Mikor szép a kislány?


Száz Ildikó  2012.9.7. 4:48

Akkor szép a kislány, mikor takaros. Ezt mondogatta soproni nagymamám, akit egykor apácák neveltek.

Rendnek kellett lenni a szekrényemben, és addig ki nem engedett az ajtón, míg a hajam nem volt példásan oldalra tűzve, a blúz a szoknyába vagy nadrágba tűrve. De jó lenne, ha ma is élne! Büszkén viselte kerekded formáit: csinos fejfedőjét megigazította, száját kirúzsozta, még akkor is, ha csak a sarki boltba ment vásárolni.

Biztosan tudta, hogy a ház mögött zsebre vágom a hajcsatot és kiengedem a blúzt, hadd lobogjon a szélben... De mást is tanított nekem a mama. Azt, hogy a szépség belülről fakad. Szükség volt erre nagyon, hiszen a dundi gyerekből olyan kamasszá értem, akinek a gerincműtét után fél évig gipszmellényt kellett viselnie, ami még jobban kerekítette a formámat. Bántott, hogy míg másokon ringott a szoknya, nekem korcos nadrágban kellett járnom. Végül, hála egészséges neveltetésemnek, ebből is erényt csináltam. Én lettem a bakancsos lány, kockás ingben, tarisznyával... Megszoktam, hogy azok a lányok és fiúk barátkoznak velem, akik szeretnek nagyokat beszélgetni, akikkel lehet könyveket cserélni. Diszkóba amúgy sem igen járhattam.

Mire beletörődtem abba, hogy a menő fiúk tekintete másokra siklik, már középiskolás lettem. A diétázás minden formáját kipróbáltuk a barátnőkkel, hogy tartsuk a formánkat. Minden jól sikerült fogyókúra végét nagy eszemiszommal ünnepeltük meg, és nyár végén már egyikünket sem érdekelték a kilók. Tavasszal azonban újra kezdtük a szenvedést. Emlékszem, többször is megismételtettem a párommal, amikor udvarláskor azt mondta: nem szereti a deszkalányokat, neki az tetszik, ha formás a nő, ha csókolni valóan gömbölyű a válla, és van melle. A komolyabb fogyókúrák idején, amikor a férjem látta, hogy már sem a reggelit, sem az uzsonnát, a vacsorát meg már végképp nem fogyasztom el a családdal, mindig megjegyezte, hogy vigyázzak, mert egy szép napon keres magának egy kerekdedebb, formásabb lányt. Ilyenkor leálltam egy ideig a szenvedéssel. A pillantásában és az ölelésében minden nap annyi biztatás van, amivel érdemes útnak indulni. A nő – legyen sovány, kövér, formás –, mindig attól szép, ha elégedett magával, és ha valaki szépnek látja.

Negyvenen túl már futni, úszni kell, hogy a csontok bírják a napi terhelést. A kamasz gyerekek mellett több idő jut arra, hogy salátákat készítsek, beosszam az időmet, odafigyeljek az egészséges táplálkozásra. A futás hatalmas sikerélmény, és már a gyerekek is csatlakoztak. A lányom készíti a futónaplómhoz a fotókat – az erdő minden nap új és új élményekkel ajándékoz meg. Karcsúbb ugyan nem leszek, csak átrendeződik az izomzatom.
Úgy érzem, minden a helyére kerül: a testemben és a lelkemben egyaránt.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Bárki lefogyhat!

Halász Kata

Dr Pierre Dukan, a híres-hírhedt Dukan-diéta atyja saját módszerének két lábon járó bizonyítéka.

2012.10.31.    5


Nasi, a közellenség

Csepy Enikő

Törtető kollégák, áskálódó kotnyelesek, pletykálkodó szomszédok? Mind semmik ahhoz képest, amit a nasik hoznak a fejünkre.

2012.10.29.   


Édességcsapdában

Faar Ida

Régen a kövérség a jólét, a bőség jelképe volt. Ma már az egészségtelen életmódé.

2012.10.24.   


„Súlyos" problémák

Kovács Márta

A téma kapcsán számba vettem az ismerőseimet, hányan túlsúlyosak közülük.

2012.10.19.   


Tükröm, tükröm

Nagy Csivre Katalin

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: milyen is az én énképem?!

2012.10.17.    10


Viselősen

Madarász Ildikó

A blúzom alatt diszkréten bújik meg. Alig látható, csak picit dudorodik előre, a mellem alatt pont egy arasszal: a pocakom.

2012.10.15.    30

A rovat további cikkei

Pluszméret

Jády Mónika

Hány kiló plusztól mondhatjuk valakiről, hogy túlsúlyos?

2012.10.12.   


Minden a fejben dől el

Csepy Enikő

Korunk legnagyobb „betegsége“, hogy a külső követelményeknek megfeleljünk – csak épp magunknak ne.

2012.10.11.    7


Fogyjunk egészségesen!

Huszár Ágnes

Kovács Csaba étkezési tanácsadó egy személyre szabott étrendet állít össze a hozzá forduló, fogyni vágyó nőknek és férfiaknak.

2012.10.8.   


Répadilemma

Puha Andrea

Emlékszem, volt egy nap, mikor belenéztem a tükörbe, és eldöntöttem, hogy kövér vagyok.

2012.10.4.    17


Párnácska

Nagy Erika

Sokszor mondják, hogy a kövér ember jobb kedvű, hatalmasakat tud kacagni.

2012.10.1.    4


Súlytalan trendre várva

Szilvási Krisztián

Nem mondom el többször, de legalább egyszer belekezdek. Húsbavágóan.

2012.9.26.    28