Anyu, emlékszel?


Puha Andrea  2011.5.1. 3:45

Sötét az este, homályos a szoba. Ismét egy újabb kórház, újabb kusza folyosók...

...fertőtlenítőszagú termek, zörgő ételes kocsik, fehér fityulás nővérkék, építőkockák, havazó tévé, vigyorgó, bozontos Pumukli, pókhálók a teraszon, pókok a sarkokban. Anyu, szedd le kérlek, nyöszörgök. Anyu hajlong, csapkod, a pók menekül, csapdába esik, eltűnik. Nyugodt az álmom.

Reggel ébresztő van, anyu felöltöztet. Álmos vagyok. Dörzsölöm a szemem, anyu kezét fogom, végigbotladozom vele a folyosón. Ismerős. Itt már voltam. Befordulunk a konyhára. Tejeskávé, édes kifli lekvárral. Szeretem. Anyu mellett ülök. Sokan vagyunk. Anyukák és gyerekek. Szám előtt tartom a bögrét, kortyolgatok, közben kíváncsian nézelődöm. Reggeli után, kifelé menet belesek egy gyerekekkel teli terembe. Eszegetnek, zajonganak, körülöttük sürgölődnek a nővérkék. Furcsa.

Bőgök. Csupa nyál vagyok és piros a fejem, próbálok kievickélni az erős kezek közül, de nem tudok. Fogva tartanak, visszahúznak, tornázni kell. Gyűlölöm! Egyik lábam behajlítva a hasam alá kerül, a hátamra ránehezednek, nyomják az akupunktúrás pontjaimat. Nem is fáj annyira, inkább a tehetetlenség készít ki, meg az, hogy olyan vagyok, mint egy kicsi csomag, amit kedvük szerint hajtogatnak. Bőgök, szemrehányóan nézek anyura, de nem csinál semmit. Nem szed ki a kezek közül. Csak néz, tehetetlenül. Rosszabb volt neki, mint nekem. Csak akkor még nem tudtam.

Procedúrák. Masszázs, lézerkezelés, gyógyvíz. Ebéd. Délutáni pihenés. Játszószoba. Ondrej, a szöszke szlovák kisfiú odajön, felhúz anyu mellől, valamit beszél. Nem értem, de elkezdünk játszani. Építőkockákat rakunk egymásra, hevesen gesztikulál, ha valamit nem jól csinálok, olyankor újrakezdjük. Vidám a hangulat, tele a szoba, megy a tévé, a játékok szerteszét hevernek. Elfáradok. Leülök, anyu ölbe vesz. Ráhajtom a fejem a mellkasára, érzem, ahogyan dobog a szíve. Elálmosít. Néha beszél, érzem a duruzsolást a bőrén, a testén keresztül. Aztán felpislantok, Ondrej ott áll mellettünk, oldalt, az ajtófélfának támaszkodva. Elnéz valahová, arcára furcsán esik a fény. Csendben nézem, balsejtelem érzése kerít a hatalmába. Ondrej dacosan bámul az ablak felé, haja mintha szétolvadna a sárga fényben, fehér bőre szinte foszforeszkál. Viharok dúlnak benne, fájdalom szeli vitorláján a lélek óceánját. Záport várok, de csak egy könnycsepp jön. Nem értem, mi a baj. Nézem, ahogyan kicsordul az egyik könnycsepp, végigkúszik az arcán, lecsöppen az állán. Jön még egy, de letörli. Csak néz ki az ablakon mereven és nem értem. Nem értem, miért nem fut oda az anyukája, kapja fel, öleli át. Aztán hirtelen rám tör a felismerés. Rájövök a külön étkezős kisgyerekek rejtélyére. Egyedül vannak. Nincsen velük az anyukájuk. Ondrej teljesen egyedül van.

Vannak pillanatok, mikor belém hasít az a tudat, hogy mennyire szerencsés vagyok. Mikor megérzem, milyen nagy kincs birtokában vagyok. Mert amíg az enyém, nem igazán érzékelem, azonban, ha megérint az elvesztés lehetőségének a szele, vagy akár csak belegondolok abba, hogy egyszer nem lehet ez a kincs a birtokomban, belesajdul a szívem.

Belekapaszkodok anyuba és átsuhan rajtam a félelem, hogy mi lenne, ha én is egyedül lennék. Csak az én lábam trappolna végig a folyosókon, nem nézhetnék rá könnyáztatta arccal, hogy megnyugtasson, nem bújhatnék hozzá, nem szívhatnám magamba az anyu-illatot.

Sajnálom Ondrejt. Azt szeretném, ha vele lenne az anyukája, hogy biztonságban érezze magát, mint én. Hogy rajzoljon szívecskéket és virágokat anyák napjára, tanuljon versikéket és szavalja el neki, hogy köszöni, hogy van neki. És az anyukája örüljön, és ő is köszönje meg. És aztán, ha felnő, akkor se feledkezzen meg róla. Mint ahogy én is megírom neki, hogy fontos számomra, hogy köszönöm, hogy mellettem volt, felnevelt, sok jóra tanított. És hogy szeretném, ha sok anyák napján át velem lenne még. Mert szeretlek, anyu!Hozzászólások

pviola, 01. 05. 2011 16:40:01 Koszonom az egnek,hogy vagy nekem !
Meg kellett varnom,hogy elapadjanak a konnyeim, hogy leirhassam neked..Koszonom ,az egnek ,hogy vagy nekem! Koszonom,hogy sokmindenre megtanitottal,a kitartasra a kovetkezetessegre,a feltetelnelkuli szeretetre es elfogadasra.Orulok,hogy igy felnotkent,megertetted az en erzeseimet.Nem volt konnyu vegig csinalni,de meg erte.Van egy szep, okos, kitarto lanyunk akitol most vissza kapjuk azt a sok munkat amit bele fektettunk. Tovabbra is legy kitarto ,kivanjuk,hogy erd el a celod,es legy nagyon boldog! Koszonom a szep koszontot!
Pandi, 02. 05. 2011 12:32:09
Köszönöm:)
@


A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44


A menyasszonyrablás eredete

PR-cikk

Tényleg magyar szokás? A mai modern esküvők elsősorban a szórakozásról szólnak, de mihez is kezdenénk a hagyományok nélkül...,

2023.6.22.   


Farsangi készülődés

Ha február, akkor farsang! Izgalmas, vicces és bohókás, a gyerekek nagyon szeretik, érdemes ezért a teljes hónapot farsangi lázban tölteni!

2023.2.9.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17