi mindent összeesznek, de már átformálódtam. Megszoktam az időjárást, és az étkezési szokásokat is. Az angliainak mindegy, hogy mit mivel eszik. Az étel megfőtt-e, vagy lejárt-e a szavatossága, meg van-e mosva, illetve pucolva. A sült krumplit leönthetjük ecettel, vagy kókusztejjel a rizst, összekeverhetjük a sört az üdítőitallal, a bivalyerős feketeteába tejet löttyinthetünk, és túrót kenhetünk a kenyérre, amit aztán dzsemmel díszítünk.
Majd ámulunk és bámulunk, hogy milyen finomat főztünk és ettünk! Azelőtt rá sem tudtam nézni a tejjel leöntött, joghurttal összekevert gabonapehelyre -- ma pedig már nagyon ízletesnek tartom.

A mosásból sem kell gondot csinálni. Szelektálás? Az meg mit jelent? Fekete, fehér Angliában egyszerre kerül a mosógépbe.
(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Világot látni

Kabók Zita

Közép-kelet Európában az egyre terjedő szegénység, a romló életszínvonal, a munkanélküliség sok fiatalt csalogat külföldre.

2004.7.5.   


Menni vagy maradni?

Kabók Zita

Jelenleg Angliában élek, és akárhányszor hazamegyek közép-kelet európai otthonomba, mindenki arról faggat, milyen az élet külföldön, mit tanácsolnék, ha valaki világot szeretne látni?

2004.6.25.   


Au-pairnek lenni nem könnyű(3)

Kabók Zita

Angliában, az öltözködésben sem tesznek különbséget tél és nyár között. A szandál, a miniszoknya vagy a csizma mindig időszerű.

2003.12.19.  1   


Au-pairnek lenni nem könnyű(1)

Kabók Zita

E sorok írása közben nehéz kiragadnom egy-egy mozzanatot, jellemző vonást abból a világból, amelyben most, hazámon kívül, élek. (A cikk szerzője jelenleg az angliai Manchesterben dolgozik.)

2003.12.14.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42