Ásó, kapa...?


Dráfi Emese  2016.8.31. 18:27

Miért van ennyi válás? – teszik fel rengetegen a kérdést.

Való igaz, tényleg sokan úgy gondolják, kapcsolatuk megromlott, házasságuk ideje lejárt, útjaik kettéválnak.
A mi időnkben bezzeg nem váltak ennyien! – mondogatják anyáink, nagyanyáink. – Régebben sokkal, de sokkal toleránsabbak voltak az emberek egymással.
Ki tudja? Talán igen, talán nem. Régen a nők többet nyeltek, és jobban elviselték férjeik mogorvaságát, és egyéb hibáit, bűneit.


Valami végleg megváltozott. De vajon mi?

Az, hogy a nők ébredeznek végre, és nem hagyják, hogy alacsonyabb rendűnek nézzék őket egy párkapcsolatban. Persze nem mindenki, hisz nők sokasága még mindig fél kilépni egy unalmas, jéghideg és külön hálószobás házasságból, csak azért, mert úgy véli, anyagi biztonsága forogna kockán. Az biztos, hogy nehéz egy elvált nőnek újra kezdeni. De higgyék el, megéri!

Talán a negyven felé haladó nők a legbátrabbak. Sok mindent megéltek, a gyerekeik felnőttek, lassan kirepülnek, és ők újra NŐK lehetnek. A negyvenes nők nagy része már tudja, mit akar és mit nem. Ha megvan a társadalmi exisztenciája, munkahelye, akkor már nem biztos, hogy ínyére van egy olyan férj, aki már csak a gyerekei édesanyját látja benne, aki háztartási robotnak nézi, és megpróbálja háttérbe szorítani. Egy bátor negyvenes nő már nem nézi el férje szeretőit sem. Ultimátumot ad – és lép. Méghozzá nagyot. És a hoppon maradt férj, aki idáig nem becsülte meg feleségét pisloghat nagyokat. De már késő.

Érdekes dolog amúgy a házasságkötésnél elhangzó „holtodiglan-holtomiglan". Egy nagy mester, Popper Péter gondolatait idézve: „Meddig élt régen egy kapcsolat? Teljesen más értelme volt holtodiglan-holtomiglan-nak. Régen összeházasodtak, a férfiakat elvitték a háborúkba és ott meghaltak. Sok nő meghalt a szülésben, gyermekágyi lázban, nem beszélve a betegségekről, járványokról. És az élet ment tovább. Az özvegyasszony, özvegyember másik után nézett. Egyáltalán nem arról volt szó, hogy egy nőnek egyetlenegy férfival, egy férfinak egyetlenegy nővel kell leélnie az egész életet. Lehet, hogy ez most radikálisan hangzik, de gondoljanak jobban bele. Mi a lényeg, a minőség vagy a mennyiség? Milyen ritkaság, hogy nem unják meg egymást, és nem marakodnak a régóta együtt élő házaspárok. Persze, vannak szép kivételek. De a kivételek erősítik a szabályt. És ugye nem gondolják komolyan, hogy ez kötelező?”

Popper Péternek egy másik gondolata is megragadta figyelmemet: „Egy kapcsolat addig él, amíg úton vannak. Amikor megérkeznek, akkor a kapcsolatnak vége.” Azt hiszem erre sok nő és férfi rájött. Ha az útnak vége, akkor bizony érdemesebb tovább lépni, mint egy helyben toporogni. Persze nem kötelező, hisz az embernek szabad akarata van. De ha eleget tettünk az ok-okozat törvényének, és teljesítettük a másik féllel a karmánkat, ami sok esetben gyötrelmes kapcsolat mindkét fél részéről, akkor miért maradnánk? Akkor ne féljünk megtenni, azt, amit meg kell! Belsőnk úgyis noszogatni fog. Legyünk bátrak, mert ki tudja, lehet feladatunk elvégzése után, jutalomból, megkapjuk a megérdemelt szeretetteljes társunkat is.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A látszat mögött

Póda Erzsébet

A véletlen folytán került a kezembe egy nő őszinte vallomása a válásáról.

2021.4.19.    9


Válás futószalagon

Póda Erzsébet

Minden párkapcsolatnak csak az eleje igazán csodálatos. Amikor még kétismeretlenes az egyenlet: az egyik sem ismeri a másikat.

2016.8.22.    3


Tíz lenyűgöző válási torta

Busai Hajnalka Lilla

Külföldön – főleg Amerikában, hol máshol? – egyre divatosabb a válást is megünnepelni...

2016.7.27.  1    3


Menthetetlen helyzet

Nagy Erika

Válni sokféleképpen lehet. Lehet háborúzni, de minek? Lehet békésen, előre mindent megbeszélve is, szinte barátian. Recept nincs a válásra, az adott helyzet adja a hogyanra a válaszokat.

2016.7.21.    6


Van élet a válás után

Nagy Erika

Két ember élete elképzelhetetlen konfliktusok nélkül.

2016.7.1.  2    2


Szerelem, házasság, válás

Kabók Zita

Az életben sokszor lehetünk szem- és fültanúi olyan helyzeteknek, melyekről a legszívesebben nem vennénk tudomást.

2016.6.30.  1    3

A rovat további cikkei

Idézetek a válásról

Póda Erzsébet

Tanulmányok kimutatták, hogy a válás során mindig a legőrültebb ember nyer, tekintet nélkül arra, ki sérült a legtöbbet a kapcsolatban...

2016.6.20.    10


Gondold újra!

Tompa Orsolya

Lány, fiú, ismerkedés, szeretet, szerelem, kapcsolat, közös élet, házasság, gyerekek. Csak néhány szó, ami egymást követve lánccá alakul, örök nyomot hagyva az életünkben.

2016.6.15.    3


Az elvált szűz

Busai Hajnalka Lilla

Avagy egy válás komédiája. Mint oly sokszor, most is az élet írta a legjobb forgatókönyvet – ezúttal vígjáték kategóriában.

2016.6.11.    7


Szeret, nem szeret

Nagy Erika

Rengeteg a házassági válság, így gyakran a válás is a környezetünkben.

2016.6.8.    5