Válunk, de miért? 2.


Jády Mónika  2007.1.24. 16:42

A jó párkapcsolathoz nagyon sok mindenre szükség van: megfelelő alapokra, akadálytalan kommunikációra, őszinteségre -- és még sorolhatnánk.

Ám hiába a jó alapozás, ha a két fél különböző kommunikációs mintákat használ. Például a kívánságok és igények nyílt kimondása helyett arról álmodozunk, hogy a másik megfejti, mivel tehet minket boldoggá.

Akadályozhatja még a kapcsolat harmóniáját, ha nem veszik figyelembe, milyen alapvető különbségek vannak férfi és nő között. A nők szeretnek arról beszélni, mit éreznek, és tudni akarják, partnerük hogyan érez. A férfiak viszont nem feltétlenül. Ha van is gondjuk, nemigen akarják megosztani társukkal, szívesebben oldják meg egyedül. Gyakori probléma az érzelmi zsarolás vagy a büntetésnek szánt hallgatás. Az is előfordul, hogy a házastársak már szinte nem is találnak közös témát. Az USA-ban végzett felmérések azt mutatják, hogy a több éves házasok átlagosan csupán 8 percet beszélgetnek személyes dolgokról! És ekkor is általában csak a napi programok szervezése a téma. Pedig fontos, hogy nyíltan beszéljünk magunkról. Jó előre tisztázni, mit várunk el – az ágyban is. Így elkerülhetünk pár meglepetést.

Mellesleg a szexualitásnak is fontos szerepe van a házasságokban: összetarthat olyan párokat, amelyek között amúgy ellentétek vannak, ugyanakkor szétzilálhat egyébként (gazdasági egységként, családként) jól működő kapcsolatokat.

Sokaknál hiányzik a kisebb-nagyobb krízisek kezelésének képessége. Például a feleség nem érti meg, hogy a férje szakmailag nehéz időszakhoz érkezett. Párja visszafogottságát személyes sértésnek veszi, és duzzog. Vagy a férjet frusztrálja, hogy a felesége vezető beosztásba került, és kisebbrendűségi érzését arrogáns viselkedéssel palástolja. A sértett büszkeség, a gyötrő érzés, hogy a másik nem vesz komolyan, az eltúlzott elvárások – mind-mind csak olaj a tűzre.

Mondják, hogy a kapcsolatok sója a vita. Az építő jellegű „nézetcserére” viszont nem mindenki képes. A konfliktusokat azonnal meg kell oldani. Ha minden problémát a szőnyeg alá söprünk, a feszültség egyre csak fokozódik, majd hirtelen kirobban. Negatívan befolyásolhatja a kapcsolat jövőjét mindaz, amit a partnerek dühükben mondanak egymásnak. Mindenkinek meg kellene tanulni kulturáltan vitázni, és sértegetés helyett a gondokról beszélni.

Veszekedni sok mindenen lehet. Például az anyagiak miatt. „A pénz körüli vita nem a mennyiség, hanem az intelligens költségvetés kérdése” – véli a szakember. Beszéljük meg előre, melyik időszakban mibe és mennyit invesztálhatunk. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a házasfelek nem kapnak szabad teret. Erre szükség van – és nemcsak a pénzügyek terén. Végül is a házasság nem azért jön létre, hogy egymást korlátozzuk, hanem azért, hogy egymást támogassuk. Vannak, akik azt gondolják, a házassággal a másik fél a tulajdonuk lesz. Mikor azt mondják, az enyém vagy, arra gondolnak: azt teszed, amit én mondok. Sokkal jobb a házasságuk azoknak, akik tudják, hogy a házasság egyezség két fél közt, és elfogadják, hogy csak addig érvényes, amíg mindkettőjük számára megfelelően működik. Mindkét fél hódoljon a saját hobbijának, tartsa a kapcsolatot a baráti körével. Így kap új impulzusokat a kapcsolat. Előfeltétel: Mindegyik fél egészséges önbizalommal rendelkezzen, és ne a partnerre vetítse ki az igényeit.

A közelség és távolság az adni és kapni közötti egyensúly nagyon fontos. A kapcsolat akkor működik optimálisan, ha a szerepek dinamikusan változnak, vagyis: egyes területeken az egyik, másokon a másik a „kapitány”.

A közös életre vonatkozó elképzelések különbözősége is a házasság megromlásához vezethet. Jó előre tisztázni, ki mit vár a házasságtól, a jövőtől. Mennyire fontos a karrier, mikor szeretnének gyerekeket és a többi. Aki törvényesíteni szeretné a kapcsolatot, csak akkor tegye, ha (majdnem) biztosra mehet.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egyedülálló szülők

Oriskó Renáta

Mindannyian ismerünk egyedülálló szülőket. Nőket, férfiakat, akik valami miatt egyedül nevelik gyermekeiket.

2014.10.27.    15


Csak rajtunk múlik

Kovács Márta

Neked elment az eszed! Teljesen megőrültél?! Mire mész vele? Semmivel sem lesz jobb. Majd meglátod!

2013.3.19.    18


Észrevetted?

Kovács Márta

Rengeteg dolog lesz, ami hiányozni fog az együtt töltött időből, de lesz egy dolog, ami nem:

2013.1.3.   


Válunk, de miért? 1.

Jády Mónika

Elég nehéz lenne pontos statisztikai adatokkal kimutatni, hogy sorrendben mi okozza a leggyakrabban a házasságok felbomlását.

2007.1.17.  1   

A rovat további cikkei

A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.