Az ünnep sem a régi?


Orbán Viktória  2007.12.13. 16:55

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. A SZERETET ünnepe!

Igen, nagy betűkkel kiemelve, mert sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy már a karácsony sem a régi… Rég nem arról szól, hogy együtt legyen a család, illetve azok, akik szeretik egymást, fontosak egymásnak.

Mára a legszebb ünnep bizony elüzletiesedett, és Ady-t idézve, lassan a „nagy Úr” – a pénz – áldozatává válik. Már az a fontos, hogy minél drágább, minél több ajándék kerüljön a fa alá, hogy túlszárnyaljunk vele, mindenkit – ugyanúgy mint, nagy fenyőfánkkal, égőkkel teliaggatott házainkkal stb. Arról nem is beszélve, hogy manapság a legtöbb ember csak saját magával törődik, nem veszi észre a másik ember bánatát, szerencsétlenségét, sőt inkább továbblép, hogy hála Istennek, neki jobb sors jutott... Bár az is igaz, hogy nem tudunk segíteni mindenkinek.

A napokban hallottam egy hírt, amely igen szomorú és elgondolkodtató. Az történt ugyanis, hogy néhány fiatal kirabolt egy olyan embert, akinek így is volt épp elég baja. Egy szerencsétlen hajléktalant, akinek se szerető családja, se pénze, se ruhája, se tető a feje fölött nincsen, s aki még ráadásul süketnéma is! Mindezek tetejében, mivel lefújták gázspray-vel, még meg is vakult!!! Nem volt szegény embernek elég baja, akkor még vakuljon is meg...?! Ennél embertelenebb, szívtelenebb tettet mostanában nem hallottam. És azok, akik képesek ilyen dolgokat megtenni, emberek egyáltalán? Van szívük, vannak érzelmeik, van értelmük egyáltalán?...

Közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe. Jó lenne, ha kicsit jobban odafigyelnénk egymásra, ha észrevennénk mások szomorúságát, és ha segíteni nem is tudunk, de egy beszélgetés vagy egy őszinte mosoly is sokat jelenthet. Mert karácsonykor még jobban nyomasztja a szomorúság a magányos, elesett embereket.

Egy mosoly, egy jó szó pedig nem kerül semmibe, és gyakran sokkal többet ér, mint egy drága ajándék, ami talán pár hónap múlva ott fog porosodni a polcon, vagy a szekrény aljában...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2017.12.16.    4


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2017.12.5.    33


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2017.11.10.    27


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2017.10.30.    44


Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2017.3.15.    191


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2017.1.4.    4


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2017.1.1.    27


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Téli ajtódísz

Oriskó Renáta

Az évszakok váltakozása mindig jó apropó arra, hogy új köntösbe öltöztessük a lakásunkat, ezzel bent is megteremtve és felidézve az évszak hangulatát.

2016.12.2.    8


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2016.12.1.    19


Márton-napi vígságok

Madarász Ildikó

Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

2016.11.11.    13