Vakvágányon 3.


Póda Erzsébet  2006.11.28. 17:26

Az életben vannak dolgok, amelyek szinte azonos forgatókönyv szerint zajlanak.

Hédi húszévesen ismerte meg a tőle tizennyolc évvel idősebb nős Lászlót. Ismerkedésük az előzőleg leírtak szerint zajlott. Távolságtartás, őszinteség, mély beszélgetések, később közös kávézás. Majd a kapcsolat egyre közelebbivé vált. Hédi teljesen belezúgott a férfiba, de nem mert színt vallani. A férfi sem volt tolakodó. Hősnőnk esténként vizesre sírta a párnáját, hiszen tudta, imádottjának a család a legfontosabb. Végül mégiscsak egymáséi lettek. A közös gyönyör percei után Hédi úgy érezte, megtalálta a nagy őt, élete értelmét, az igazi férfit, és ha kell, akár örökké várni fog rá.

László nem kecsegtette semmivel. Előre megmondta, addig nem válik, míg gyerekei fel nem nőnek. Azóta eltelt öt év. A szerelem már korántsem lángol akkora hévvel. A titkos találkák száma és időtartama egyre rövidül. A gáláns lovag stílusa egyre nyersebbé válik. Hédi azonban nem látja a figyelmeztető jeleket, és tovább reménykedik. Ha a férfinak szüksége van rá, az első szóra ugrik. Annál nehezebb összehozni a találkát, ha ő szeretné. Mégis álmodozó szemekkel mondogatja: -- Várni fogok rá. Tudom, mennyit szenved a gonosz feleségétől. És sajnálom, amikor tőlem elmegy, mert tudom, otthon is teljesítenie kell. Máskülönben a neje rögtön rájönne, hogy van valakije. Akkor pedig kitörne a botrány. Mert soha nem engedné el magától a férjét, úgy tartja őt rabláncon, mint valami állatot.

Hédi reménykedik. Neki senki más nem kell. A férfi rendszeres időközönként eljátssza neki a „Mit szeretsz rajtam, hagyj el, keress magadnak férjet” című jelenetet. Ezzel persze még jobban magához köti a nőt. Hédi se lát, se hall. A férfiak nem érdeklik, és minden vágya, hogy Lászlóval élhessen. Ha a közös életről faggatja a férfit, türelemre, megértésre inti. Vagy felajánlja, hogy szakítsanak. És a kör bezárul.

Gabi esete még kacifántosabb. Ő is tapasztalatlanul, tizennyolc évesen lett a szeretője a tőle tizenkét évvel idősebb nős Zoltánnak. Gabi annyira szerelmes volt, hogy mindenben szót fogadott a férfinak. Vakon követte minden utasítását – még azt is, hogy menjen férjhez. Harmadik éve volt szerető, mikor feleségül ment kitartó és mit sem sejtő udvarlójához, akit amúgy nem kívánt se teste, se lelke. Zoltánnal csak annyi időre szakították meg egymással a kapcsolatot, míg teherbe nem esett a férjétől. Miután gyermeke megszületett, ismét folytatták a viszonyt. A férfi rendszeresen látogatta, virágcsokrokat, ajándékokat hozott neki. Az egész falu tudta, mi zajlik Gabi lakásán, miután Zoltán leparkolt autójával a ház előtt. Csak a feleség és a férj nem sejtett semmit.

Pár év múlva a találkozások ritkulni kezdtek, fél- majd negyedórásra csökkentek, s kimondottan csak az aktusra korlátozódtak. Gabi kétségbeesetten ragaszkodott Zoltánhoz. Gyereket akart tőle, később meg azon ügyködött, hogyan hozza a gyűlölt feleség tudomására saját létezését. Azt remélte, ha a feleség rájön, hogy a férjének több mint tíz éve szeretője van, elválik. A férfi aztán megsokallta a dolgot. Neki ugyanis esze ágában nem volt elválni. Nem azért gürcölt éveken át, hogy most osztozkodjon a megszerzett vagyonon. S mit szólnának felnőtt gyerekei, akiknek szemében ő a példaapa? Ennyi kényelmetlenséget nem ér meg számára a több mint tíz évig tartó viszony. Ami szerinte a vége felé úgyis megkopott.

Egy szép napon nem jött többé. Magyarázat nélkül hagyta faképnél a nőt, aki a legnagyobb áldozatra is képes volt érte. Gabiban akkor meghalt valami. Teljesen más ember vált belőle: a csinos nő elhízott, nemtörődöm lett. Lakásában, ahol mindig kínos rend uralkodott, azóta minden szanaszét hever. Ruházata szedett-vedett, az égvilágon semmi nem érdekli.

Mintha akkor megállt volna az idő, mintha élete értelmét vesztette volna. A férfi pedig vígan éli világát: lelkiismeret-furdalás nélkül flörtöl ismét a nála jóval fiatalabb kolléganőjével.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Szeretők, feleségek, férjek 5.

Póda Erzsébet

A témában felkerestük a lélekismerő-szakembert is, hogy megkérdezzük tőle, ő hogyan látja ezt a jelenséget.

2006.12.10.  1    2


Karesz, az erkölcsös 4.

Póda Erzsébet

Az ősz tarkójú Karesz néhány évvel az ötödik x után is hihetetlenül sármos. Jó beszédű, rendkívül tájékozott, és jártas a pszichológiában is.

2006.12.3.   


Örök szeretők 2.

Póda Erzsébet

Általában hajadonok és sokkal fiatalabbak a férfinál. Imádatuk tárgya természetesen nős, két-három gyermeket nevel, példás munkaerő vagy jól menő vállalkozó…

2006.11.24.  2    3


Szerető: az örök „harmadik” 1.

Póda Erzsébet

Ő az, aki szeret, de szenved, büszke, holott megalázott.

2006.11.21.  4   

A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2024.7.19.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.