Problémamegoldás 2.


Kabók Zita  2006.12.29. 16:45

A következő gyakorlatunk szintén nagyon érdekes volt. Különböző foglalkozású emberek jellemét kellett kitalálnunk.

Mint például egy vezető beosztású férfi ex-baratnőjét, egy ügyvédet, egy íróét, stb. Érdekes módon mindannyian egy pénzéhes cicababát vázoltunk fel az ex-baratnőre, az ügyvédet pedig egy beképzelt és beszédes embernek tituláltuk. Az íróban sem nagyon különbözött a véleményünk, akit egy kócos, valószínűleg borostás, steppelt ujjú zakós férfinak képzeltünk. Lesújtó módon nem voltunk tudatában annak, hogy az illető személyeket még csak nem is ismertük, de máris véleményt nyilvánítottunk róluk. Ugyanezt tesszük a mindennapi életünkben. Embereket ítélünk meg anélkül, hogy ismernénk őket, csupán az öltözködésük, a szexuális beállítottságuk, a testbeszéd alapján, sőt még a lakhelyük, akcentusuk szerint is. Ugye, milyen elgondolkodtató?

A következő gyakorlatunk a problémamegoldásban tett próbára bennünket. Különböző csoportokra osztottak bennünket. A csoport minden tagjának öt másodpercig mutattak egy bizonyos képet, melyen több tucat ábra volt helyezve. Majd a csoport általunk kiválasztott két tagjának újra megmutatták a kép egy bizonyos részét. Miután memorizáltuk az ábrák elhelyezkedését ugyanezt át kellett vetítenünk a saját feladatlapunkra, és a képeket ugyanúgy elhelyezni, mint az eredetin. Az ábrákat többször is megnézhettük, azonban ezért már pontlevonás járt.

Ha egy problémát meg akarunk oldani, először is tökéletesen meg kell ismernünk a feladványt, majd analizálnunk kell a problémát. Álljunk meg és gondolkodjunk, vizsgáljuk meg a tényeket, hallgassuk meg mások véleményét, majd alakítsuk ki a stratégiát, mely remélhetőleg majd a megoldáshoz vezet.

A mi csoportunk előre megegyezett, hogy ki melyik részét memorizálja majd a képnek: a felső bal és jobb sarkat, vagy az alsó bal és jobb sarkat. Ezek után már sokkal könnyebb volt a képet összeállítani, de még ekkor is kritikusak voltunk önmagunkkal szemben, és további pontveszteségért újabb képmegtekintést igényeltünk. Bár az elején már elvileg sok pontot veszítettünk, mégis mi voltunk azok, akik a pontos stratégiának köszönhetően a játékot megnyertük.

Éppen ezért soha ne sajnáljuk az időt arra, hogy a munkánk (problémánk, életünk) stratégiáját gondosan felépítsük, mert a tökéletes megoldáshoz csakis a tisztánlátás és a probléma pontos felvázolása vezethet el bennünket.

(Folytatjuk)

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Másokat hibáztatunk 3.

Kabók Zita

Sokan és sokszor esünk az önsajnálat hibájába, s ha valami nem sikerül, egyszerűen másokat teszünk felelőssé…

2007.1.17.   


Mi és a világ 1.

Kabók Zita

Munkatársunk önismereti és kommunikációs tréningen vett részt, és most legnagyobb örömünkre megosztja velünk tapasztalatait.

2006.12.13.   

A rovat további cikkei

Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.