Farsangi készülődés


  2023.2.9. 14:05

Ha február, akkor farsang! Izgalmas, vicces és bohókás, a gyerekek nagyon szeretik, érdemes ezért a teljes hónapot farsangi lázban tölteni!

Legyen élvezetes a farsangi készülődés!

Mégis hogy lehetséges az, hogy a teljes hónap a farsangról szóljon? Érdemes megszívlelni a Pálmaffy Bea gyermekprogram-szervező tanácsait. Az óvodában és az iskolában is szerveznek farsangi ünnepséget, mely egy már megszokott rutin szerint zajlik. A gyerekek tudják, hogy állarcot vagy jelmezt kell ölteni, farsangi fánkot, finom italt és egyéb finomságokat kell vinni, az osztálytermet fel kell díszíteni… de hogy ezek a szokások honnan erednek, csak kevesen tudják, beleértve a szülőket is. Mielőtt belecsapunk tehát a farsangi teendőkbe, érdemes például együtt utánajárni a szokások eredetének – javasolja a ChristalKids gyermekprogram-szervező iroda vezetője. Ezt követően pedig legyen a farsangi készülődés egy napokon vagy akár heteken át tartó, önfeledt, vidám, közös kreatív program, melyben a legnagyobb kincs az együtt eltöltött minőségi idő!


Készítsünk jelmezt közösen!

A jelmezt vagy állarcot természetesen üzletben is meg lehet venni, pillanatok alatt le van tudva ezzel a farsang e fontos eleme, de mennyivel izgalmasabb közösen elkészíteni. Ráadásul nem csupán egy klassz közös programról van szó, hiszen a DIY-tevékenység számos jó hatással van a gyermek fejlődésére. Mindenekelőtt a kézügyességére, de aktiválja az agy jutalomközpontját is, serkentő hatással van az intellektusra, csökkenti a stresszt és a szorongást, pozitívan hat a teljesítményre, jó irányba kalauzolja az érzelmeket, és nem utolsó sorban fejleszti a koncentrációs képességet. A közös kreatívkodás közben meg lehet beszélni az élet nagy dolgait, mellyel pedig a bizalmat építhetjük. És hogy milyen jelmezek azok, amelyek elkészítése inkább kreativitást, mint bármilyen más szaktudást (pl. varrás) igényel? Nos, érdemes már ezt is együtt kitalálni, kutakodni az interneten, elmenni közösen néhány kreatív boltba inspirációt gyűjteni… mi ez, ha nem egy fantasztikus közös időtöltés?


Teljen meg a lakás a farsangi fánk illatával!

A közös sütés-főzés mindig óriási élvezet a gyerekek számára. Persze – nem vitás – a szülőnek ez némi többletmunkát is jelent, de megéri, hiszen a kooperáció, a tanulás, a közösen töltött idő mindig meghálálja magát. Az alapanyagok előkészítése, a mérleggel való mérés, a tészta összeállítása és még sorolhatnánk… igazi kihívás, komoly gyakorlati tanulás, melynek végeredménye ráadásul egy finomság. A fánk elfogyasztása nem csak számunkra lehet élvezet, megkínálhatjuk vele a szeretteinket, barátokat, vihetünk a nagymamának vagy a szomszédnak, megtapasztalva ezzel az adás örömét is.

Készüljön otthon a farsangi gyerekkoktél!

Hasonlóan a fánk elkészítéséhez a farsangi italt is készíthetjük közösen. Már a közös receptkeresés is egy izgalmas feladat, de beszerezni az alapanyagokat, ismerkedni és gyakorlatban használni az űrmértéket érdekes kihívás, nem beszélve a koktél(ok) összeállításáról, majd pedig az italok tálalásáról, díszítéséről. Miközben készülnek az italcsodák, hasznos beszélgetéseket tudunk folytatni; szót ejthetünk például az alkohol veszélyeiről, de arról is, hogy mindennapos italnak mennyire egészségtelenek a cukros üdítők, egyszer-egyszer azonban – mint például farsangkor – azért megengedhetjük magunknak.


Csináljunk farsangi dekorációt együtt!

A farsang természetes velejárója a dekorációkészítés is. Hasonlóan a jelmezkészítéshez szintén nagyszerű DIY-tevékenység, önfeledt közös kreatívkodás. A különböző szín- és formaötletek összegyűjtése, az alapanyagok (papír, textil, fonal) és az eszközök (olló, ragasztó, csillámok) beszerzése már nagyon izgalmas része lehet a farsangi készülődésnek, de természetesen magának a dekorációnak az elkészítése az igazi kihívás és élvezet. A lakásban nyilván nem marad makulátlan rend és tisztaság, ezt el kell ismerni, de mi történik akkor, ha pár nap picit nagyobb káoszban telik el, mint ami hosszú távon tolerálható lenne? Az égvilágon semmi; közben pedig észre sem vesszük, hogy tanítottunk vágni, ragasztani, alkotni, együttműködni, problémát megoldani, összpontosítani.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2024.6.20.   


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44


A menyasszonyrablás eredete

PR-cikk

Tényleg magyar szokás? A mai modern esküvők elsősorban a szórakozásról szólnak, de mihez is kezdenénk a hagyományok nélkül...,

2023.6.22.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17