Szerető: az örök „harmadik” 1.


Póda Erzsébet  2006.11.21. 12:37

Ő az, aki szeret, de szenved, büszke, holott megalázott.

A nős férfiak önbizalmának erősítői, virágzó férfiasságuk bizonyítékai, ékességek, büszkeségek, királynők vagy rabszolgák, szerelmek vagy szexpartnerek. Magasztaltak vagy átvertek, kényeztetettek vagy kínozottak. Titkoltak vagy nyíltan vállaltak. Ők azok, akik szeretnek, de szenvednek, büszkék, mégis megalázottak. Ők azok, akik hűségesebbek a feleségeknél, s akkor is reménykednek, ha a remény már évek óta merev halott. Fiatal nők, akik mindenről lemondva akár éveken át várnak a mellékvágányon az imádott férfiúra. Ők azok, a „szerelmi” háromszögek harmadik csúcsai: a szeretők.

Ne is tagadjuk: sok nő „dicsekedhet” közülünk szeretői státusszal. Manapság ugyan már nem akad oly sűrűn egy-egy nemesember, vagy királyi főúr, akinek, ha ügyesek és szexisek vagyunk, egy-kettőre ágyasává vagy hivatalos szeretőjévé válhatunk. De vannak gazdag(abb) vállalkozók, és kevésbé tehetős, de jó megjelenésű úriemberek vagy nem annyira jóképű, de jó szövegű férfiak (egytől-egyig köztiszteletben álló családapák), akik basaként tartják háremüket. Persze nem annyira népeset, mint a keleti világ történeteiben, egyszerre csak két vagy három tagút. A legtöbb nős férfi természetesen kínosan ügyel arra, nehogy a felesége tudomást szerezzen kiruccanásairól, pásztoróráiról. Szinte törvényszerű, hogy épp a gyanútlan feleség értesül utolsóként férje kettős (időnként hármas) életéről. De mint mindig, ma is köztitok, ki kinek a szeretője.

A közvélemény szinte mindig a szerelmi háromszög „betolakodó” tagját ítéli el: a szeretőt. Az esetek túlnyomó többségében a nőt. Mindig ő a bűnös, a csábító, a harmonikus boldog családok szétrombolója. A nős férfit annál kevesebb vád éri. Hogyne, hiszen már a Paradicsomban is Éva csábította bűnre a szende Ádámot, s nem fordítva.

A kiűzetés óta azonban eltelt egy kis idő, s mint tudjuk: változnak az idők, változnak az emberek. Az idejemúlt elmélet helyett a modern időkben is találtak megfelelő, tehát tudományos magyarázatot arra, miért van szüksége a férfinak az efféle félrelépésekre. És jön a biológiai elmélet: a férfi alapvetően poligám, a nő pedig alapvetően monogám beállítottságú.

E megállapítás azonban ma már egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen komoly kísérletek bizonyítják, ennek a fordítottja éppúgy igaz. Tehát, nemcsak a férfi poligám, hanem a nő is. Sőt, még az olyannyira hűségesnek tartott énekesmadarak, és azok tojói sem a saját hímjük által megtermékenyített tojásokat keltik ki, hanem a szomszéd fán helyet foglaló fészek házigazdájáéit… Legalábbis az esetek harminc-negyven százalékában.

Viszont ez „a férfi poligám” jelző kitűnő alibit szolgáltat a pajzánkodásra kedvet kapó férfiak számára. Bennük ugyanis korántsem működik annyira az önkontroll, mint a nőkben. Az áldozathozatalról nem is beszélve! Abban nem jártasak, de nem is kérnek belőle semennyit sem.

Az adatok szerint a házasságok 65-70 százalékában megcsalja az egyik fél a másikat. (A válások aránya is hasonló – akkor vajon miről szól a házasság? Hát igen, sokan azt mondják, a házasság csak utódnemzési és gazdasági szövetség…) Az esetek többségében nem derül fény a félrelépésre, és nem is tart sokáig a viszony.

