Rasszizmus és erőszak Belgiumban


Šipošová Miroslava  2006.10.28. 19:40

A belgák az emberi életet és az erkölcsi értékeket tisztelő civilizált nemzetek közé tartoznak.

A nemzet fejlettségére való tekintet nélkül mindig akadnak, akiknek ez az elv nem tetszik, és a saját ösztöneik és szenvedélyük szerint cselekszenek. Néha csak egyénekről, máskor viszont kimondottan szervezetekről van szó. Belgium sem kivétel. Itt is történnek abnormális események, amelyek megzavarják a többi ember nyugodt életét és megingatják biztonságérzetét.

Pár hónappal ezelőtt egy – mellesleg Észak Velencéjének nevezett – kisvárosban, egy bőrfejűek által kedvelt kocsmában találkoztak a nacionalizmus és a tiszta faj követői. Kisebb villongásokat provokáltak ki, és „jogos” dühüknek pár városközpontban lévő kirakat látta kárát. Ezen események felrázták az alvó szimpatizánsokat és felcsapott a gyűlölet és ellenállás hulláma. Ezt egy kiskorú suhanc cselekedete tetézte be azzal, hogy egy másik város központjában, délelőtt agyonlőtt egy fiatal fekete bőrű au-pairt, és a rábízott négyéves fehér kislányt. Ezt a fiatal férfit a nagyapja nevelte, akinek Hitler volt a példaképe...

„Véletlenül” a tiszta Belgiumot hirdető politikai párt is nagyon elvhű, és alapvetően minden idegen ellen tiltakozó új politikai programot hozott nyilvánosságra az ez évi választásokra készülve. Csak a belgák élhetnek és dolgozhatnak Belgiumban.

Ám e programot nehéz lenne kivitelezni a valóságban. Belgium az Európai Unió „fővárosa”, vagyis olyan hely, ahol a tagállamok mindegyikéből származó emberek dolgoznak. E politikai program érvényesítésének a lehetetlenségét az a tény is megerősíti, hogy a kormány kiadta azon munkahelyek listáját, amelyeket nem tudnak belgákkal betölteni, mert egyszerűen nincs annyi ember.

Mondok pár példát: Belgiumnak évente 10 000 mérnökre van szüksége, mérnöki diplomát viszont minden évben csupán ötezren szereznek. Ugyanez a probléma az ápolónőkkel (jelenleg még Romániából is várják őket), kertészekkel, hajókapitányokkal, menedzserekkel, számítógépes szakemberekkel és így tovább. A listán több mint százféle munkabeosztás található. Hogyan boldoguljon az ország, ha nincs elég munkaerő? Ez az itteni nacionalistákat nem izgatja. És mi van az Unió területére érvényes szabad munkavállalás víziójával?

A már így is bonyolult helyzetet tovább komplikálta az Interpol által hónapok óta körözött török terroristanő szökése, valamint egy gyilkosság (amelynek áldozata egy 17 éves fiú, elkövetői pedig kiskorú lengyel cigányok voltak), egy nagykereskedelmi lánc üzleteit érintő gyújtogatások Belgium egész területén, és legutóbb két 8 és 11 éves kislány elrablása.

Természetesen a kormány reagál az eseményekre, és minden tőle telhetőt megtesz. Például szigorították a fegyvertartási törvényt, végre már nem vásárolhat bárki fegyvert... A büntethetőség korhatárának csökkentéséről az eredeti 18 évről 16-ra szintén tárgyalnak már, ugyanis a kiskorú gyilkosok száma rohamosan emelkedik.

Minden országnak és népnek megvannak a saját pozitívumai és negatívumai. Belgium lényegében biztonságos ország, ahol működik a rendőrség és a bíróság is. Biztosan nem emelkedik ki az erőszakos cselekedetek számával a többi európai ország közül. Ami azonban megdöbbentő, hogy a helyzet alakulására való tekintettel, a nacionalista politikai párt szavazótábora hirtelen megnőtt.

Szomorú és számomra felettébb érthetetlen, hogy mindig voltak, vannak és lesznek emberek, akik számára a gyűlölet, a durvaság és az erőszak életfilozófia.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ilyen volt a karácsonyom

Šipošová Miroslava

Hát sikerült! Az én első saját, önálló karácsonyom…

2007.1.10.   


Egyenlő(tlen)ség

Šipošová Miroslava

Egy halom folyóiratot lapoztam át, és tudatosan figyeltem arra, hol találok valami tipikusat a nőkről és a férfiakról.

2006.12.6.   


Belgiumi fele-fele

Šipošová Miroslava

Belgium az egyetlen ország Európában, ahol az állampolgárnak kötelessége szavazni.

2006.11.9.   


A belga nők

Šipošová Miroslava

Napjainkban a belga társadalomban a nők a férfiakkal egyenrangú helyzetben vannak.

2006.7.9.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16