Zumbára fel!


Huszár Katalin  2012.4.10. 5:39

A sport bármilyen formáját is választom, mindig hatással van rám az oktató személye.

Így amikor aerobic edzőm, akit megkedveltem, bejelentette, hogy a következő héttől nem step aerobic órát fog tartani, hanem zumbát, kitartottam mellette.

Azóta rendszeresen zumbázok, s már egy rakás zumba koreográfiát megtanultam, és egy csomó zumba számot felismerek, ha a rádióban leadják. Ilyenkor legszívesebben táncolnék rá, de ez eléggé vicces lenne egy zsúfolt üzletben és kivitelezhetetlen autóvezetés közben.

Hát, igen! Behódoltam a legújabb (talán már nem is) őrületnek. Egyáltalán nem bánom, sőt! Azóta növekedett a testtudatom, fejlődött a testkoordinációm, nőiesebb lett a mozgásom, és megismertem a legkülönfélébb táncok alaplépéseit (salsa, merengue, bachata, csacsacsa, mambo, reggaeton). Plusz jól érzem magam nőtársaimmal együtt, akik közt akad mindenféle korú, a kamasztól kezdve a harmincason át az ötvenesig. Fiatal lány, asszony, anyuka, nagymama, szingli, szerelmes, párkapcsolatban élő, elvált, vékony, duci. Bennünket a zumba és a mosolygás szeretete köt össze. Igen, a mosolygásé, mert végignevetjük az egy-másfél órát.

Mit is jelent ez a szó, hogy zumba? A zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti „gyorsan mozogni, és szórakozni”. Ezért ne csodálkozzunk azon, ha egy zumba órán vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró latin ritmusokkal, széles körű világtáncokkal tarkított fitness program részesei lehetünk, melynek fő mozgatórugói a latin-amerikai táncok. A Zumba Dél-Amerikából, nevezetesen Kolumbiából származik. Megalkotója Beto Perez, aki az egyik fitnesz órájára annyira sietett, hogy otthon felejtette az órára szánt zenéket. Amikor ezt a fitnesz centrumban észrevette, nem volt mit tennie, az órát meg kellett tartania, így kedvenc zeneszámait játszotta le. Azokat, amelyek éppen nála voltak az MP3-asán, nevezetesen a tradicionális latin salsa és merengue. A helyzet kihívás elé állította a fitneszedzőt, improvizálnia kellett az alapvetően nem fitneszre tervezett zenékkel és mozdulatokkal. Az óra után többen odamentek hozzá: ha nem túl nagy kérés, akkor többször is tartson ilyen órákat. És így megszületett a zumba.

Egy ilyen jópofa dolog a véletlennek köszönhető? Nem hinném! Biztos a sors akarta úgy, hogy Beto otthon felejtse szokásos aerobic zenéit. Ezáltal pedig egy teljesen új mozgásforma jöjjön létre.

A zumba mára kinőtte önmagát. Nemcsak egyszerű sport, hanem szórakozás, amire egész üzletág épült. Hiszen a zumbás cuccok divatosak, sportolásra alkalmasak és méregdrágák. Divat a gyerekek és focisták körében is. A zeneiparban szintén teret hódított, hisz a legmodernebb zeneszámokat a rádiók is játsszák.

Életem egyik legnagyobb kalandja a zumbázás, mivel a megszólaló zenék, ritmusok és a megelevenedő tánclépések a világ különféle pontjaira repítenek el. Oda, ahol még nem jártam, vagy talán el sem jutok.

Mindenkit csak biztatni tudok: Zumbára fel! Kalandra fel!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Guruljunk két vagy négy keréken!

Huszár Katalin

Végre itt a jó idő, így a szabadban is sportolhatunk, illetve sportolva szórakozhatunk. Pattanjunk hát két vagy négy kerékre!

2012.6.18.   


Bodyrock

Huszár Katalin

A gyors fogyás és izmosodás titka

2012.5.21.    20


A Pilates-torna

Huszár Katalin

A Pilates-tornába már az első alkalommal beleszerettem.

2012.4.23.    6


A futás öröme

Huszár Katalin

Mikor futni kezdtem, öt perc után a bokámnál lógott a nyelven.

2012.3.26.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42