A hűtlenségeknek különböző formáit ismerjük. Ezúttal a fiatal, hajadon, örökké reménykedő nő, és (a sokkal) idősebb, válni sosem hajlandó, csak ígérgető nős férfi viszonyáról lesz szó. Az idősebb, férjes nők nem nagyon vállalják (nyíltan) a kapcsolatot a tőlük fiatalabb nőtlen férfiakkal. Ha előadódik is ilyen eset, és még ha szerelmesek is lesznek egymásba, akkor sem vállalják. Szenvednek ugyan, majd a szívük szakad meg, de úgy érzik, nem való ez nekik, nem tehetik meg, nevetségesnek érzik és szégyellik magukat.

Pedig ők is emberek. Ugyanolyan jogaik vannak, mint a férfiaknak. Akik persze dehogy restellik, sőt egyenesen büszkék arra, hogy kellenek a fiatal lányoknak. Na igen – a patriarchális társadalomban a férfinak többet szabad! Még ma is, még mindig!

(Folytatjuk)Hozzászólások

Monika, 21. 11. 2006 23:05:38
Nagyon jó a cikk, várom a folytatást.
, 10. 08. 2007 16:00:19 csak
Minek él párkapcsolatban az aki másfelé kandikál,talán nem meri a biztosat lecserélni?Szerintem nem kellene erősíteni az emberekben a családon kívüli problémamegoldás szükségességét.Bocs,de akinek nem tetszik amit a párjától kap,hagyja el.De ez,hogy szivatja,hazudozik csak,hogy legyen hová hazamenni,valami biztos kis zúg,ez szemétség,tök mindegy melyik fél csinálja.Egyébként szerintem a nő választ,ő dönti el,hogy döntik-e,vagy se.Mindíg pontosan tudja mit,kit akar és miért.Azt olvastam valahol,hogy csak az a nő foglalt,akin fekszenek.Sajnos ez nagyvonalakban igaz is.De nem hinném,hogy ezért csak a férfi lenne a hibás.Az olyan jellegű cikkek,reklámok,filmek amik nem a család szeretetére és építésére sarkallnak,juttatták-ják idáig a gyenge embereket akik képtelenek felvállalni saját és választott társuk problémáit és inkább más,külső kapcsolatokban keresik az apró kis gyönyöreiket.
Brigi, 07. 09. 2007 08:33:26 RE: csak
Kedves raismussein...! Velős megállapítás... Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet! Azért kíváncsi lennék neked milyen tapasztalataid vannak e téren... Rég rossz ha a nő csak arról dönt "döntik-e"... A nő azért ennél sokkal de sokkal több, még ha neked nem is így tűnik. Ki kéne nyitnod a szemed... És hol van az megírva, hogy muszáj hűségesnek lenni??? Az ember sose volt az. Viszont megoszthatnád velünk értékes tapasztalataidat... Brigi
Nora, 05. 11. 2009 23:43:19
Én a fordított szituációról szeretnék már végre hallani. Ahol a feleségnek van szeretője, aki történetesen egyedülálló. Hónapok óta keresgélek ebben a témában (nem mintha segítene rajtam), de szörnyen kíváncsi vagyok. Más hogy éli vagy élte meg? Főleg, amikor nem csak játékról volt szó. Mikor jut el egy nő arra a szintre, amikor borít?
@


Kapcsolódó cikkek

Szeretők, feleségek, férjek 5.

Póda Erzsébet

A témában felkerestük a lélekismerő-szakembert is, hogy megkérdezzük tőle, ő hogyan látja ezt a jelenséget.

2006.12.10.  1    2


Karesz, az erkölcsös 4.

Póda Erzsébet

Az ősz tarkójú Karesz néhány évvel az ötödik x után is hihetetlenül sármos. Jó beszédű, rendkívül tájékozott, és jártas a pszichológiában is.

2006.12.3.   


Vakvágányon 3.

Póda Erzsébet

Az életben vannak dolgok, amelyek szinte azonos forgatókönyv szerint zajlanak.

2006.11.28.   


Örök szeretők 2.

Póda Erzsébet

Általában hajadonok és sokkal fiatalabbak a férfinál. Imádatuk tárgya természetesen nős, két-három gyermeket nevel, példás munkaerő vagy jól menő vállalkozó…

2006.11.24.  2    3

A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2024.7.19.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.