Problémamegoldás 2.


Kabók Zita  2006.12.29. 16:45

A következő gyakorlatunk szintén nagyon érdekes volt. Különböző foglalkozású emberek jellemét kellett kitalálnunk.

Mint például egy vezető beosztású férfi ex-baratnőjét, egy ügyvédet, egy íróét, stb. Érdekes módon mindannyian egy pénzéhes cicababát vázoltunk fel az ex-baratnőre, az ügyvédet pedig egy beképzelt és beszédes embernek tituláltuk. Az íróban sem nagyon különbözött a véleményünk, akit egy kócos, valószínűleg borostás, steppelt ujjú zakós férfinak képzeltünk. Lesújtó módon nem voltunk tudatában annak, hogy az illető személyeket még csak nem is ismertük, de máris véleményt nyilvánítottunk róluk. Ugyanezt tesszük a mindennapi életünkben. Embereket ítélünk meg anélkül, hogy ismernénk őket, csupán az öltözködésük, a szexuális beállítottságuk, a testbeszéd alapján, sőt még a lakhelyük, akcentusuk szerint is. Ugye, milyen elgondolkodtató?

A következő gyakorlatunk a problémamegoldásban tett próbára bennünket. Különböző csoportokra osztottak bennünket. A csoport minden tagjának öt másodpercig mutattak egy bizonyos képet, melyen több tucat ábra volt helyezve. Majd a csoport általunk kiválasztott két tagjának újra megmutatták a kép egy bizonyos részét. Miután memorizáltuk az ábrák elhelyezkedését ugyanezt át kellett vetítenünk a saját feladatlapunkra, és a képeket ugyanúgy elhelyezni, mint az eredetin. Az ábrákat többször is megnézhettük, azonban ezért már pontlevonás járt.

Ha egy problémát meg akarunk oldani, először is tökéletesen meg kell ismernünk a feladványt, majd analizálnunk kell a problémát. Álljunk meg és gondolkodjunk, vizsgáljuk meg a tényeket, hallgassuk meg mások véleményét, majd alakítsuk ki a stratégiát, mely remélhetőleg majd a megoldáshoz vezet.

A mi csoportunk előre megegyezett, hogy ki melyik részét memorizálja majd a képnek: a felső bal és jobb sarkat, vagy az alsó bal és jobb sarkat. Ezek után már sokkal könnyebb volt a képet összeállítani, de még ekkor is kritikusak voltunk önmagunkkal szemben, és további pontveszteségért újabb képmegtekintést igényeltünk. Bár az elején már elvileg sok pontot veszítettünk, mégis mi voltunk azok, akik a pontos stratégiának köszönhetően a játékot megnyertük.

Éppen ezért soha ne sajnáljuk az időt arra, hogy a munkánk (problémánk, életünk) stratégiáját gondosan felépítsük, mert a tökéletes megoldáshoz csakis a tisztánlátás és a probléma pontos felvázolása vezethet el bennünket.

(Folytatjuk)

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Másokat hibáztatunk 3.

Kabók Zita

Sokan és sokszor esünk az önsajnálat hibájába, s ha valami nem sikerül, egyszerűen másokat teszünk felelőssé…

2007.1.17.   


Mi és a világ 1.

Kabók Zita

Munkatársunk önismereti és kommunikációs tréningen vett részt, és most legnagyobb örömünkre megosztja velünk tapasztalatait.

2006.12.13.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21