Negyven felett...


Földes Gyöngyi  2014.1.22. 4:02

...a mozgás még fontosabb!

Nini, elmúlt egy év! A karácsony tovaszállt. Fogadalmak hada és elhatározások serege fogalmazódott meg a fejekben. Saját elhatározásaim közé tartozik, többek közt az is, hogy segítsek, ha egy egészségesebb életvitelre határozta el magát.

Így nehezebb, mert láthatatlan közönségnek írok. Megfordult a fejemben: vajon mi az, ami érdekelheti az olvasót? Végül úgy döntöttem, a most elkészített anyag talán sokak számára segítségül szolgálhat.

A változókor közeledtével csökken a nők progeszteron termelődése, ezáltal még normális ösztrogén termelődés mellett is ösztrogén túlsúly keletkezik. Felborul a két hormon (ösztrogén, progeszteron) egyensúlya. Ennek oka a tüszőrepedés, azaz a havi ciklus elmaradása. Tehát nincs peteérés, minimális a progeszteron termelődés. Tudni kell, hogy magához a peteéréshez a nő szervezete tetemes mennyiségű energiát használ fel. Ha ez a folyamat elmarad, ezt az energiát a szervezet nem használja fel, így felesleggé válik, és sajnos zsírszövet formájában lerakódik. Ebből következik, hogy egy karcsú nő változatlan életmód mellett is hízásnak indul. Ebben az esetben a hízást csak kevesebb kalória bevitellel és több energiakiadással tudjuk megakadályozni.

A has tájékán és a zsigerek közt megnövekedett zsírszövet a leginkább egészségkárosító. A zsírszövet pedig ösztrogént termel. Olyan betegségek alakulhatnak ki, melynél nem is gondolnánk, hogy a hormonrendszernek is szerepe van: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, agyi érkatasztrófák rizikója. A hormon egyensúlytalanság megnövelheti az allergiás hajlamot, a hajhullást, a nem kívánt szőrösödést. Továbbá a csontritkuláson kívül megnöveli a más mozgásszervi betegségek előfordulását is.

Tehát hölgyeim, amire oda kell figyelni: 30 éves kortól a csontritkulás megelőzéseként kalcium plusz bevitelt igényel a szervezetünk, éppen a havi ciklusaink miatt részben megcsappanó források végett.


Ha meg már elhagytuk a 40-et, akkor ügyeljünk súlyunk megtartására! Mozogjunk többet és együnk kevesebbet! Törekedjünk a változatos és vitamindús étkezésre! Évente legalább egyszer ajánlatos a tavaszi időszakban a léböjtkúra, legalább egy napra, amikor csak gyógyteákat és frissen facsart zöldség és gyümölcslevek szerepelnek az étlapunkon. A rendszeres mozgással a hormonszintünk is beáll egy normalizált szintre, amivel a csontritkulást is késleltethetjük, de a súlyfeleslegnek is határt szabhatunk.

A kor nem lehet akadálya annak, hogy jól nézzünk ki. Sosincs késő! Visszakaphatjuk az önbizalmunkat, és részben a bőrünk és testünk feszességét is. A "majd tornázok otthon" nem garancia semmire. Nincs húzóerő, nincs inspiráció, és lehet, hogy még bírnánk a terhelést, de a leggyakrabban az otthoni tornázást félbehagyjuk, vagy el se kezdjük. Ami ajánlatos: a csoportos edzésforma, vagy az edzői irányítás. Ez az, ami mindig előbbre visz!

Vágjunk bele, és keressünk egy megfelelő, nekünk tetsző és rendszeres edzésformát! Ne feledjük: negyven felett a mozgás még fontosabb!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Tornázzunk!(2)

Sorozatunkban fitlabdával is végezhető tornagyakorlatokat mutatunk be, amelyek ezúttal is a has izmait erősítik.

2006.4.5.   


Tornázzunk!

Póda Erzsébet

A testmozgás nagyon fontos dolog az egészségünk -- és nem utolsósorban a szépségünk szempontjából…

2006.3.4.   

A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.