Negyven felett...


Földes Gyöngyi  2014.1.22. 4:02

...a mozgás még fontosabb!

Nini, elmúlt egy év! A karácsony tovaszállt. Fogadalmak hada és elhatározások serege fogalmazódott meg a fejekben. Saját elhatározásaim közé tartozik, többek közt az is, hogy segítsek, ha egy egészségesebb életvitelre határozta el magát.

Így nehezebb, mert láthatatlan közönségnek írok. Megfordult a fejemben: vajon mi az, ami érdekelheti az olvasót? Végül úgy döntöttem, a most elkészített anyag talán sokak számára segítségül szolgálhat.

A változókor közeledtével csökken a nők progeszteron termelődése, ezáltal még normális ösztrogén termelődés mellett is ösztrogén túlsúly keletkezik. Felborul a két hormon (ösztrogén, progeszteron) egyensúlya. Ennek oka a tüszőrepedés, azaz a havi ciklus elmaradása. Tehát nincs peteérés, minimális a progeszteron termelődés. Tudni kell, hogy magához a peteéréshez a nő szervezete tetemes mennyiségű energiát használ fel. Ha ez a folyamat elmarad, ezt az energiát a szervezet nem használja fel, így felesleggé válik, és sajnos zsírszövet formájában lerakódik. Ebből következik, hogy egy karcsú nő változatlan életmód mellett is hízásnak indul. Ebben az esetben a hízást csak kevesebb kalória bevitellel és több energiakiadással tudjuk megakadályozni.

A has tájékán és a zsigerek közt megnövekedett zsírszövet a leginkább egészségkárosító. A zsírszövet pedig ösztrogént termel. Olyan betegségek alakulhatnak ki, melynél nem is gondolnánk, hogy a hormonrendszernek is szerepe van: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, agyi érkatasztrófák rizikója. A hormon egyensúlytalanság megnövelheti az allergiás hajlamot, a hajhullást, a nem kívánt szőrösödést. Továbbá a csontritkuláson kívül megnöveli a más mozgásszervi betegségek előfordulását is.

Tehát hölgyeim, amire oda kell figyelni: 30 éves kortól a csontritkulás megelőzéseként kalcium plusz bevitelt igényel a szervezetünk, éppen a havi ciklusaink miatt részben megcsappanó források végett.


Ha meg már elhagytuk a 40-et, akkor ügyeljünk súlyunk megtartására! Mozogjunk többet és együnk kevesebbet! Törekedjünk a változatos és vitamindús étkezésre! Évente legalább egyszer ajánlatos a tavaszi időszakban a léböjtkúra, legalább egy napra, amikor csak gyógyteákat és frissen facsart zöldség és gyümölcslevek szerepelnek az étlapunkon. A rendszeres mozgással a hormonszintünk is beáll egy normalizált szintre, amivel a csontritkulást is késleltethetjük, de a súlyfeleslegnek is határt szabhatunk.

A kor nem lehet akadálya annak, hogy jól nézzünk ki. Sosincs késő! Visszakaphatjuk az önbizalmunkat, és részben a bőrünk és testünk feszességét is. A "majd tornázok otthon" nem garancia semmire. Nincs húzóerő, nincs inspiráció, és lehet, hogy még bírnánk a terhelést, de a leggyakrabban az otthoni tornázást félbehagyjuk, vagy el se kezdjük. Ami ajánlatos: a csoportos edzésforma, vagy az edzői irányítás. Ez az, ami mindig előbbre visz!

Vágjunk bele, és keressünk egy megfelelő, nekünk tetsző és rendszeres edzésformát! Ne feledjük: negyven felett a mozgás még fontosabb!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Tornázzunk!(2)

Sorozatunkban fitlabdával is végezhető tornagyakorlatokat mutatunk be, amelyek ezúttal is a has izmait erősítik.

2006.4.5.   


Tornázzunk!

Póda Erzsébet

A testmozgás nagyon fontos dolog az egészségünk -- és nem utolsósorban a szépségünk szempontjából…

2006.3.4.   

A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13