Zumbára fel!


Huszár Katalin  2012.4.10. 5:39

A sport bármilyen formáját is választom, mindig hatással van rám az oktató személye.

Így amikor aerobic edzőm, akit megkedveltem, bejelentette, hogy a következő héttől nem step aerobic órát fog tartani, hanem zumbát, kitartottam mellette.

Azóta rendszeresen zumbázok, s már egy rakás zumba koreográfiát megtanultam, és egy csomó zumba számot felismerek, ha a rádióban leadják. Ilyenkor legszívesebben táncolnék rá, de ez eléggé vicces lenne egy zsúfolt üzletben és kivitelezhetetlen autóvezetés közben.

Hát, igen! Behódoltam a legújabb (talán már nem is) őrületnek. Egyáltalán nem bánom, sőt! Azóta növekedett a testtudatom, fejlődött a testkoordinációm, nőiesebb lett a mozgásom, és megismertem a legkülönfélébb táncok alaplépéseit (salsa, merengue, bachata, csacsacsa, mambo, reggaeton). Plusz jól érzem magam nőtársaimmal együtt, akik közt akad mindenféle korú, a kamasztól kezdve a harmincason át az ötvenesig. Fiatal lány, asszony, anyuka, nagymama, szingli, szerelmes, párkapcsolatban élő, elvált, vékony, duci. Bennünket a zumba és a mosolygás szeretete köt össze. Igen, a mosolygásé, mert végignevetjük az egy-másfél órát.

Mit is jelent ez a szó, hogy zumba? A zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti „gyorsan mozogni, és szórakozni”. Ezért ne csodálkozzunk azon, ha egy zumba órán vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró latin ritmusokkal, széles körű világtáncokkal tarkított fitness program részesei lehetünk, melynek fő mozgatórugói a latin-amerikai táncok. A Zumba Dél-Amerikából, nevezetesen Kolumbiából származik. Megalkotója Beto Perez, aki az egyik fitnesz órájára annyira sietett, hogy otthon felejtette az órára szánt zenéket. Amikor ezt a fitnesz centrumban észrevette, nem volt mit tennie, az órát meg kellett tartania, így kedvenc zeneszámait játszotta le. Azokat, amelyek éppen nála voltak az MP3-asán, nevezetesen a tradicionális latin salsa és merengue. A helyzet kihívás elé állította a fitneszedzőt, improvizálnia kellett az alapvetően nem fitneszre tervezett zenékkel és mozdulatokkal. Az óra után többen odamentek hozzá: ha nem túl nagy kérés, akkor többször is tartson ilyen órákat. És így megszületett a zumba.

Egy ilyen jópofa dolog a véletlennek köszönhető? Nem hinném! Biztos a sors akarta úgy, hogy Beto otthon felejtse szokásos aerobic zenéit. Ezáltal pedig egy teljesen új mozgásforma jöjjön létre.

A zumba mára kinőtte önmagát. Nemcsak egyszerű sport, hanem szórakozás, amire egész üzletág épült. Hiszen a zumbás cuccok divatosak, sportolásra alkalmasak és méregdrágák. Divat a gyerekek és focisták körében is. A zeneiparban szintén teret hódított, hisz a legmodernebb zeneszámokat a rádiók is játsszák.

Életem egyik legnagyobb kalandja a zumbázás, mivel a megszólaló zenék, ritmusok és a megelevenedő tánclépések a világ különféle pontjaira repítenek el. Oda, ahol még nem jártam, vagy talán el sem jutok.

Mindenkit csak biztatni tudok: Zumbára fel! Kalandra fel!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Guruljunk két vagy négy keréken!

Huszár Katalin

Végre itt a jó idő, így a szabadban is sportolhatunk, illetve sportolva szórakozhatunk. Pattanjunk hát két vagy négy kerékre!

2012.6.18.   


Bodyrock

Huszár Katalin

A gyors fogyás és izmosodás titka

2012.5.21.    20


A Pilates-torna

Huszár Katalin

A Pilates-tornába már az első alkalommal beleszerettem.

2012.4.23.    6


A futás öröme

Huszár Katalin

Mikor futni kezdtem, öt perc után a bokámnál lógott a nyelven.

2012.3.26.   

A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6