Bodyrock


Huszár Katalin  2012.5.21. 5:25

A gyors fogyás és izmosodás titka

Akinek nem az a célja, hogy „csak” leadjon pár kilót (ami, valljuk be őszintén, nagyon nehéz), aki izmosabbá szeretne válni, vagy aki szálkásítani szeretne, az válassza ezt az új mozgásformát!

A bodyrock nem más, mint egy HIIT, azaz High Intens Interval Training, magyarul magas intenzitású intervallumedzés. Ennek lényege, hogy a nagy intenzitású és pihenő szakaszokat váltogatni kell edzés közben gyorsan egymás után.

Miben más ez, mint a többi edzésforma? Jó ideig az egyenletes tempójú edzést istenítették az emberek, vagyis egyenletes tempóban mozogtak zsírégetés céljából, ha fogyni akartak. Aztán a kutatások bebizonyították, és a tapasztalat is azt mutatta, hogy ez nem így van. Az intenzív edzések, mint a bodyrock is, nagyon felgyorsítják az anyagcserét, így segítik a fogyást. A felfokozott anyagcserének köszönhetően a zsírégetés is intenzív, mert az edzés során felpörgetett anyagcserét a szervezet próbálja visszaállítani az edzés előtti szintre. Ehhez viszont oxigénre van szüksége a szervezetnek, ami pedig az oxigénfogyasztás általi energianyeréshez rendesen égeti a kalóriát. Konkrét példaként említeném a kocogást. Az egyenletes tempóban való futás nem égeti ugyanolyan intenzitással a kalóriát, mint a sprint-kocogás-tempós futás váltakozása, váltogatása.

Tehát a bodyrock nagyon nagy előnye, hogy a ráfordított idő arányában a legtöbb kalóriát elégető edzésforma. Húsz perc jól összeállított intervallumedzés simán felveszi a versenyt egy órányi egyenletes tempójú kocogással!

Az interneten található bodyrockos videofelvételek láttán (érdemes megnézni!) kétségeim támadtak, vajon kibírok-e 60 perc kemény „testépítést”. Valószínű, mindenki megretten, ha intenzív izomerősítő órára készül. Így voltam ezzel én is. Mégis belevágtam.

A legkeményebb az első óra volt. Másnap ki sem bírtam kecmeregni az ágyból. A legalapvetőbb mozdulatok is fájdalmasak voltak. Nem bírtam mozdulni, lépcsőzni, gyalogolni, felemelni a karom-lábam. Miért is?

Tulajdonképpen minden egyes órán minden izomcsoportot átmozgatunk és erősítünk úgy, hogy fél-egy percenként más-más gyakorlatot végzünk pl. a hasizomra. Bemelegítésként (és zárásként, levezetőként) ugrókötelezünk. Most már értem, hogy a bokszolók miért használják ezt a gyerekeknek szánt játékszert tornaeszközként! Ezután a láb, a kar, majd a törzs izmait erősítjük ugyanazzal a módszerrel. Tehát 6-10 percen keresztül ugyanazt az izomcsoportot erősítjük, de percenként más-más gyakorlattal, és közbeiktatunk 10-30 másodperces szüneteket-pihenőket, miközben nem állunk le teljesen, hanem sétálunk, vagy ellazítjuk izmainkat. Az elsődleges és legfontosabb az óra eleji és végi izomnyújtás, nehogy megrövidüljenek, mert intenzíven igénybe vesszük azokat.

Saját tapasztalatok:

1. Izomláz, izomláz, izomláz! Mindenhol, és másnap meg harmadnap jelentkezett! Tehát jól végeztem a gyakorlatokat, és átléptem testem jelenlegi erőnlétének, erősségének határát, képes vagyok erősebb edzéstervek végrehajtására is.

2. Nem is a gyakorlatok végrehajtása volt nehéz, hanem a súlyok és egyéb eszközök emelgetése, használata, bár sok gyakorlatnál csak saját súlyunkat használtuk. Mint minden testmozgáshoz, ehhez is hozzá kell szoknom!

3. Hihetetlenül gyorsan erősíti kondíciónkat, állóképességünket! Lihegtem, kapkodtam a levegőt az óra első perceiben, de utána rájöttem, hogy egyenletes és intenzív lélegzéssel ezt megelőzhetem (orron be, szájon ki).

4. A 60 perc olyan gyorsan telt el, észre sem vettem, hogy megizzadtam, de nagyon. Sőt azt is csak hazafelé menet és másnap éreztem, hogy borzasztóan elfáradtam.

Mire jó még a bodyrock?

Felkészít a stresszhelyzetekre, a mindennapi életben lezajló nyugalmi időszakok és (pozitív vagy negatív) stresszhelyzetek pillanatok alatti váltakozására. Vagyis ezzel az edzéssel a szervezet megtanul nagyon gyorsan reagálni ilyen helyzetekre.

Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy a gyakori intenzitásváltások miatt nem lehet megunni. Kitartás kell hozzá! Ehhez pedig egy dolgot kell tudni: minden a fejben dől el!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Guruljunk két vagy négy keréken!

Huszár Katalin

Végre itt a jó idő, így a szabadban is sportolhatunk, illetve sportolva szórakozhatunk. Pattanjunk hát két vagy négy kerékre!

2012.6.18.   


A Pilates-torna

Huszár Katalin

A Pilates-tornába már az első alkalommal beleszerettem.

2012.4.23.    6


Zumbára fel!

Huszár Katalin

A sport bármilyen formáját is választom, mindig hatással van rám az oktató személye.

2012.4.10.   


A futás öröme

Huszár Katalin

Mikor futni kezdtem, öt perc után a bokámnál lógott a nyelven.

2012.3.26.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16